G4Media.ro

Voyager 1 trimite date către Pământ pentru prima dată în 5 luni

Sursa foto: Facebook/NASA

Voyager 1 trimite date către Pământ pentru prima dată în 5 luni

Pentru prima dată în ultimele cinci luni, inginerii de la NASA au primit date descifrabile de la Voyager 1, după ce au găsit o soluție creativă pentru a rezolva o problemă de comunicare la bordul celei mai îndepărtate nave spațiale a umanității din cosmos, scrie CNN.

Voyager 1 se află în prezent la o distanță de aproximativ 24 de miliarde de kilometri și, la 46 de ani, sonda a prezentat multiple anomalii și semne de îmbătrânire în ultimii ani.

Cea mai recentă problemă cu care s-a confruntat Voyager 1 a apărut pentru prima dată în noiembrie 2023, când unitatea de modulare a telemetriei sistemului de date de zbor a început să trimită un model de cod indescifrabil.

Sistemul de date de zbor al lui Voyager 1 colectează informații de la instrumentele științifice ale navei spațiale și le grupează cu date tehnice care reflectă starea de sănătate actuală a acesteia. Centrul de control al misiunii de pe Pământ primește aceste date în cod binar, sau o serie de unu și zero.

Însă, din noiembrie, sistemul de date de zbor al Voyager 1 a rămas blocat într-o buclă. În timp ce sonda a continuat să transmită un semnal radio constant către echipa de control al misiunii de pe Pământ în ultimele luni, semnalul nu a conținut date utilizabile.

Echipa de misiune a primit primele date coerente despre sănătatea și starea sistemelor tehnice ale lui Voyager 1 la 20 aprilie. Deși echipa încă analizează informațiile, tot ceea ce a văzut până acum sugerează că Voyager 1 este sănătos și funcționează corect.

„Astăzi a fost o zi mare pentru Voyager 1”, a declarat sâmbătă Linda Spilker, cercetător al proiectului Voyager la JPL, într-un comunicat. „Am intrat din nou în comunicare cu nava spațială. Și așteptăm cu nerăbdare să primim datele științifice înapoi”.

Rezolvarea problemelor la miliarde de kilometri distanță

După ce a descoperit problema, echipa de misiune a încercat să trimită comenzi pentru a reporni sistemul informatic al navei spațiale și pentru a afla mai multe despre cauza de bază a problemei.

La 1 martie, echipa a trimis o comandă numită „poke” către Voyager 1 pentru a determina sistemul de date de zbor să ruleze diferite secvențe de software în speranța de a afla ce a cauzat defecțiunea.

Pe 3 martie, echipa a observat că activitatea dintr-o parte a sistemului de date de zbor ieșea în evidență față de restul datelor confuze. Deși semnalul nu era în formatul pe care echipa Voyager este obișnuită să îl vadă atunci când sistemul de date de zbor funcționează conform așteptărilor, un inginer de la Deep Space Network al NASA a reușit să îl decodifice.

Deep Space Network este un sistem de antene radio de pe Pământ care ajută agenția să comunice cu sondele Voyager și cu alte nave spațiale care explorează sistemul nostru solar.

Semnalul decodificat a inclus o citire a întregii memorii a sistemului de date de zbor.

Investigând citirea, echipa a determinat cauza problemei: 3% din memoria sistemului de date de zbor este coruptă. Un singur cip responsabil pentru stocarea unei părți din memoria sistemului, inclusiv o parte din codul software al computerului, nu funcționează corect. Deși nu se cunoaște cauza defectării cipului, acesta ar putea fi uzat sau ar fi putut fi lovit de o particulă energetică din spațiu, a declarat echipa.

Pierderea codului de pe cip a făcut ca datele științifice și tehnice ale Voyager 1 să fie inutilizabile.

Deoarece nu exista nicio modalitate de a repara cipul, echipa a optat pentru a stoca codul afectat de pe cip în altă parte în memoria sistemului. Deși nu au reușit să identifice o locație suficient de mare pentru a păstra tot codul, au reușit să împartă codul în secțiuni și să îl stocheze în diferite locuri din sistemul de date de zbor.

„Pentru ca acest plan să funcționeze, ei au trebuit, de asemenea, să ajusteze acele secțiuni de cod pentru a se asigura, de exemplu, că toate acestea funcționează în continuare ca un întreg”, potrivit unei actualizări de la NASA. „Orice referințe la locația acelui cod în alte părți ale memoriei (sistemului de date de zbor) trebuiau, de asemenea, să fie actualizate”.

După ce au determinat codul necesar pentru împachetarea datelor tehnice ale Voyager 1, inginerii au trimis un semnal radio către sondă, comandând codul într-o nouă locație din memoria sistemului, pe 18 aprilie.

Având în vedere distanța imensă dintre Voyager 1 și Pământ, un semnal radio are nevoie de aproximativ 22,5 ore pentru a ajunge la sondă și de alte 22,5 ore pentru ca un semnal de răspuns de la nava spațială să ajungă pe Pământ.

La 20 aprilie, echipa a primit răspunsul Voyager 1, indicând că modificarea codului a funcționat, iar echipa a putut în sfârșit să primească din nou date tehnice lizibile de la sondă.

Explorarea spațiului interstelar

În următoarele săptămâni, echipa va continua să relocalizeze alte părți afectate ale software-ului sistemului, inclusiv cele responsabile de returnarea datelor științifice valoroase pe care Voyager 1 le colectează.

Proiectate inițial să dureze cinci ani, Voyager 1 și geamănul său, Voyager 2, au fost lansate în 1977 și sunt cele mai longevive nave spațiale operaționale din istorie. Durata lor de viață excepțional de lungă înseamnă că ambele nave spațiale au oferit informații suplimentare despre sistemul nostru solar și dincolo de acesta, după ce și-au atins obiectivele preliminare de a zbura pe lângă Jupiter, Saturn, Uranus și Neptun cu zeci de ani în urmă.

În prezent, sondele se aventurează pe un teritoriu cosmic neexplorat de-a lungul zonelor exterioare ale sistemului solar. Ambele se află în spațiul interstelar și sunt singurele nave spațiale care au operat vreodată dincolo de heliosferă, bula de câmpuri magnetice și particule a Soarelui care se extinde mult dincolo de orbita lui Pluto.

Voyager 2, care funcționează în mod normal, a călătorit mai mult de 20,3 miliarde de kilometri de la planeta noastră.

De-a lungul timpului, ambele nave spațiale s-au confruntat cu probleme și întreruperi neașteptate, inclusiv o perioadă de șapte luni în 2020, când Voyager 2 nu a putut comunica cu Pământul.

„Nu vom ști niciodată cu siguranță ce se va întâmpla cu Voyager, dar mă uimește în mod constant când continuă să meargă”, a declarat Suzanne Dodd, managerul proiectului Voyager, într-o declarație. „Am avut multe anomalii, iar acestea sunt din ce în ce mai dificile. Dar până acum am fost norocoși să ne revenim din ele. Iar misiunea continuă să meargă. Iar inginerii mai tineri vin în echipa Voyager și contribuie cu cunoștințele lor pentru a continua misiunea”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează