G4Media.ro

VIDEO Un ghid pentru colectarea selectivă, pentru școli/ Sondaj pe 257 de…

Colectare selectivă în școli/ Foto: ASAP

VIDEO Un ghid pentru colectarea selectivă, pentru școli/ Sondaj pe 257 de școli: două din cinci au pubele de colectare în exterior, o parte au și coșuri mai mici în interior

Nu este un secret pentru nimeni că România nu este pe primele locuri în Uniunea Europeană la colectarea selectivă, ba chiar un infografic realizat de Parlamentul European în iunie 2023 arată că România este pe ultimul la proporția reciclării și compostării deșeurilor municipale cu un scor de 11,3%, raportat la datele din 2021.

Cu toate astea, conform aceluiași raport din Parlamentul European, cantitățile de deșeuri municipale per capita au scăzut în țări precum Malta, Cipru, Spania și România. Însă problema rămâne la nivel de reciclare, unde în 2021 România a reciclat doar 11,3% din deșeurile municipale, transmite ecoteca.ro citând un raport Eurostat.

O inițiativă apărută ca răspuns la aceste probleme – Asociația Selectării Atente a Plasticului (ASAP) – ce derulează proiecte care implică școlile. Spre exemplu, prin proiectul „Ambasadorii mediului” a fost lansat un concurs de colectare separată desfășurat în școlile și liceele din București unde premiul cel mare constă în trei senzori de măsurare a colectării aerului.

Recent, inițiativa a derulat și un sondaj privind situația colectării selective în 257 de școli și a creat un Ghid pentru instituțiile de învățământ care să le ajute în acest proces.

„Reprezentanți ai 257 de instituții de învățământ din 31 de județe și din Municipiul București au răspuns chestionarului”, arată comunicatul ASAP. „Majoritatea consideră că sistemul de colectare separată este un proces important pentru instituțiile de învățământ, doresc să fie sprijiniți în implementarea și dezvoltarea acestui sistem și să primească materiale relevante pentru îmbunătățirea întregului proces.
Printre cele mai importante rezultate ale chestionarului:
– 77% dintre respondenți au implementat sistemul de colectare separată în școli, dar totodată susțin că e loc de îmbunătățiri pentru ca acesta să fie funcțional și eficient;
– 71% dintre școli au coșuri mici de colectare separă în interior și 79% au și pubele de colectare în exterior. 49% dintre respondenți au spus că fac colectare separată pe 4 fracții (hârtie și carton, plastic și metal, sticlă, menajer – amestecat) în interiorul instituțiilor

Mihaela Tutunaru, coordonator de proiect la ASAP România a explicat pentru ENTR/G4Media cum se implică elevii și profesorii în astfel de activități. Aceasta a mizat mult pe partea educativă, spunând că „interesul profesorilor este animat și viu atâta timp cât există și o componentă educativă în proces”, iar aici ASAP intervine cu câteva materiale și ghiduri de lucru pentru pe care profesorii să le poată folosi la clasă cu elevii.

În ceea ce-i privește pe elevi, Mihaela a relatat că aceștia „sunt antrenați în proces atât individual, cât și în grupuri mai organizate sau mai spontane”, ajutați fiind de ghidurile de lucru. Aceste ghiduri, conform Mihaelei,  conțin indicații și noțiuni teoretice pe tema colectării separate a deșeurilor, precum și instrumente utile de lucru pentru profesori.

Elevii din școlile în care se defășoară acest proiect sunt încurajați să se implice în activitățile de mediu, „să fie mai atenți la ce se întâmplă în jurul lor, să urmărească ce se întâmplă până la urmă cu mediul în care trăiesc și să se informeze”.

ASAP România, programul Fundației The Institute, a lansat un ghid de colectare separată dedicat tuturor instituțiilor de învățământ din România pentru a le sprijini în procesul de pregătire, dimensionare și implementare a infrastructurii de colectare separată și pentru buna relaționare cu autoritățile, administrațiile publice și toți cei implicați în acest proces, transmite organizația printr-un comunicat de presă.

ASAP a aplicat un chestionar în localitățile partenere în proiect, în perioada mai-iunie 2023, iar pe baza statisticilor obținute a creat ghidul de bune practici împreună cu experții în managementul deșeurilor de la Asociația ECOTECA, partener strategic al programului.

În cadrul sondajul menționat anterior, derulat în cele 257 de școli, 37% au spus că nu fac deloc acest tip de colectare separată. Pentru
colectarea separată în exteriorul școlilor e aproximativ același procent.

Alte informații din sondaj:

– 64% dintre respondenți păstrează evidența gestiunii deșeurilor, conform obligațiilor legale;
– 69% dintre respondenți consideră că infrastructura de colectare separată este insuficientă și 59% declară că au nevoie de cursuri specializate pentru gestionarea deșeurilor;
– 30% dintre aceștia consideră că au nevoie de sprijin pentru păstrarea evidenței deșeurilor generate, dar și în medierea relației cu autoritățile implicate (26%);
– Cele mai multe răspunsuri pe chestionare au venit din partea ciclurilor primare și gimnaziale
– 54%, apoi colegii și licee – 33%.

Toate concluziile chestionarului și procesul de implementare a infrastructurii de colectare separată în școli se pot consulta în ghid. Acesta e disponibil pentru a fi descărcat gratuit, de pe site-ul ASAP România – aici.

Ce conține ghidul?

Pe lângă identificarea nevoilor și oferirea de soluții pentru implementarea colectării separate, ghidul mai cuprinde și un glosar de termeni tehnici specifici domeniului și o serie de anexe ce pot fi utilizate de reprezentanții unităților de învățământ care sunt responsabili cu gestionarea deșeurilor, precum adrese tipizate pentru administrațiile publice sau pentru companiile de salubritate, modele de fișe de verificare, formulare și rapoarte.
Până la acest moment, 36 de localități, orașe, reședințe de județ, și 4 sectoare din Municipiul București sunt partenere ale ASAP.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Bun, dar să vedem și fabricile de reciclat în acțiune. Degeaba tot colectăm și reciclare ioc.