G4Media.ro

WhatsApp limitează redirecţionarea mesajelor pentru a stopa răspândirea dezinformării despre coronavirus

WhatsApp limitează redirecţionarea mesajelor pentru a stopa răspândirea dezinformării despre coronavirus

Serviciul de mesagerie mobilă WhatsApp, deţinut de reţeaua socială Facebook Inc, a anunţat marţi că a decis să limiteze posibilitatea utilizatorilor de a partaja (forward) conţinut la un singur mesaj odată, după o creştere explozivă a mesajelor care conţin sfaturi medicale false de la debutul pandemiei de coronavirus, transmite Reuters.

Pandemia de coronavirus, care a provocat decesul a peste 70.000 de persoane la nivel mondial, a fost însoţită de ceea ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a numit o ‘infodemie’ de informaţii false, ceea ce a determinat guvernele şi alte autorităţi să ceară reţelelor sociale să îşi sporească eforturile pentru a combate această problemă.

Într-o postare pe blogul companiei, WhatsApp, care are peste două miliarde de utilizatori la nivel mondial, a informat că a decis să introducă restricţii după ce a observat o „creştere semnificativă” a numărului de mesaje partajate de la debutul crizei coronavirusului.

„Credem că este important să încetinim răspândirea acestor mesaje şi să păstrăm WhatsApp un loc pentru conversaţii personale”, se arată în comunicatul serviciului de mesagerie mobilă.

Un purtător de cuvânt de la WhatsApp a precizat că noua limită va rămâne în vigoare pentru o perioadă nedeterminată.

WhatsApp a mai impus astfel de restricţii după 2018, când zvonurile virale de pe platforma sa au declanşat un val de violenţe şi decese în India.

Începând de anul trecut utilizatorii WhatsApp au putut să partajeze un mesaj doar către cinci persoane sau grupuri odată, mai puţin faţă de limita anterioară de 20. De asemenea, aplicaţia a etichetat orice mesaj care a fost partajat mai mult de cinci ori.

Facebook şi Twitter au răspuns la valul de informaţii medicale incorecte postate în ultimele luni prin interzicerea utilizatorilor să posteze informaţii înşelătoare cu privire la coronavirus, inclusiv încurajarea tratamentelor false.

Însă pe WhatsApp nu este posibilă moderarea directă a conţinutului. Conversaţiile pe WhatsApp sunt protejate prin criptare astfel că sute de persoane pot face schimb de texte, fotografi şi mesaje video, fără a putea monitoriza originea mesajelor şi răspândirea lor.

WhatsApp susţine că restricţiile impuse anterior au dus la scăderea cu 25% a acestor mesaje false.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. „Într-o postare pe blogul companiei, WhatsApp, care are peste două milioane de utilizatori la nivel mondial”

    Sunteti siguri ca e vorba de doar 2 milioane? Sau 2 miliarde?

  2. Totusi ramane posibilitatea de a distribui mesajul in grupuri.

    PS: sunt 2 miliarde de useri, nu milioane cum apare in articol

  3. Al naibii engleza asta, 1.6 bilion este 1.6 miliarde, nu 2 milioane de utilizatori globali…

  4. Si sa inteleg ca vi se pare normal ca ar trebuii sa discutam doar despre ce li se par altora normal sa discutam, nu? Sau chiar sa interzica platformele despre de vorbesti. Nus daca e treaba cuiva totusi sa interizca asta. Adica stiu ca toti am vrea ca altii sa taca din gura. Dar fara sa aibe toatalumea voce nu ar exista democratie
    Citisem recent despre cerera uk-ului catre publicatiile social media sa interzica conspiratia cu 5g. Dar in acelasi timp cei care neaga Influenta omului asupra climei au voie sa vorbeasca despre asta.
    Grupurile neofasciste au voie sa isi faca mediu lor de comunicare. Biserica ortodoxa are angajati in MAI si canal de comunicare direct cu tot poporu prin care isi musamalizeqza cazurile de pedofilie.
    E interesanta decizia de a interzice sa vorbesti doar despre ce e bad for buisiness. Si impachetata ca si cum ar fi rau pentu populatie. Intelegeti voi oare ce repercursiuni au lucrurile astea?

    • Cînd toți credulii și neaveniții capătă voce, aia nu mai e democrație, ci înșelătorie. Mulți nici măcar nu sunt voci, ci doar niște vectori pasivi de diseminare a tîmpeniilor. Indivizi din categoria celor care cred că tot ce zboară se mănînce.

    • Bogdan, libertatea de expresie nu ar trebui îngrădită, oricum ar sta lucrurile. Cenzura o poate face oricine, la nivel personal. Altfel, la fel cum spune Un Rom, riscăm ca „unii” să-și aroge titlul că ei dețin adevărul absolut, iar celorlalți trebuie să li se pună pumnul în gură, pentru că, nu-i așa, diseminează prostii… Depinde de care parte te afli, prietene. Ar trebui să fie loc pentru toată lumea pe planeta asta, buni sau răi, până la urmă avem de învățat cu toții niște lecții în scurta noastră trecere pe aici…

    • Pai scuza-ma si daca decide cineva (o autoritate probabil) ca altcineva nu are voie sa spuna ce are de spus, in ce fel mai e democratie asta?
      Si ca un exercitiu de imaginatie, daca dumneata (Care esti din categoria sociala X) decizi ca categoria sociala Y nu mai are voie sa vorbeasca si categoria Y spune ca defapt categoria X nu are dreptu sa vorbeasca, cum ai rezolvat problema? Care castiga? Aia cu bâta mai mare?

      Sper ca realizezi ca si tu crezand chestia asta pe care o spui inseamna ca speri la o autocratie defapt, nu democratie. Si probabil o autocratie in care tu nu esti tu ala trimis in lagar ca sa nu vorbesti ce nu trebuie.

      Probabil si tu erai credul la un mom pana te-ai trezit la ( o ) realitate. Dar cum poti sa stii ca e aia corecta?

  5. Pai mai e Viber, apoi e Telegram… Isi cam taie craca zuker-berg. Asa e cand ai miliarde de useri si nu poti sa bagi si reclame in aplicatie. O dai moca si te oftici ca nu faci desaga si mai mare. Ca niciodata nu e destul.