G4Media.ro

Violențele PSD și-au primit răspunsul violent la vot. Cei trei pași obligatorii…

Violențele PSD și-au primit răspunsul violent la vot. Cei trei pași obligatorii pentru schimbarea profundă a României

Doi ani și jumătate, PSD a atacat cu furie marile libertăți la care o parte însemnată a românilor tânjește de 30 de ani. Sub comanda lui Dragnea, partidul altoit cu PRM-iștii lui Vadim a atentat la libertățile democratice (dreptul al vot), la libertatea justiției, la libertatea de circulație în UE, la libertatea economică. Votul de duminică a fost răspunsul furios al unei societăți vii care, de data asta, a și avut opțiuni multiple.

Românii au refuzat, a câta oară, o nouă autocrație. După Iliescu, Năstase și Ponta, Dragnea e noua victimă a comportamentului reflex care transformă PSD într-un partid-stat odată ce ajunge la putere. Tendințele dictatoriale din PSD, urmașul legitim al Partidului Comunist, s-au confirmat încă o dată.

Dragnea a vrut să stăpânească tot, iar intențiile și le-a mascat prost sub mita pensiilor și salariilor mărite fără discernământ. A denunțat permanent abuzuri închipuite ca să-și justifice atacurile demente la justiție, la valorile europene, la investitorii străini, la libertate în cele din urmă.

Furia a crescut constant în societate, o societate pe care PSD-istul nu a înțeles-o. Ce dovadă mai bună decât atacul din ultimele săptămâni de campanie la Uber, o companie care reprezintă însăși esența lumii noi? Nimic n-a înțeles Dragnea din răul pe care l-a provocat în societate zi de zi în ultimii doi ani și jumătate, doar duminică seară părea să fi priceput că a stârnit o ură profundă.

Votul negativ pe care l-am văzut deseori la lucru în România a fost dublat de data asta și de unul pozitiv. Iar Alianța USR PLUS e marele beneficiar. Alianța condusă de Dan Barna și Dacian Cioloș e partidul nou, apariția disruptivă dintr-un sistem anchilozat, baronizat și profund corupt.

Aproape două milioane de români au votat alianța care a promis și a livrat până acum un alt tip de politică. E enorm pentru o construcție politică fără primari, fără baroni locali, fără armata de militanți angajați la stat care trag la alegeri pentru a-și menține sinecurile.

Numărul de voturi pentru Alianța USR PLUS ar fi fost și mai mare dacă votul în Diaspora avea loc în condiții normale. Restartarea sistemului politic ar fi fost și mai dură.

Dar pentru curățirea sistemului e nevoie rapid de câteva decizii politice majore în interes public.

  • În primul rând, vot la locale în două tururi. Așa se deschide jocul rapid peste tot, așa pot apărea figuri noi în locul baronilor care încearcă acum să-și prezerve puterea. E greu de obținut, pentru că PSD și UDMR (parțial și PNL) se opun. Dar e o fereastră mare de oportunitate odată cu slăbirea PSD.
  • Votul prin corespondență. E o rușine ce s-a întâmplat duminică, cu un guvern incapabil să le asigure cetățenilor minimul drept democratic la vot. Presiunea publică trebuie să crească neîncetat până la adoptarea legii. Fără votul prin corespondență ucidem șansele de vot pentru peste 3 milioane de români și continuăm să arătăm ca o nație necivilizată.
  • Chestiunea circumscripției unice pentru diaspora la alegerile parlamentare. E inadmisibil ca votul a sute de mii de români să determine un număr infim de parlamentari. Degringolada PSD trebuie speculată rapid și schimbată rapid legislația pentru a prinde alegerile parlamentare din 2020.

Valul a pornit. România e iar exemplu în regiune. M-au sunat ziariști maghiari, cehi ori polonezi să mă întrebe cum face România de evită mereu căderea în autocrație. Curiozitatea lor e ușor de înțeles. Dar valul trebuie ajutat să măture vechea lume a baronilor corupți, a clientelei de partid. Sunt mulți oameni în USR, în PLUS, în PNL care pot face diferența.

E timpul pentru schimbarea radicală la față a Românie. E o uriașă fereastră de oportunitate. Vin trei rânduri de alegeri decisive: prezidențiale, locale și parlamentare. Apoi o pauză de alegeri de trei ani. Trei ani în care reformele atât de necesare pot fi făcute rapid. Și șansa e ca aceste trei rânduri de alegeri să vină când PSD e în genunchi, sfâșiat de lupte interne și detestat cum nu a mai fost demult. Trei alegeri în care PSD, cu comportamentul lui violent la adresa societății și cetățeanului, poate pierde tot.

