G4Media.ro

Viktor Orban cere Comisiei Europene să deblocheze fondurile din PNRR destinate Ungariei…

Sursa foto: Facebook/ Viktor Orban

Viktor Orban cere Comisiei Europene să deblocheze fondurile din PNRR destinate Ungariei pentru a o ajuta în criza refugiaţilor ucraineni

Premierul ungar Viktor Orban a cerut Comisiei Europene să-i deblocheze fondurile ce revin Ungariei în cadrul planului european de redresare post-pandemie, inclusiv partea de împrumuturi pe care până în prezent nu intenţiona să o acceseze, transmite marţi Reuters.

Într-o scrisoare adresată pe 18 martie preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, premierul Viktor Orban menţionează că intenţionează să folosească această parte de împrumuturi – pe care o va include în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) – pentru activităţi umanitare, apărare, controlul graniţelor şi alte acţiuni legate de gestionarea crizei umanitare după invazia rusă în Ucraina.

Ungaria a primit până în prezent peste 450.000 de refugiaţi din Ucraina şi ”responsabilitatea comună” a statelor UE este esenţială în gestionarea acestei crize, remarcă premierul ungar în scrisoarea adresată Comisiei Europene. ”În acest scop, Ungaria nu cere decât un acces imediat şi efectiv la fondurile europene care îi sunt alocate şi să le poată folosi în mod flexibil pentru destinaţiile cele mai adecvate în gestionarea crizei”, subliniază Viktor Orban, care la alegerile legislative din 3 aprilie se va confrunta cu un front unit al opoziţiei.

Premierul ungar precizează că în final guvernul său a decis să solicite şi partea de împrumuturi din PNRR, circa 9 miliarde de euro, după ce hotărâse să acceseze numai componenta de granturi din planul european de redresare post-pandemie.

Conduse de guverne conservatoare, Polonia şi Ungaria sunt criticate de Bruxelles că încalcă statul de drept şi valorile europene prin limitarea drepturilor comunităţii LGBT, reformele în justiţie, respingerea migranţilor (în cazul Ungariei) şi mai recent contestarea întâietăţii dreptului european şi a deciziilor CJUE în faţa dreptului naţional. Din aceste motive, Comisia Europeană nu le-a a aprobat încă PNRR-urile.

Mai mult, Comisia Europeană a adoptat la începutul lunii martie orientările ce cuprind condiţiile în care va putea suspenda fondurile europene ale statelor UE despre care consideră că încalcă statul de drept, vizate fiind de asemenea cele două ţări, care în replică acuză instituţiile europene că practică standarde duble şi că-şi atribuie competenţe ce nu sunt prevăzute în tratatele UE. (Sursa: Agerpres)

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

18 comentarii

  1. Domnilor refugiatii, nababii-sange albastru traiesc bine in Olanda, Belgia, Germania, Anglia, Danemarca…mergeti direct la ei.Nu va mai incurcati cu tarile de mana a II a .

  2. uitati trecutul

  3. Halad é Viktator bacsi, nice try madărfacăr! :)))))

  4. Bai cersatorilor, intindeti mana la alta poarta, in lumea civilizata e clar ca nu aveti ce cauta. Mergeti la fratele mongol putin, sa va dea el niste bombe, rachete, ce mai gaseste prin depozite.

  5. Săracu Viktoras, a dat de greu!

  6. Mai trebuie bani pentru pomeni ca sa-l voteze pomanagii 😂😂😂
    Banii Europei sunt buni, regulile, nu 😂😂😂
    Sa trăim ca-n capitalism dar sa furam ca-n comunism, tov Orbaban 😂😂😂

  7. Astia s-au invatat cu santajul pana ii enerveaza pe astia.
    Dar la raboi mergeti mai daca sunteti chemati?

    • Eu spun așa: NATO este foarte greu de unit, pentru că dacă o singură țară nu e deacord nu se va activa, atunci și noi suntem în van!

  8. De ce nu ii cere prietenului Putin?

  9. macar sa ia bani pe refugiati…

  10. Viktor Orban spune că Ungaria nu mai are nevoie de fondurile UE
    07.03.2018

    • La obiect :
      Ungaria nu are un plan aprobat de redresare și reziliență, deoarece nu a vrut să îndeplinească criteriile solicitate de UE, printre care este și condiționarea folosirii fondurilor în sistem transparent, reducând corupția. Ca atare, Orban a declarat în toamna anului 2021 că nu are nevoie de partea de credit avantajos din program ( 57 % din suma totală de 5.800 miliarde de Ft ) crezând că astfel va fi mai ușor să primească partea de grant ( 43 % ). Numai că – spre deosebire de cele 22 țări care au început să aibă acces la partea lor din uriașul fond de 750 miliarde Euro, în Ungaria nu a sosit încă nimic.
      Războiul din Ucraina a pus la încercare în mod evident și economia Ungariei, astfel că acum banii refuzați sunt foarte necesari. Solicitarea lui Orban se referă acum la toată suma, chiar și peste cele 5800 miliarde Ft – repet, dintr-un program care încă nu este aprobat – pe motivul că are nevoie pentru sprijinul refugiaților din Ucraina. În paralel și ca dovadă, și-a arogat la nivel de stat operațiunea logistică de sprijin a refugiaților ( care până acuma a fost derulată de societatea civilă ) și a lăsat să se înțeleagă că este de acord cu respectarea criteriilor stabilite pe parcursul negocierii PRR anul trecut.

  11. Cere-i lui Putin, ca dacă nu era el nu se întâmpla asta.

  12. A gasit prilejul sa verse niste lacrimi de crocodil – vai refugiatii, dar vai saraca Ungarie care trebuie sa-i primeasca cand ea de fapt crede ca bine mersi Ucraina trebuie sa capituleze. Ca una spun ei Europei si NATO si alta spun intern. Probabil retorica potentata si de alegeri. Neobositul victorash, i-a certat pe europeni si i-a chemat pe chinezi si rusi.

  13. Probleme financiare în Rusia. Gata cu solidaritatea.

  14. UE să se mai gîndească cîtva ani dacă da bani Ungariei.