G4Media.ro

Virgil Popescu: Se încheie un an 2022 foarte complicat. Împreună cu partenerii…

sursa foto : facebook/Virgil Popescu

Virgil Popescu: Se încheie un an 2022 foarte complicat. Împreună cu partenerii europeni, cu partenerii atlantici, cu Statele Unite ale Americii, am reuşit să stabilizăm preţurile energiei electrice, am reuşit să stabilizăm preţurile gazelor naturale şi să creăm o predictibilitate a acestora până în 2025

Anul 2022 a fost unul de răscruce, pe care l-am trecut cu bine şi, împreună cu partenerii europeni şi cu Statele Unite ale Americii, am reuşit să stabilizăm preţurile la energia electrică şi la gazele naturale, a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu, citat de Agerpres.

„Astăzi se încheie un an 2022 foarte complicat. Un an care a început cu un război la frontierele României, un război neprovocat, început de Federaţia Rusă în Ucraina fără absolut niciun motiv. Da, un război care a creat probleme în toată Europa şi în lume, un război care a indus o criză energetică fără precedent, o criză energetică cu care a trebuit să ne luptăm. Anul 2022 putem spune că a fost un an de răscruce, pe care cred că l-am trecut cu bine. Împreună, împreună cu partenerii europeni, împreună cu partenerii atlantici, cu Statele Unite ale Americii, am reuşit să stabilizăm preţurile energiei electrice, am reuşit să stabilizăm preţurile gazelor naturale şi să creăm o predictibilitate a acestora până în 2025”, a subliniat ministrul într-un mesaj video postat pe pagina sa de Facebook.

El a semnalat că „a trebuit să ne adaptăm situaţiilor, să facem modificări din mers, să facem uneori chiar improvizaţii”, pentru că, în momentul când există un război la frontieră şi o criză foarte puternică, „trebuie să te adaptezi din mers”.

„Dar cel mai important lucru şi cea mai importantă lecţie pe care cred că am învăţat-o este că, dacă suntem solidari şi dacă suntem uniţi, putem trece peste toate aceste lucruri. România a demonstrat că este capabilă să treacă peste această criză energetică”, a punctat Virgil Popescu.

El a precizat că în acest an, printre preocupările ministerului s-a numărat şi restructurarea sistemului energetic şi, pentru prima dată, se poate spune că în România există un circuit integrat nuclear pentru producţia de energie electrică.

„În această lună, după un întreg şir de acţiuni, Societatea Nuclearelectrica a ajuns să deţină întreg ciclul nuclear al României, de la extracţia de uraniu, prin licenţele pe care le are la mina Tulgheş-Grinţieş, la procesarea acestuia. Achiziţionarea uzinei de la Feldioara, fabrica de combustibil de la Piteşti şi producţia de energie electrică de la Cernavodă îi dau Nuclearelectricii practic toate ingredientele să aibă în interior acest circuit integrat”, a explicat Virgil Popescu.

Acesta a reamintit şi faptul că în 2022 au fost puse „în linie dreaptă” reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă şi a menţionat anunţul partenerilor americani, al Băncii de Export a Statelor Unite, privind o finanţare de 3 miliarde de dolari pentru unităţile 3 şi, 4. Totodată, a mai spus el, a fost ales şi sit-ul pentru reactoarele modulare la Doiceşti şi faza 1 de începere construcţiei reactorului modular de la Doiceşti a început.

„Practic, în anul 2022, un an profund lovit de această criză energetică, am mers mai departe cu programul nuclear românesc şi mergem mai departe pentru că avem un nou obiectiv, un nou obiectiv de ţară, independenţa energetică şi o vom atinge”, a punctat ministrul.

Virgil Popescu a reiterat că tot în acest an Romgaz a cumpărat partea Exxon din Neptun Deep şi România se securizează din punct de vedere al gazelor naturale.

„Începând cu sfârşitul anului 2026 România va deveni independentă energetic şi din punct de vedere al gazului natural. Vom produce mai mult decât putem consuma”, a spus el.

Printre ale „realizări” ale anului 2022, ministrul a menţionat salvarea de la faliment a Complexului Energetic Oltenia, printr-o injecţie de un miliard de euro în ultimii 3 ani şi încă un miliard de euro pentru investiţii, operaţionalizarea fondului de modernizare, energia regenerabilă căpătând o nouă importanţă.

