G4Media.ro

Voiculescu și Moldovan îi răspund lui Cîmpeanu: Ministerul Sănătății nu are bază…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Voiculescu și Moldovan îi răspund lui Cîmpeanu: Ministerul Sănătății nu are bază legală să cumpere teste rapide pe bază de salivă pentru testarea elevilor/ Nu sunt incluse în metodologia de lucru a INSP

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, afirmă că Ministerul Sănătăţii nu are bază legală pentru achiziţionarea de teste rapide pe bază de salivă în vederea testării no-invazive pentru COVID în unităţile de învăţământ sau în ale instituţii care nu sunt în subordinea ministerului, aşa cum solicită ministrul Educaţiei. Voiculescu afirmă că testele din salivă nu reprezintă „un filtru atât de bun, atât de exact pe cât ne-am dori cu toţii, dar este un filtru, aşa încât dacă oricine doreşte să achiziţioneze un test sau altul o poate face”.

  • „Ministerul Sănătăţii nu are cadrul normativ pentru a achiziţiona teste pentru şcoli de exemplu, sau pentru orice altă unitate în afară de unităţile din subordine, iar aceste teste constituie cu siguranţă un filtru. Nu e un filtru atât de bun, atât de exact pe cât ne-am dori cu toţii, dar este un filtru, aşa încât dacă oricine doreşte să achiziţioneze un test sau altul o poate face, evident. Ministerul Sănătăţii, repet, nu are baza legală pentru achiziţionarea testelor pentru şcoli, lucrul acesta este cât se poate de clar şi comunicat şi Ministerului Educaţiei”, a afirmat Vlad Voiculescu duminică, într-o conferinţă de presă.

Medicul Andreea Moldovan a explicat, la rândul său, că testele din salivă sunt teste neincluse în metodologia de lucru a INSP pentru că nu sunt „corespunzătoare” şi au o sensibilitate „considerată la momentul actual insuficientă pentru a fi utile ca test de screening”.

  • „Această testare cu teste antigen din salivă implică un risc pentru cei care apelează la ea pentru că rata de pozitivitate nu este atât de înaltă sau corespunzătoare cum ne-am dori-o, conferă un fals sentiment de siguranţă printr-un test negativ care nu este întotdeauna rezultatul real. (…) În momentul în care testele acestea vor fi de o calitate superioară şi corespunzătoare, bineînţeles că va fi un pas înainte pentru o testare mai plăcută pentru populaţie, dar deocamdată aceste teste nu sunt agreate de metodologie pentru că nu sunt suficient de bune”, a afirmat Andreea Moldovan.

Andreea Moldovan a mai arătat că numărul testelor antigen rapide realizate în şcoli nu este neglijabil, dacă e raportat la numărul total de teste rapide de antigen făcute.

  • „Cifra nu este nici pe departe atât de mare, acea cifră de 1.300.000 nu a fost 1.300.000, a fost o cifră mai mică. Din aceste teste, iniţial trimise către DSP-uri şi de acolo către şcoli, o parte s-au folosit. Avem cred că 26.000 – 27.000 de teste folosite până în prezent, ceea ce este important dacă ne gândim la numărul total de teste de antigen rapid făcute. Deci clar este o proporţie bună, este un număr de teste care s-au făcut în şcoli şi să ne gândim că 27.000 de copii sau cadre didactice au putut să fie testate acolo unde era important să fie testate”, a mai afirmat Andreea Moldovan.

Context

Ministrul Educaţiei Sorin Cimpeanu a afirmat că, în 8 săptămâni de şcoală, au fost folosite mai puţin de 2% din numărul total de teste antigen rapide puse la dispoziţie pentru testarea în şcoli, cauzele fiind lipsa personalului medical şi faptul că mulţi părinţi le consideră invazive şi traumatizante şi nu-şi dau acordul pentrui testarea copiilor. Cîmpeanu consideră necesară achiziţionarea de teste non-invazive, precizând că Ministerul Educaţiei va putea propune, la finalul lunii mai-începutul lunii iunie, reluarea cursurilor cu prezenţă fizică pentru toate şcolile în condiţiile respectării normelor sanitare în şcoli, continuării acţiunii de vaccinare a cadrelor didactice, aducerii testelor non-invazive în unităţile de învăţământ în data de 4 mai, la reluarea cursurilor şi confirmării ipotezei specialiştilor epidemiologi cu privire la trendul descendent al ratei de infectare în luna mai.

sursa: News.ro, sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

21 comentarii

  1. Inca nu s-au prins ca au crescut foarte mult cazurile datorita deschiderii scolilor in 8 februarie? Sau nu vor sa recunoasca? Clasele I-IV, fix copii mici pe care-i pupa toata lumea. Exercitiu de imagine pe sanatatea oamenilor. Bravo incompetentilor!

