G4Media.ro

Viktor Orban a discutat cu Donald Trump despre gazele din Marea Neagră:…

Viktor Orban a discutat cu Donald Trump despre gazele din Marea Neagră: Diversificarea este plauzibilă în cazul în care cooperarea dintre SUA şi România are loc rapid

Premierul ungar Viktor Orban a declarat vineri că l-a rugat pe şeful statului american Donald Trump să ajute la demararea producţiei de gaze naturale din apele teritoriale româneşti ale Mării Negre, care va fi realizată cu participarea companiei Exxon din SUA, aceasta fiind singura alternativă practică la gazul rusesc, transmite Reuters, citat de Agerpres.

„Diversificarea este plauzibilă în cazul în care cooperarea dintre SUA şi România are loc rapid. I-am cerut preşedintelui să ajute ca aceasta să se materializeze”, a declarat Orban, la postul public de radio.

Luni, Donald Trump s-a întâlnit la Washington cu Viktor Orban. Acesta a declarat că în cursul întâlnirii cei doi au consolidat relaţiile strategice dintre ţările lor în mai multe domenii, inclusiv în cel economic, politic şi al relaţiilor de securitate. Vizita premierului ungar a fost însă una controversată, o serie de personalităţi din Senatul american, atât din rândul republicanilor, cât şi al democraţilor, avertizând de mai multă vreme că de când acesta se află la putere democraţia din Ungaria s-a „erodat în mod semnificativ”. Legislatorii americani şi-au exprimat de asemenea preocuparea în legătură cu relaţiile apropiate ale lui Orban cu Moscova, inclusiv în ce priveşte tranzacţiile cu energie.

Ungaria va semna un nou acord pe termen lung de aprovizionare cu gaze naturale din Rusia dacă grupul american Exxon Mobil Corp nu va lua o decizie finală, până în luna septembrie, privind investiţia în proiectul offshore Neptun, a declarat miercuri ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto.

În apele teritoriale româneşti ale Mării Negre, companiile ExxonMobil şi OMV Petrom explorează împreună blocul Neptun, unde primele estimări arată existenţa unor zăcăminte de gaze între 42 şi 84 de miliarde de metri cubi. Potrivit firmei de consultanţă Deloitte, rezervele de gaze naturale ale României din Marea Neagră ar putea pune în discuţie poziţia dominantă a grupului rus Gazprom pe piaţa de furnizare de gaze naturale din Europa Centrală şi de Est. Accesarea resurselor din Marea Neagră ar putea diversifica sursele de aprovizionare din regiune şi ar aduce Guvernului României venituri de 26 de miliarde dolari până în 2040.

„ExxonMobil poate revoluţiona piaţa furnizării de energie în Europa. Însă ar trebui să ia o decizie finală de investiţii”, a spus Szijjarto, într-un interviu acordat Reuters în oraşul american Houston, unde a inaugurat un consulat al Ungariei.

„Dacă nu vor lua o decizie până în luna septembrie, voi fi nevoit să semnez un nou contract pe termen lung cu ruşii”, a adăugat oficialul ungar.

La începutul acestei luni, directorul general al grupului austriac OMV, Rainer Seele, a declarat că divizia OMV Petrom este într-un „dialog intensiv” cu Guvernul României pentru a putea lua o decizie finală de investiţii cu privire la proiectul Neptun.

Potrivit lui Rainer Seele, este nevoie de o mai mare securitate cu privire la fiscalitate, de o piaţă a gazelor liberă şi de cele mai mici restricţii posibile cu privire la exporturile de gaze naturale.

„Petrom spune că, pe bazele actuale, nu poate lua încă o decizie finală de investiţie”, a spus atunci Seele.

La rândul său, purtătorul de cuvânt de la ExxonMobil, Julie King, a declarat pentru Reuters că grupul american analizează mai mulţi factori înainte de a decide dacă va investi în proiectul Neptun din România. O decizie finală necesită „condiţii fiscale competitive şi stabile, o piaţă a gazelor liberalizată în România care permite comerţul liber şi o interconectivitate suficientă cu pieţele vecine libere şi lichide pe durata contractului de concesionare”, a spus King.

Poziţia Ungariei în Europa Centrală creează un dezavantaj pentru această ţară în a avea acces la importurile de gaze naturale, susţine Peter Szijjarto.

„Întrebarea dacă vom putea să ne diversificăm sursele de aprovizionare depinde de patru state aliate: Croaţia, România, SUA şi Austria. Este o situaţie ciudată în care suntem încurajaţi de prieteni şi aliaţi să ne diversificăm sursele, dar, practic, acest lucru este la latitudinea lor”, a subliniat Peter Szijjarto.

OMV Petrom îşi doreşte foarte mult să continue proiectul de gaze din Marea Neagră, însă, deocamdată, nu se întrunesc condiţiile necesare pentru a fi luată decizia de a merge mai departe, a declarat, la finele lunii februarie, Christina Verchere, CEO al OMV Petrom.

Grupul austriac OMV este acţionarul majoritar al Petrom, cu o participaţie de 51,01%, iar Ministerul Energiei deţine 20,64% din acţiunile OMV Petrom.

Petrom este cea mai mare companie românească de petrol şi gaze, cu activităţi în sectoarele Upstream (Explorare şi Producţie), Downstream Oil (Rafinare şi Marketing), Downstream Gas (Gaze şi Energie).

Sursa Foto: Facebook

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. Probabil au stabilit şi preţul! PSDragnea va fi veşnic recunoscător UDMR pentru votul de la Codul Penal.

