G4Media.ro

Vreme neobişnuită în Europa: Recordurile de căldură pe timp de iarnă au…

sursa foto: Captură video

Vreme neobişnuită în Europa: Recordurile de căldură pe timp de iarnă au fost doborâte pe întreg continentul/ Au înflorit cireșii în Polonia, Alpii lipsiți aproape complet de zăpadă

Temperaturile pentru luna ianuarie au atins un maxim istoric în mai multe state din Europa: recordurile naţionale au fost depăşite în opt ţări, iar recordurile regionale în alte trei, relatează BBC, citată de News.ro.

La Varşovia, în Polonia, s-au înregistrat duminică 18,9°C, în timp ce la Bilbao, în Spania, au fost 25,1C – cu peste 10°C peste medie. Temperaturile atât de calde au făcut ca cireşii să dea în floare, mult mai devreme, în oraşul polonez Szczecin. Între timp, în Polonia sunt prognozate pentru zilele următoare ploi însemnate şi rafale puternice de vânt.

Vremea deosebit de caldă din Europa a venit în timp ce America de Nord se confruntă cu furtuni severe, la câteva zile după ce un val de frig ucigător a făcut peste 60 de morţi. Ninsori abundente şi ploaie îngheţată au fost prognozate pentru unele regiuni din nordul Midwest, în timp ce furtuni puternice şi tornade sunt aşteptate în Texas, Oklahoma, Arkansas şi Louisiana.

Însă pe partea europeană a Atlanticului, vremea a fost blândă în multe regiuni la început de an. Temperaturile din Olanda, Liechtenstein, Lituania, Letonia, Republica Cehă, Polonia, Danemarca şi Belarus au depăşit recordurile naţionale pentru această perioadă.

În Germania, Franţa şi Ucraina au fost doborâte recordurile la anumite staţii meteo.

Temperatura înregistrată la Varşovia la 1 ianuarie a fost cu 4 grade Celsius mai mare decât recordul precedent pentru luna respectivă, iar recordul înregistrat în Belarus a fost de 16,4 grade Celsius, cu aproximativ 4,5 grade peste recordul anterior.

În Spania, de Anul Nou, temperaturile din Bilbao au fost echivalente cu media lunii iulie, iar unele zone din Catalonia, inclusiv Barcelona, sunt supuse unor restricţii privind utilizarea apei.

Recordurile de temperatură sunt doborâte tot timpul, dar neobişnuit este ca diferenţa să fie mai mare de câteva zecimi de grad, notează BBC.

În Elveţia, temperaturile au atins 20 de grade, iar vremea caldă a afectat staţiunile de schi din Alpi, unde nu este zăpadă.

”Uite, zăpada este foarte umedă, ca primăvara”, spune Hacher Bernet, directorul staţiunii de ski Spluegen-Tampo (Grisons), citat de Euronews. „Zăpada trebuie să se lege și asta nu se întâmplă atunci când este multă apă”, a mai adăugat acesta.

Cu doar câteva zile mai înainte, Marea Britanie, Irlanda, Franţa şi Spania anunţaseră că anul 2022 a fost cel mai călduros an înregistrat vreodată. În Marea Britanie, fiecare lună, cu excepţia lunii decembrie, a fost mai caldă decât media. În decembrie însă a căzut zăpadă în multe părţi ale ţării, deşi acum condiţiile sunt mai blânde şi mai umede.

Totuşi, nu în toată Europa este cald – în unele părţi ale Scandinaviei sunt prognozate temperaturi mai scăzute şi ninsori, iar la Moscova se aşteaptă ca temperatura să scadă până la minus 20 de grade Celsius în următoarele zile.

Valurile de căldură au devenit mai frecvente, mai intense şi durează mai mult timp din cauza schimbărilor climatice provocate de om. Cu toate acestea, astfel de evenimente pe timp de iarnă nu au acelaşi impact asupra omului ca valurile de căldură din timpul verii, care se pot solda cu numeroase decese.

Planeta s-a încălzit deja cu 1,1 grade Celsius faţă de începutul erei industriale, iar temperaturile vor continua să crească, dacă guvernele din întreaga lume nu reduc drastic emisiile.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Nu au Alpii zăpadă? Nu mai au unde schia milogii cu bani mulți? Ghinion. Să se apuce de șah. Sau ăsta e cam greu pentru ei.

    Acum referitor la „încălzire”. Păi asta este ciclică, nu-i făcută de oameni. Doar ca fapt divers, cât a scăzut temperatura în ultimul secol? 0,6? Oamenii doar poluează, nu schimbă clima globului.

    • Chiar crezi ca se merita copeicile primite pt minciunile pe care le răspândești?

    • Nea Ene, fii baiat cuminte si papa tot. In curand farfuria va fi goala. Crede ce ti se spune si nu mai gandi de capul tau!

    • Haraşo, haraşo.
      Oamenii mei de stiinta sunt primii la orice articol si gandesc de capul lor dupa cum i-am invatat.

    • @ Moș Ene – Ai di capu’ tau de postac! Apropo, temperatura a crescut in ultimul secol, nu a scazut, iar in Europa a crescut chiar cu 1 grad. Iar daca nu stii legatura dintre poluare si clima n-am ce sa zic, ramai acolo cu deicientii tai.

  2. Bai nene, nu e bine deloc.
    Tare imi e ca atunci cand ne vom uita in urma, perioada COVID sau cea a razboiului din Ucraina ni se vor parea niste glume comparativ cu ceea ce va veni.