    • A spus adevarul:

      „rata de pozitivitate nu este atât de înaltă

      sau corespunzătoare

      cum ne-am dori-o”.

      Pt ca ei vor sa raporteze jdamii de cazuri pe secunda

    • Aviz tuturor #kondensatorilor care nu gandesc dar scriu ca testele pe baza de saliva nu sunt bune

      Din NATURE – testare in Singapore

      Published: 04 February 2021

      Saliva is more sensitive than nasopharyngeal or nasal swabs for diagnosis of asymptomatic and mild COVID-19 infection

      Alvin Kuo Jing Teo, Yukti Choudhury, […]Li Yang Hsu

      Scientific Reports volume 11, Article number: 3134 (2021) Cite this article

      Abstract

      We aimed to test the sensitivity of

      naso-oropharyngeal saliva and self-administered nasal (SN) swab

      compared to

      nasopharyngeal (NP) swab for COVID-19 testing

      in a large cohort of migrant workers in Singapore.

      All samples were tested using RT-PCR. SARS-CoV-2 amplicon-based NGS with phylogenetic analysis was done for 30 samples.

      We recruited 200 subjects, of which 91 and 46 were tested twice and thrice respectively. In total, 62.0%, 44.5%, and 37.7% of saliva, NP and SN samples were positive.

      The percentage of test-positive saliva was higher than NP and SN swabs.

      We found a strong correlation between viral genome coverage by NGS and Ct values for SARS-CoV-2.

      Phylogenetic analyses revealed Clade O and lineage B.6 known to be circulating in Singapore.

      We found saliva to be a sensitive and viable sample for COVID-19 diagnosis.

    • Saliva is more sensitive than nasopharyngeal or nasal swabs for diagnosis of asymptomatic and mild COVID-19 infection

      http://www.nature.com/articles/s41598-021-82787-z

    • Felicitări, Radu! Mare adevăr ai rostit! Din păcate puțini înțeleg ce se întâmplă!

  2. ai baza legala sa iti dai demisia? esti incompetent

  3. Voiculescu a parut ok pana s-a inhaitat cu Patroana de Spital Moldovan.

  4. Caruselul incompetenților! Ministrul Educației da vina pe ministrul Sănătății și viceversa și tot așa…
    Zici că ministerele astea două sunt în afara Guvernului! Zici că suntem o țară neguvernata!!
    Nu „zici”, este cert!

  5. Nu trebuie risipiti banii pe testele salivare. Fabricantul garanteaza o sensibilitate de 86%, in realitate este mult sub 80% (nivel de fiabilitate impus pt testele covid), afirma cei care-l utilizeaza in unele state din vest din luna februarie.

    • Ceva argumente, studii, dovezi…
      Sau ești trompeta uSsR?

    • @cetatean. Da cetatene, am argumente, studii, dovezi. Pt ca te vad „expert” in domeniu, spune-mi ce este testul salivar, ce detecteaza si cum se face, si-ti dau dovezile

    • corect , am vorbit cu un producator romanesc de teste , nu i dau numele , l am intrebat de testele in care scuipi in fiola, au zis ca dau foarte multe rezultate fals negative si ca nu se merita a fi produse…

  6. Amuzant, ministerul sănătății nu are bază legală să folosească niște teste, că INSP-ul e rău !
    Dar baza legală o face și desface chiar Ministerul sănătății, INSP-ul e în subordinea lui.

    Prin urmare dacă vrea, poate include testele neinvazive în metodologia de testare cu o semnătură și un telefon. Sau cu un telefon și o semnătură, nu știu exact…

    • Regulile alea ale INSP-ului sunt decise stiintific, nu politic.

