G4Media.ro

Viktor Orban urmărește să blocheze extinderea sancțiunilor UE împotriva Rusiei – RFE/RL

Sursa foto: European Council

Viktor Orban urmărește să blocheze extinderea sancțiunilor UE împotriva Rusiei – RFE/RL

Premierul ungar Viktor Orban se așteaptă ca liderii Uniunii Europene să înceapă discuțiile privind extinderea sancțiunilor împotriva Rusiei în toamnă, dar Budapesta ar încerca să blocheze acest demers, a relatat Radio Free Europe/Radio Liberty, citând surse neidentificate, potrivit Reuters.

Orban, un critic dur al sancțiunilor UE împotriva Moscovei din cauza invaziei acesteia în Ucraina vecină, a făcut aceste remarci în cadrul unei întâlniri cu ușile închise cu membrii de partid din satul Kotcse, situat în vestul țării, săptămâna trecută, a precizat vineri RFE/RL pe site-ul său din Ungaria.

Responsabilul de presă al lui Orban a refuzat să comenteze întrebările Reuters cu privire la remarcile raportate, spunând că adunarea anuală a fost închisă presei. Reuters nu a putut verifica în mod independent autenticitatea comentariilor atribuite lui Orban.

Citând surse anonime prezente la reuniune, RFE/RL a relatat că Orban a afirmat că perspectivele de a bloca o nouă prelungire de șase luni a sancțiunilor sunt slabe, dar și-a exprimat speranța că un nou guvern care urmează să fie format în Italia ar putea contribui la acest efort.

Aceasta părea a fi o referire la Giorgia Meloni, care va fi probabil următorul prim-ministru al Italiei după alegerile din această lună, al cărei partid, Frații Italiei, are legături strânse cu Orban.

Partidul ei s-a raliat la el joi, când Parlamentul European a votat cu 433 la 123 pentru a denunța „existența unui risc clar de încălcare gravă” de către Ungaria a valorilor fundamentale ale UE.

În iulie, Orban a declarat că UE și-a tras un glonț în plămâni prin sancțiunile economice necugetate impuse Rusiei, care, dacă nu sunt retrase, riscă să distrugă economia europeană.

RFE/RL l-a citat, de asemenea, pe Orban spunând că până în 2030 gruparea celor patru națiuni central-europene de la Visegrad ar putea deveni contribuabili neți la bugetul UE, ceea ce ar trebui să determine o regândire a beneficiilor și dezavantajelor continuării apartenenței la blocul comunitar.

În lipsa unei evaluări pozitive, Ungaria ar trebui să tragă propriile concluzii, a declarat Orban, potrivit RFE/RL, sugerând că ar putea recomanda ca Ungaria să părăsească UE în acel moment.

Executivul UE va recomanda suspendarea miliardelor de euro alocate Ungariei din cauza problemelor de corupție, au declarat miercuri doi oficiali pentru Reuters, în ceea ce ar fi prima măsură de acest fel împotriva lui Orban.

Un critic vocal al Bruxelles-ului, Orban a declarat în septembrie anul trecut că Ungaria trebuie să rămână membră a UE pentru a asigura accesul continuu la piața sa unică. El a spus atunci că Ungaria va fi printre puținii care vor rămâne în UE dacă aceasta se va desființa vreodată.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Orban ăstaaa……
    Nu înțeleg de ce marea UE nu-i dă
    la glezne!!!
    Să gâfâie!!!

    • Strang surubul, fara bani, inflatie 20% incep sa scartie in Ungaria.
      Sunt firme care au trecut preturile in euro pentru ca se devalorizeaza moneda lor.
      Acum 1 an, 1$ = 300 forinti acum 1$=400 forinti.
      Daca ai avea euro la 7 ron iesi in strada garantat.

  2. Relativ destept om Orban , pana in momentul asta… de aici ma astept sa mearga la vale… Pe scurt. Nu mai pune UE sanctiuni comune ca si o comunitate… pun fiecare tari in parte. Bravo Orban ! Woohoo.. i-ai facut pe „fraieri”. Tu esti pita…

  3. Zici ungaristan si vomiti direct… Ce caută medievalii ăștia in UE si NATO, pe bune daca pot să înțeleg…

  4. Nu înteleg,îmi explicati vă rog :”…până în 2030 gruparea celor patru națiuni central-europene de la Visegrad ar putea deveni contribuabili neți la bugetul UE”-adică nu sunt cotribuabili,”vor fi”doar din 2030? dar primesc…cu lopata?

    • Primesc mai mult decat contribuie. Multe tari ex-sovietice se afla in stadiul acesta. Se face asta pentru a reduce treptat decalajul economic si nu pentru a fi totul dintr-o data, ca un soc. Bineinteles, asta pe langa interese economice ale tarilor net contribuitoare.

  5. ” Orban spunând că până în 2030 gruparea celor patru națiuni central-europene de la Visegrad ar putea deveni contribuabili neți la bugetul UE, ceea ce ar trebui să determine o regândire a beneficiilor și dezavantajelor continuării apartenenței la blocul comunitar.”

    Deci cat timp iei bani cu lopata de la UE e bine. Dupa ce iei ce se poate ii scuipi si pleci acasa

  6. Mie mi se pare evident că Orban face ce gândește Putin.