PS: O mențiune despre manipulările de presă și infecția care a acoperit o mare parte a spațiului mediatic. Sub ochii noștri, Ungaria se transformă implacabil într-o autocrație și din cauza lipsei presei libere. Guvernele autoritare tind peste tot să-și subordoneze presa. Tentația va fi mare când actuala opoziție va prelua puterea: să preia actualele trompete mediatice ale PSD, să continue să le hrănească din bani publici, să le tolereze derapajele fiscale ori profesionale. Și aici trebuie o schimbare masivă de paradigmă: cine greșește, să suporte consecințele. Iar piața trebuie să decidă cine e performant și cine nu. Piața liberă, nu firmele de stat, nu prieteniile politice, nu contractele sifonate cu statul.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

30 comentarii

  1. as mai adauga
    – 300 de parlamentari
    – fara penali
    dupa care, digitalizarea romaniei si criterii de performanta in sistemul public

    • Subscriu la ideile prezentate in articol, precum si la cele din comentariu! Cerem asta de ani de zile!

    • subscriu!

    • as mai adauga:
      eliminarea (daca este posibil, in totalitate) a pensiilor speciale, tragerea la raspundere a celor implicati in 10 august, o constitutie noua, reformarea CCR, pensionarea „Ciorbei” comuniste zisa avocat al poporului, eventual tragerea la raspundere a celor care au schimbat legi in folos personal, sa se vada unde a fost urgenta pentru toate ordonantele date, reformarea aparatului bugetar (mai ales in zona de forta unde au fost utilizati pentru sustinerea regimului – desfiintare politie locala), usurarea poverii fiscale de pe umerii contribuabililor (toate cresterile pe care le cere populatia asistata votanta si bugetara, nu trebuie sa fie o povara majora pe umerii contribuabililor, fiindca au si ei o limita si pleaca din tara), si ar mai fi de zis… cand imi mai aduc aminte
      Aaaah si sa plateasca Zamfir oalele sparte daca RO isi ia vreo amenda din cauza legilor lor de 2 bani.
      Si tragerea la raspundere a celor care au impiedicat votul in diaspora la ultimele 3 alegeri

      mai ziceti si voi

    • Aferim. E urgent de făcut.

  2. de acord cu analiza, solutiile sunt insa simpliste – este nevoie de un proiect pe termen mediu pentru scoaterea definitiva a acestei toxine din viata publica romaneasca.
    De pilda, privarea psd ului de majoritatea primariilor si a consiliilor judetene prin colaborarea tuturor fortelor antipsd…. si inca vreo cateva masuri asemenea.

    • Asta se rezolva doar la alegerile locale și parlamentare. Pana atunci sper sa-l vedem arestat pe Dragneevici iar acest guvern de rahat sa pice odata.

  3. PSD-ALDE et Co trebuie scoși înafara legii, să nu mai poată vreodată să existe ca partide împotriva DEMOCRATIEI, LIBERTĂȚII și EUROPEI!!

  4. Desigur, sunt multe de făcut, iar sugestii are fiecare. Trebuie schimbată urgent alegerea politică a Consiliului Audiovizualului. Altminteri, RO nu mai are vreo televiziune culturală, cum Ucraina, Polonia sau Rusia, de când cu desfiinţarea timidului TVR Cultural. În plus, televiziunile ştiriste nu-s obligate a avea corespondenţi măcar la Chişinău şi nici să transmită 30% din timp documentare de calitatea franco-germană arte tv.
    Emisiunea TVR1 de seară la scrutinul de ieri, după ora 21, merită revăzută de CNA din perspectiva criteriilor privind echilibrul.

    • Subscriu! Exact asta vedeam si eu ca una din primele masuri.
      CNA trebuie sa amendeze in mod real derapajele. Ori avem dovezi peste dovezi de fake news deliberat nesanctionate. Exprimare libera, ok, dar aici e vorba de inducerea deliberata in eroare a publicului. E altceva.

  5. As adauga si eu:
    – abolirea pensiilor speciale;
    – curatarea jandarmeriei;

    • Curatarea Jandarmeriei in sensul scuturarii ei de praf sau ”curatarea” Jandarmeriei in sensul desfiintarii acestei institutii si preluarea atributiilor de catre Politia Nationala ?

    • scuturare de praf si repusa pe baze profesioniste.
      tragerea la raspundere a celor care au pus-o la dispozitia politicului
      smekeru ala in alb care a batut oameni, mai e prin zona sau a fugit din tzara??