„Am lansat call-ul de proiecte pentru energie regenerabilă. Vrem ca până în 2026 să avem 7 GW de energie regenerabilă. Vrem ca până în 2027 să fim independenţi din punct de vedere energetic. Practic asta ne dorim”, a precizat Popescu.

Acesta a vorbit şi despre termocentrala de la Mintia, care a fost cumpărată de un investitor care a plătit peste 90 de milioane de euro pentru ea şi va face investiţii de un miliard de euro, dar şi despre termocentrala de la Paroşeni, care împreună cu cele 4 mine, în anul 2023 vor forma un nou complex energetic, şi care va avea şi un grup de gaz şi va putea funcţiona şi după anul 2030-2032, când ne-am asumat că nu vom mai folosi cărbune.

„Da, a fost un an care foarte tulbure, dar în această turbulenţă am mers înainte şi ne-am atins obiectivele. Sigur că se pot face mai multe lucruri. Sigur că puteam face mai multe lucruri. Sigur că anul viitor ne propunem să mergem mai departe şi să avansăm în aceste proiecte.(..) Acestea sunt, pe scurt, câteva din lucrurile pe care le-am început şi pe care vrem să le continuăm. A fost un an greu, a fost un an care l-am trecut cu bine. Am spus că nu vom avea probleme din punct de vedere al energiei electrice şi al gazelor naturale şi nu vom avea probleme. Iar anul 2023 sper să fie un an mai bun. Le urez tuturor românilor la mulţi ani şi un 2023 mai bun decât 2022”, a conchis Virgil Popescu, conform Agerpres.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

17 comentarii

  1. Ai reusit sa aduci ceta teanul roman in situatia de faliment personal. Tu, probabil ai ajuns putred de bogat.

    • A reusit sa nu faca NIMIC pentru lucratorii din Nuclear, dar bine ca din nou se pensioneaza mai repede balerinii si dansatorii. In domeniul nuclear NU exista spor de radiatii nu exista niciun fel de spor si pensia este CONTRIBUTIVA.
      Au reusit sa duca in derizoriu industria nucleara cu care se impopotoneaza la televizor.

    • In 30 de zile desfiintam pensiile speciale!. Pardon, le marim!
      Si aducem si pesede la givernare cu tot cu ministrii lui Dragnea!
      Rares, bravo! Virgil multumim pentru sporul de radiatii care exista doar la primarii, pentru antene

  2. Rahova te saluta

    • Asta e penibil, nu e ăla cu nevasta care 8 benzinării OMV Austria Rusia? Ce război! Noi avem rezerve naturale, de ce avem inflația daca n using cauza lui asta care a îmbogățit cu miliarde de euro distribuitorii de energie ai PNL, care a dat exonului peste un miliard de euro fara drepturi de exploaterae, care a închis și vândut capacități de producție, care a falimentat un sistem, care a lins la.smokina americanii să aducă un sistem nuclear falimentar și pe acre nici un stat american nu îl crea pentru că e poluator etc

  3. Ce cadou ai primit de la OMV?

  4. Vergilica si ziceai ca bransamentul mediu la electricitate este de 7 metri…. cu cat a crescut contul tau la banca….?

  5. Ai reusit doar in viata personala. Ce interese ai la OMV?

  6. Hai mars. De-ati tacea un pic voi jmecherilor, sigur ar fi bine.

  7. Voi politicienii complicați lucrurile din cauza prostiei voastre.😀😀😀😀

  8. Siktir pușlama!!

  9. Daca in Romania era stat de drept, erai arestat deja pentru abuzul in serviciu de la ordonanta ecocidelor.

  10. Șî încă o realizare ai: ți-ai schibat centrala termică. Rânjitule.

  11. Ai reușit să distrugi sectorul energetic român !Ai trădat țară și poporul!Ai băgat în faliment cetățenii!Nu vrem sa te mai plătim Demisia!

  12. Ai apărut iar, potaie? Sfidezi o țară întreagă. Te-au pus pe viață, nu? Ți s-a lipid scaunul ăla de fund.

  13. Popescule, zi adevarul, zi asa: „Anul asta si cel anterior am facut rahatul praf” in Energie!!!