G4Media.ro

Wall Street Journal: Refugiații din Ucraina reprezintă acum cel mai mare exod…

Sursa foto: Primăria Brașov

Wall Street Journal: Refugiații din Ucraina reprezintă acum cel mai mare exod din Europa de după cel de-Al Doilea Război Mondial

Peste 1,45 milioane de oameni au părăsit țara după invazia lansată de Rusia, cei mai mulți îndreptându-se spre Polonia, România, Ungaria și Slovacia, arată o analiză The Wall Street Journal, preluată de Rador.

Organizația Internațională pentru Migrație a anunțat că, după invazia Rusiei în Ucraina, lansată în urmă cu zece zile, peste 1,45 milioane de oameni au părăsit Ucraina, provocând ceea ce acest birou al Națiunilor Unite a calficat drept cel mai rapid și mai mare exod de oameni din Europa de după cel de-Al Doilea Război Mondial.

După invazia Rusiei în Ucraina, survenită săptămâna trecută, mulți ucraineni au fugit, cei mai mulți îndreptându-se spre Occident și spre statele membre din estul Uniunii Europene – Polonia, România, Ungaria și Slovacia – care s-au angajat să le ofere asistență.

Aproximativ jumătate dintre refugiați au trecut frontiera în Polonia, al cărei birou de control vamal a anunțat, sâmbătă, că, începând cu data de 24 februarie, când a început invazia rusească, 827.600 de oameni au intrat în țară venind din Ucraina. Sâmbătă, numai în primele șapte ore, au intrat 33.700 de ucraineni, mai mulți decât în ziua precedentă, după cum a precizat același birou.

În perioada scurtă de timp care s-a scurs de la invazia Rusiei în Ucraina, în UE au intrat mai mulți azilanți decât în tot anul 2015, când aproximativ 1,3 milioane de oameni au venit din Orientul Mijlociu și din alte părți într-un val de migrație care a pus la încercare solidaritatea organizației și a exercitat presiuni asupra unor lideri, precum fostul cancelar german, Angela Merkel.

Linile feroviare europene permit circulația gratuită a oricărei persoane cu acte de identitate ucrainene, iar, joi, UE a convenit să le elibereze refugiaților ucraineni permise de ședere temporară, renunțând să le mai impună înaintarea cererilor de azil.

Chiar și înaintea invaziei, Polonia a fost o aprigă susținătoare a independenței Ucrainei, premierul Mateusz Morawiecki promițând armament și ajutoare umanitare cu ocazia vizitelor sale la Kiev pe vremea când trupele rusești se adunau în jurul Ucrainei.

De atunci, orașele și satele din apropierea frontierei de est a Poloniei, precum și de la frontierele altor țări învecinate cu Ucraina, și-au mobilizat forțele pentru a face față fluxului de migranți, aducând pături și îmbăcăminte mai călduroasă în sălile de sport din școli și înființând centre de înregistrare a noilor sosiți.

În Germania, pentru a-i putea găzdui pe oamenii sosiți din Ucraina, autoritățile au redeschis adăposturile pentru refugiați folosite în perioada 2015 – 2016, în urma războiului sirian.

La vremea aceea, o serie de țări, precum Polonia și Ungaria, și-au atras critici din partea unor lideri europeni, ele opunându-se cotelor de migranți impuse de UE, ridicând garduri și impunând o serie de restricții menite să-i țină pe oameni în afara granițelor lor. Acele țări se izbesc acum de o nouă criză umanitară și asigură refugiul unor locuitori din țara vecină, ex-sovietică – o țară care de multă vreme și-a făcut cunoscute aspirațiile de a deveni membră a UE.

„În momentul când Rusia a deschis focul împotriva Ucrainei, polonezii și-au deschis granițele și inimile în fața lor”, scria vineri, pe Twitter, Morawiecki. Sute de voluntari lucrează acum la frontiera Poloniei cu Ucraina ca să găsească adăpost și îmbrăcăminte pentru refugiați și ca să-i ajute să meargă mai departe. Într-o gară din Przemysl, un oraș din apropierea frontierei, ucrainenii pot primi gratuit alimente, cartele SIM pentru telefoane celulare și ajutor în vederea deplasării lor spre alte localități poloneze. Mulți voluntari din Przemysl îi găzduiesc pe refugiați în propriile locuințe, ajutându-i totodată să obțină cazare în orașe mai mari, precum Cracovia și Varșovia.

Polonia găzduiește deja între 1 și 2 milioane de ucraineni, mulți dintre ei fiind stabiliți în țară încă din anul 2014, când, în estul Ucrainei, au început conflictele între separatiștii sprijiniți de ruși și autoritățile de la Kiev. Mulți dintre noii sosiți se reunesc cu familia sau cu prietenii aflați deja în Polonia.

În cursul întâlnirii de sâmbătă, pe care a avut-o cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, ministrul polonez de externe, Zbigniew Rau, a declarat că prioritatea Varșoviei este aceea de „a le asigura sutelor de mii și, poate, viitoarelor milioane de refugiați un ajutor eficient”.

Potrivit unor date ale guvernului, în Germania, de la începutul războiului, au fost înregistraați aproximativ 20000 de refugiați, iar numărul noilor sosiți continuă să crească zilnic cu câteva mii în gara centralăa din Berlin. Vineri seara, peste 13000 de oameni au sosit cu trenul la Berlin, după cum a precizat Deutsche Bahn, administrația căilor ferate germane.

„Desigur, îi vom prelua pe cei veniți în Germania”, a declarat ministrul de interne, Nancy Faeser, săptămâna trecută.

Germanii s-au adunat la Gara Centrală din Berlin ca să le ofere alimente și cazare refugiaților veniți din Polonia. Oameni din țări europene apropiate vin la frontiere ca să-i ajute pe refugiați. În apropierea punctului polono-ucrainean de frontieră de la Medyka, cetățeni olandezi, germani și austrieci au venit să ajute la transportarea ucrainenilor sau să le ofere un acoperiș temporar.

Săptămâna aceasta, Danny Rijnenberg, un olandez în vârstă de 29 ani care lucrează întro companie de materiale izolatoare, a venit din Olanda ca să ofere un mijloc de transport și cazare oricărui ucrainean care ar dori să stea temporar în casa lui.

„Este obligația mea ca om”, a declarat el în sala de așteptare a gării din Przemysl, arborând o pancartă pe care scria ‚Olanda’.

Traducerea Rador: Alexandru Danga / Foto Centru de primire a refugiaților la Primăria Brașov

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Un război asumat ! NATO și Volodimir să panseze rănile poporului nevinovat 🥺