    • Dar serviciile secrete,cele care s-au votat in corpore cu KWI la 1 decembrie ,cum facem ?!

  6. In sfarsit, dupa atata timp, sunt mândru de Romania! Acum le pot spune colegilor francezi, olandezi sau italieni ca noi romanii am ales democratia liberala si nu partide nationaliste, extremiste sau socialiste. Poate ca ne-am regăsit constiinta nationala si demnitatea dupa o lunga rătăcire prin istorie.

  7. Trebuie scos in afara legi psdul.

  8. Eu consider votul electronic prioritate zero!!!
    Este singura arma cu care poti trimite psd-ul in istorie.
    NU prin corespondente, ELECTRONIC!
    Atunci vom avea in jur de 2 mil de voturi din diaspora. Vom avea un caine de paza in permanenta daca televiziunile de partid reusesc iar sa imbrobodeasca o parte din populatie.
    In plus nu vom mai avea fraude. Estimez ca PSD cobora clar pe locul 3 daca votul era 100% corect.
    Avem IT in Romania care poate face acest lucru posibil in mai putin de un an de zile.
    Adica putem face plati online de ani de zile si nu putem sa votam… este incredibil!

    • Am fost observator la vot. Fraude la vot nu prea se mai pot face. Se pot face insa in continuare fraude indirecte: cumpararea votului sau coercitia. Jocul dupa reguli murdare (primarul care merge in vizita la „enoriasi” sambata seara sau care sta la poarta sectiei de votare pentru intimidare).
      In plus a mai fost o problema: oameni care nu au votat la referendum ca asa a zis primarul si ar fi fost reclamati ca au votat. „Se duce buhul”, iar ei vor cadea in dizgratia comunitatii. La referendum ar fi trebuit sa primeasca buletine toata lumea, iar cine nu vrea sa voteze sa si le anuleze. Dar sa fii obligat prin lege sa bagi votul in urna. Asa, rezultatul s-a vazut: 25% din cei care au votat la parlamentare nu au votat la referendum, iar de la cei care au facut-o au rezultat 10% voturi anulate (la sectia unde am asistat la numaratoare au fost chiar 20% anulate la referendum, fata de 2% la alegeri).
      Evident, votarea electronica ar rezolva problema asta – nu stie nimeni ce votezi tu acolo -, dar sistemul de centralizare electronica PLUS cel clasic de vot pe buletine scade imens posibilitatea de a frauda.

    • Votul electronic este mai mult pentru cei care nu prea au cum sa voteze, vezi cazul diasporei si a „lenesilor” din tara care sunt prea comozi in ziua aia.
      NU pentru cei de la sate. Aceia oricum sunt ordonati si voteaza.
      S-au mai vazut cazuri cand au vrut sa bage mai multe buletine de vot, sau urne nesigilate (vezi cazul Londrei).
      Trebuie eliminate cat mai multe portite prin care se pot face fraude. Dar castigul mare al vorului electronic este ca vom avea prezenta mare la fiecare scrutin.
      Gandeste-te cat de usor ar fi pt toti sa voteze de pe telefon, sau de la calculator acasa in timp ce-si beau cafeaua de dimineata.
      Implicarea ar fi mult mai mare si scade riscul sa revina PSD-ul la putere pe o prezenta scazuta la vot.
      In schimb nu sunt de acord sa fii obligat sa bagi votul in urme. Vezi cazul referendumului pentru familia traditionala. Acela nu era un referendum de interes national doar pentru ca unora nu le plac homosexualii. Boicotul este o forma de a arata ca unele teme sunt false.

  9. Nu mai mult de doua mandate pentru orice functie, aleasa sau numita.
    Suspendarea pensiilor speciale necuvenite.

    • Suspendarea pensiilor speciale in general.
      Nu inteleg cu ce e mai special un cadru militar decat mine. In definitiv, e o chestie de asumare. Ti-ai asumat un job cu risc. Ok, sa fie mai mari pensiile, sa simti ca ramai cu ceva, dar sa fie pensii mai mari si gata. Normale, nu speciale. Sa fie discutii publice in urma carora sa se stabileasca niste intervale rezonabile si niveluri minime de pensie pentru diferite categorii lucrative.

  10. De acord cu d-l Pantazi, însă înainte de cele trei decizii este nevoie de altceva: toți cei care au votat împotriva alde psd să nu se culce pe-o ureche! Alde psd este foarte, foarte perfid; aduceți-vă aminte, voi cititori, ce s-a întîmplat după ordonanța treișpe și după marile proteste care i-au urmat: cu largul concurs al Curții Contituționale, alde psd au masacrat justiția „pas cu pas”! Așadar: acțiune imediată, continuitate, consecvență!
    Altfel am votat, noi aștia mulți, degeaba.

