G4Media.ro

Workshop privind dezinformarea, organizat la Iași / ”Rolul dezinformării cred că a…

Sursa Foto: Facebook

Workshop privind dezinformarea, organizat la Iași / ”Rolul dezinformării cred că a fost în primul rând de a descuraja de a mai susține refugiații ucraineni”

Asociația Funky Citizens a organizat, marţi, la Iași, un atelier de lucru despre combaterea dezinformării la care au participat jurnaliști, cadre didactice și activiști, anunță Agenția de presă Rador, care citează Radio Iași.

Evenimentul face parte din proiectul Digital Activism Program – o acțiune menită să consolideze o rețea de combatere a fenomenului știrilor false.

Războiul din Ucraina și modul în care refugiații ucraineni sunt reprezentați în spațiul public românesc reprezintă teme exploatate intens în procesul dezinformării, după cum a precizat Matei Vrabie, manager de proiect la Asociația Funky Citizens.

”Toate materialele care vin nu sunt direct influențate de Rusia, nu vedem material plătit de Rusia, doar că vedem foarte multe pagini de știri, politicieni din România care promovează astfel de mesaje, că ucrainienii nu fac parte din comunitatea noastră și cum noi ar trebui cumva să avem grijă de generațiile noastre. Vedem că mulți politicieni acaparează acest subiect și îl conservă pentru a naște un sentiment de, să zicem, discriminare și de ură față de alte etnii și națiuni”, spune Matei Vrabie.

La rândul său, Victoria Macari de la Asociația Ukrainians in Iaşi, a vorbit despre obiectivul știrilor false asupra populației din România atunci când vine vorba despre subiectul refugiaților din Ucraina: ”Rolul dezinformării cred că a fost în primul rând de a descuraja de a mai susține refugiații ucraineni. Ne lovim foarte des deja de această întrebare.

”Dar mai sunt ucrainieni în Iași, mai e război în Ucraina?, de ce mai stau pe la noi?” I-am ajutat atât și noi avem problemele noastre și atunci chiar nu ne mai permitem să-i ajutăm ș.a.m.d. Deci, practic, față de la începutul războiului, acuma situația s-a schimbat foarte, foarte mult vis-a-vis de atitudinea și părerea comunității locale față de situația refugiaților ucraineni”, a declarat Victoria Macari.

Potrivit unui sondaj Eurobarometru publicat la începutul acestui an, 71% dintre români sunt favoarea ajutorului umanitar oferit Ucrainei de către Uniunea Europeană. În schimb, 25% resping acest sprijin și reprezintă, astfel, cea mai mare rată de dezaprobare în rândul cetățenilor din statele membre ale comunității europene.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...