      Voiculescu ar trebui sa fie mai clar. Ar trebui sa explice ca testele respective nu sunt suficient de sensibile si nu satisfac criterii medicale, stiintifice.
      Nu e foarte clar nici faptul ca daca vrea, ministrul Educatiei le poate cumpara pe barba si cu banii lui.
      Ori a incercat el sa fie prea diplomat (nu e cazul cu USListii) ori stiristul a distorsionat comunicarea lui.

    • @mario 5. Nu asa merge, dai telefon si rezolvi problema lui Campeanu. MS nu poate, n-are voie sa cumpere teste a caror sensibilitate este sub cea admisa stiintific. Testele astea s-ar putea cumpara in farmacii. Problema nu este numai sensibilitatea scazuta ci si faptul ca proba trebuie dusa la un laborator covid, care nu este la 2 pasi de scoala sau locuinta, iar rezultatul il primesti in cateva ore. Era mult mai simplu cu testul rapid distribuit de MS, mult mai sensibil, rezultatul -instantaneu. Din 1.850.000 teste rapide s-au utilizat 19.000, pt ca n-a existat interes din partea ministerului invatamantului. Campeanu motiveaza ca, vezi doamne, testul e invaziv. Invaziv numai pt copiii romanilor, in vest se utilizeaza fara probleme.

    • @sincer,
      Aproape tot ce ai scris este greșit. Sunt medic, nu are rost să insiști, știu foarte bine sistemul de sănătate, am contribuit la modificarea, introducerea unor articole de lege în domeniu.
      „Sensibilitatea este sub cea admisa științific ” , în caz că există așa ceva în legislația sau normele INSP, dar mă îndoiesc, nu este ceva absolut, pragurile se stabilesc prin lege, Oug, HG, hotărâre de ministru. Deci politic, orice ar spune „experții”.
      Teste rapide Covid sunt și din salivă („neinvazive”), de exemplu Clungene Rapid salivă. Cu aceiași sensibilitate ca cele din cavitatea nazală posterioară, care chinuie înfiorător copiii.

      Sunt de acord cu tine doar la părerea proastă despre Câmpeanu, un politruc traseist prieten al plagiatorilor. A fost la Tăriceanu, Ponta, nici nu mai contează altceva.

    • @mario 5.

      Felicitari d-le doctor.
      Ca medic, trebuia totusi sa stiti ca teste salivare pt depistarea Covid sunt deja cateva pe piata, cu tehnologii diferite.
      Cel la care m-am referit eu este pe baza de RT- PCR, cel la care va referiti d-voastra CLUNGENE – anticorpi monoclonali care recunosc nucleocapsida (N) a virusului.
      Testul rapid Clungene se poate efectua prin proba nazo faringiana sau oro faringiana, deci cu tija introdusa adanc in cavitatea nazala sau prin gura in faringe. Test dezagreabil pt copii. Acest test are o sensibilitate mare 96,8%, comparabil cu RT-PCR.
      D-voastra amintiti un test salivar Clungene noninvaziv, probabil va referiti la cel in care se scuipa in eprubeta. Ei bine, d-le doctor, care ati mai si lucrat la modificarea legilor, trebuie sa stiti ca respectivul test nu mai are sensibilitatea asa de mare.

  7. Părinții 1 sau 2 au bază legală să asigure testele că guwerner ul MEU e cu mhuia

  8. Cine este Moldovan asta? Știm, o hăndea de mare comunist din Brașov dar d.p.d.v. medical cine e??? UN MARE ZERO!

  9. Pandemia a creat probleme pe tot globul si in economie si in educatie si in politica.
    Nici un politician/ ministru nu a scapat de critici in nicio tara.
    Nu va mai agitati atata.
    Mai bine un ministru dus la scoala (scoala pe bune) decat unul latrator de serviciu. Am avut de astia.
    Oricum Romania nu poate da mai mult de atat.
    Si cei care scrieti pe aici, ca si mine, nu sunteti mai scoliti, educati si mai priceputi.
    Vedeti ca multe comentarii vin si de la vecinii din est. Sunteti constienti de asta cred ?