  11. Vot electronic, nu prin corespondenta!

  12. Primul pas ar fi de fapt cercetarea (inclusiv penala) a celor care, cu intentie*,
    au impiedicat exercitarea unui drept constitutional.
    (Re)fo’me?… s-au tot facut, inclusiv de catre „dreptaci”. Asomare la asomare apoi suspendarea aplicarii prin… ou. Majorarea taxelor in plina criza… modificarea codului muncii care a avut ca efect migratia masiva a specialistilor si a celor constiinciosi… investitii in cai verzi denumiti pompos „dezvoltare-durabila” (un fel de pndl batronat de nutzica)… pochii la catedrele de la gradi… exemplele ar putea curge mai ceva ca Amazonul in Atlantic.
    Reforme? … poate ca da. Dar reale, bine adaptate si in deplin acord cu logica fireasca.
    Ca sa dau un exemplu: multiplele si consistentele avantaje oferite prin (re)fo’ma coanei joistitia trebuie balansate de cerinte pe masura. Mai direct, responsabilizarea toar’silor magistrati cu exact aceeasi scara/proportie.
    __________________________________________________________
    * balbaiala despre cum n-au stiut si n-au putut mai mult a fost valabila in 2014,
    acum discutam de recidiva

  13. Proportia de vot pozitiv a fost redusă și acolo cât a fost, a fost emoțională -prin comparație cu PSD, orice pare bine. A fost un vot de blam și oamenii au înțeles că blamul ar fi mai mare dacă în loc să apeleze la alternativa tradițională – PNL – dau votul unei alianțe noi, cu multe necunoscute și cu o campanie, altminteri, destul de stângace. Pe de altă parte, alianța USR – PLUS a crescut prea repede și prea mult pentru a scăpa de beția puterii și efectele aferente. Să sperăm că nu va fi așa dar mai este mult până la o schimbare de fond care nici măcar nu ține doar de guvernanți, ci chiar de alegători, comportamentele lor de zi cu zi și așteptările pe care le au – să nu se implice doar prin vot și în rest să lase politicienii să facă ce vrea. Pentru asta, va mai curge multă apă pe Dunăre.

  14. Mai trebuie rezolvata inca o problema: sa terminam cu parlamentarii minoritatilor. Sa-si faca si ei o lista din care primul merge in parlament in orice situatie, iar in rest sa obtina locuri proportional cu procentajul realizat in alegeri. Acest grup al minoritatilor(unele cu 1000 sau 2000 de membri) a facut mult rau procesului parlamentar, vanzandu-se totdeauna celui mai tare.

  15. Foarte bune propuneri. Singurul lucru pe care nu-l spuneti este cine si cum sa faca toate astea. In Parlament configuratia e in continuare radical diferita de cea data de votul de ieri. E nevoie de multe, multe voturi; de unde le iei? Mai rupe Ponta din PSD? (Si daca rupe, crezi ca-ti da tie voturi gratis pentru chestii care lui nu-i folosesc? Cu ce cost?) Ii cumperi pe unii la bucata? Daca da, iar ajungi in zona ‘solutiei imorale’. La fel si cu UDMR, PMP, minoritati: alunecosi, cu agende proprii si de multe ori dubioase.

  16. As mai adauga:
    1. Depolitizarea functiilor de conducere ale institutiilor publice care nu tin de administratie( inspectorate scolare, directori de scoli, directori de spitale etc)

    2. Vot prin corespondenta/electronic
    3. Interzicerea angajarii de consilieri straini in campaniile electorale
    4. Proiect pe termen lung: revizuirea Constitutiei dupa principiul simetriei in care Parlamentul sa poata suspenda Presedintele dar si Presedintele sa poata suspenda Parlamentul. Restrangerea „ordonantelor de urgenta” numai la situatii de urgenta si in plus acceptul Presedintelui ca aceste ordinante sa treaca mai departe si sa devina legi.

    5. FFImportant: cati bani atata peste. Validarea de catre Parlament a oricarei decizii de depasire a deficitului bugetar, si imprumuturi externe garatantate de statul roman

  17. alianta usr-plus nu e marele beneficiar. sa nu uitam ca voturile lor din cluj, bucuresti, constanta, craiova, iasi, vin de la studentii de pe listele suplimentare aflati in centrele astea universitare. ei vor trebui sa voteze la adresa de pe buletin la parlamentare si locale. asa ca victoria din orase a usr e temporara si inselatoare.