G4Media.ro

Washingtonul dorește un control internațional al vânzărilor de tehnologii de supraveghere, pentru…

Foto: Pexels.com

Washingtonul dorește un control internațional al vânzărilor de tehnologii de supraveghere, pentru a preveni încălcarea drepturilor omului

Statele Unite doresc să studieze, împreună cu ţările aliate, aplicarea unor restricţii la exportul tehnologiilor de supraveghere pentru a preveni utilizarea acestora în scopul încălcării drepturilor omului, a declarat joi un înalt oficial al Casei Albe, informează vineri AFP, citată de Agerpres.

Washingtonul intenţionează să lanseze o „Iniţiativă privind controlul exporturilor şi drepturile omului” la summitul virtual al democraţiilor organizat de preşedintele Joe Biden pe 9 şi 10 decembrie, potrivit sursei citate. Aceasta nu a oferit detalii despre statele care s-ar putea alătura iniţiativei, indicând doar că Statele Unite doresc „să adune un grup de guverne cu idei similare” într-un demers „informal, bazat pe voluntariat”.

Înaltul oficial a indicat doar că vor participa mulţi semnatari ai Aranjamentului de la Wassenaar. Aranjamentul de la Wassenaar, la care participă 42 de state, este un angajament multilateral informal pentru controlul exporturilor de arme convenţionale şi a bunurilor şi tehnologiilor „cu dublă utilizare” care servesc la fabricarea acestora.

Potrivit sursei, se doreşte o „colaborare pentru a stabili dacă controlul exporturilor ar permite o mai bună monitorizare şi, acolo unde este cazul, o limitare a proliferării unor astfel de tehnologii, din cauza deturnării lor tot mai mari pentru a încălca drepturile omului, inclusiv în acţiuni transnaţionale de represiune”.

Acest grup de lucru urmează „să elaboreze şi să adopte un cod de conduită (…) scris, fără caracter obligatoriu, privind modul de aplicare a criteriilor de protecţie a drepturilor omului” în cazul exporturilor.

Sursa a subliniat că SUA au pus deja în aplicare măsuri pentru a împiedica China să folosească tehnologiile americane în scopul reprimării uigurilor şi au luat decizii similare cu privire la regimul din Myanmar. Alte ţinte menţionate au fost companiile israeliene NSO şi Candiru.

Tehnologiile de supraveghere reunesc o mare varietate de instrumente din ce în ce mai sofisticate, a căror utilizare se răspândeşte în întreaga lume: camere de supraveghere, software biometric, recunoaştere facială, drone, sisteme de interceptare în masă a conversaţiilor telefonice sau a datelor de conectare.

sursa foto: Pexels

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Ce ipocrizie:))

  2. De ce să folosim echipamente chinezești și să stăm cu dubii că poate ne spionează chinezii când putem cumpăra echipamente americane și să avem certitudinea că ne spionează americanii? Până acum au fost câteva cazuri notorii în care serviciile americane au fost găsite spionând aliații.

  3. Ce aberație! Își vor demonta britanicii camerele de supraveghere din tot regatul că să nu încalce drepturile omului?
    Apropo: care drepturi?