G4Media.ro

Washingtonul anunță o nouă vânzare de arme către Taiwan, în ciuda sancțiunilor…

Washingtonul anunță o nouă vânzare de arme către Taiwan, în ciuda sancțiunilor și amenințărilor venite dinspre Beijing

Statele Unite au anunţat luni o nouă vânzare de armament către Taiwan pentru un total estimat la 2,4 miliarde de dolari, în timp ce Beijingul este furios din cauza unei vânzări similare anunţate săptămâna trecută, notează AFP, citată de Agerpres.

În ziua în care China a anunţat sancţiuni împotriva companiilor americane implicate în vânzarea către Taiwan a unor rachete defensive de coastă de ultimă generaţie, Departamentul de Stat a indicat că a aprobat vânzarea altor 100 de rachete din generaţia precedentă.

Noua tranzacţie se referă la 100 de sisteme de apărare de coastă Harpoon (HCDS), care pot avea până la 400 de rachete RGM-84L-4, cu o rază de acţiune de maxim 125 de kilometri.

Aceste rachete fabricate de divizia de apărare a grupului Boeing pot fi staţionate pe platforme fixe sau montate pe camioane.

În timp ce Republica Populară Chineză consideră teritoriul insular una dintre provinciile sale şi ameninţă că va recurge la forţă în cazul proclamării oficiale a independenţei sau a unei intervenţii externe, Statele Unite doresc să ofere Taiwanului o capacitate de apărare credibilă în faţa unei potenţiale invazii a armatei chineze.

Washingtonul, care consideră drept prioritate strategică contracararea creşterii influenţei Beijingului în regiunea Asia-Pacific, a accelerat în ultimii ani vânzările de arme către Taipei.

Recent, Taiwanul a finalizat un contract masiv de achiziţie a 66 de avioane de vânătoare F-16 de ultimă generaţie, numărul acestor putând fi majorat la 90. Insula posedă deja sisteme de apărare antiaeriană Patriot şi a mai solicitat drone MQ9 Reaper.

Miercuri, Washingtonul a anunţat o primă serie de contracte cu o valoare totală de 1,8 miliarde de dolari, în principal 135 de rachete defensive de coastă Slam-ER, care au o rază de acţiune suficientă pentru a atinge China.

Beijingul a anunţat luni introducerea de sancţiuni împotriva companiilor, persoanelor şi entităţilor americane implicate în proiectul de vânzare de arme în valoare de 1,8 miliarde de euro Taiwanului.

Un purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe chinez, Zhao Lijian, a anunţat pentru presă că producătorii de arme Lockheed Martin, Boeing Defense şi Raytheon sunt vizaţi de aceste măsuri de represalii, a căror natură nu a fost însă precizată.

sursa foto: Facebook/ Naval Air Systems Command (NAVAIR)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

 1. Ar trebui ca sua si celelalte tari din occident sa rupa pisica in doua si sa recunoasca taiwanul ca tara, sa o primeasca in onu si gata. Ce poate face china? O sa taievrelatiile cu tot globul? Si unde mai exporta chinezarii? In coreea de nord?

  • At fi trebuit să facă lucrul ăsta de pe cînd au cedat Chinei suveranitatea asupra Macao și Hong Kong – ca măsură de echilibrare a balanței.
   Dar, cum spui, nici acum nu e tîrziu.
   ,,Mîine” însă va fi tîrziu, căci Taiwan-ul va fi deja înglobat in China.
   Doar că China este membru al Consiliului de Securitate al ONU…

  • Tawainul este China, ce independenta sa recunosti? Nu exista „declaratie de independenta a Taiwanului”. De exemplu, cetatenii „comunisti” nu pot sa intre in Taiwan cu pasaportul Republicii Populare, pentru ca paznicii Taiwanului sustin ca guvernul din Beijing nu are autoritatea sa emita acte internationale pentru cetatenii Chinei.

 2. sa ii primeasca in NATO

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.