  2. O sa incep cu un calduros muie pzd, ca sa-mi fac clare optiunile politice. Totusi, ma seaca cum lumea discuta si-si face planuri cu gazul nostru, de parca am fi cantitate neglijabila. Deci Orban discuta cu Trump despre gazul din Marea Neagra…nice

    • Dăm ciocane, punem clei, batem cuie, dăm la m…e….site porno.

    • Pai, daca a vazut ca nu se misca nimic p-acilea-sa, trump a promis ca saptamana viitoare vine el cu un picamer sa dea niste gauri in fund la marea neagra.
      Ca noi abea-abea avem timp s-o catam in cur pe firea, nu putem sa ne ocupam de toate deodata

    • „lumea își face planuri cu gazul nostru”

      ”Gazul nostru” este acolo din timpuri imemoriale. Câți bani ne-a adus acest ”gaz al nostru” până acuma ? Așa este, zero. Încercați să priviți la acest gaz ”al nostru” ca la o marfă care – având în vedere că România se asigură din resurse proprii de gaz – urmează să fie vândută în străinătate. Dar numai dacă este scos din subsol. Având în vedere că este în fundul mării, nu-l poate scoate oricine. De aceea sunt americanii acolo. Evident că și pentru ei asta este o afacere. Dar, în loc să ne bucurăm că avem aeastă resursă energetică, cu care putem deveni un jucător important pe piața energetică din Europa, concurând cu Gazprom, noi ne tânguim că niște străini se uită ”și-și fac calcule”. Americanii și OMV – Petrom stau pe gânduri fiindcă băieții din guvern au modificat legislația în mod esențial nu demult, care schimbă mult datele problemei. Evident că ”își fac calcule”. Dar mai așteaptă și o legislație care este previzibilă și nu se schimbă de la o zi la alta. Ungurii sunt interesați de diversificare pentru că este riscant să depinzi numai de gazprom, cu care au avut un contract de lungă durată, expirat în 2015. România ar fi o sursă de gaz alternativă nu numai pentru unguri ci pentru întreaga Europă centrală, pe lângă gazul rusesc. Citiți atent articolul. Este pueril acest naționalism economic.

  3. @John Donne
    Nu, ungurii sunt interesati de gazul nostru ca sa-si faca hub de transport si trading de gaze. Li se fix rupe lor de siguranta energetica, doar sunt prieteni la catarama cu rusii. Gazul ala sta acolo “din timpuri imemoriale”, cum zici, dar daca-l scoti de acolo nu-l mai ai. My point is – trebuie sa profitam de resursa asta cu cap, nu sa ne comportam ca o tara bananiera de ale carei resurse profita strainii. E realpolitik, n-are legatura cu nationalismul de 3 lei al lui Dragnea.

    • ~trebuie sa profitam de resursa asta cu cap – adevărat.
      Și câte capete nu mai sunt ! Și fiecare după capu’ lui ! De exemplu aici au fost recent cel puțin 3 articole cu subiectul gazului românesc. În primul – fiind vorba de vizita lui Orban la Trump – am prevăzut între altele și acest subiect ca fiind ”pe masă”. Majoritatea de aici au fost preocupați sau să îl ridice în slăvi pe Orban, sau să-i ocărească pe unguri, dar comentarii de substanță : nimic ! Ieri, la fel cu ministrul de externe ungar. Acolo am spus că având în vedere faptul că problema energiei este un subiect strategic, va trebui să învățăm să jucăm în acest domeniu foarte dur. Sper că a profita ”cu cap” nu înseamnă păstrarea resursei pentru nepoții nepoților noștri ( când poate, nu va mai fi nevoie de acest gaz ) ci de elaborarea – de exemplu, dar nu numai – unei strategii de lungă durată privind politica de asigurarea a unei nevoi crescânde de energie, cu atenție la surse alternative și la micșorarea, până la eliminare, a ponderii resurselor generatoare de CO2 ( codoi, vorba academicianei ). Pe mine m-a amuzat că alții ”fac calcule cu gazul nostru” care are un mesaj accentuat de autohtonism economic din era colonialismului. Azi toată lumea face calcule în economie, cu toate resursele posibile existente în lume, unii cu foarte mare succes și – adevărat ! – pe seama altora mai slab dotați ”cu cap”.

    • ”Prieteni la cataramă cu rușii”.
      Adevărat. Hai să facem un pas către concret : În 2015 a expirat un contract de lungă durată cu Gazprom. De atunci, în loc să încheie un alt contract de 10 ani cu rușii, ungurii au importat gaz pe baza unui contract pe care l-au reînnoit anual, probabil să nu pățească ca și Ucraina, care este ostatecul rușilor în materie de energie. Nici odată nu se știe cât durează o prietenie ”la cataramă”. De aici vine nevoia de diversificare. Ungurii au încheiat de câțiva ani un contract catastrofal după părerea mea cu Rosatom, furnizorul de centrale atomice rusești, pentru dublarea capacității centralei nucleare de la Paks. Decât așa prietenie, mai bine lipsă.

    • Sa profiti de resursa asta cu cap inseamna sa generezi venituri consistente la buget si locuri de munca bine platite. Ideal, gazul ar trebui folosit in petrochimie. Eu as lua legatura cu gigantii din domeniu, BASF, Dow Chem, chiar Exxon, si le-as oferi super conditii sa investeasca la noi in contextul asta. Parerea mea…

    • Da. Iată idei. Sper să aibă și alții.

  4. Romanii si-au vandut țara cu tot cu Marea Neagra.