G4Media.ro

VIDEO Șinele de tramvai, pericolul din traficul bucureștean. Zeci de minute întârziere…

Foto: G4Media.ro

VIDEO Șinele de tramvai, pericolul din traficul bucureștean. Zeci de minute întârziere din cauza vitezei reduse

Din cauza degradării, căile de rulare ale tramvaielor din capitală s-au transformat în capcane, atât pentru șoferi cât și pentru pietoni sau călători. Din ele se desprind bucăți ascuțite care pot perfora cu ușurință caroseriile vehiculelor, pot tăia anvelopele și cel mai grav, pot provoca vătămări corporale. Dacă tramvaiele sunt în grija Societății de Transport București (STB), de întreținerea căilor de rulare este răspunzătoare Primăria Municipiului București (PMB) care se plânge că nu are bani.




Cazurile nu sunt izolate. Punctele roșii de pe harta Bucureștiului sunt foarte multe. Calea Călărași din Sectorul 3 este unul dintre ele. Vatmanii care circulă pe această porțiune spun că aici au loc cele mai multe deraieri și defecțiuni ale vagoanelor. Asta pentru că șinele sunt rupte efectiv. Numai în intersecția Căii Călărași cu Strada Mântuleasă sunt două astfel de rupturi.

Foto: G4Media.ro

Pe Bulevardul Lacul Tei sau pe Strada Maica Domnului din Sectorul 2, întâlnim aceleași probleme la care se mai adaugă și altele. Aici, din cauza coroziunii avansate a căilor de rulare, se deprind cu ușurință bucăți din fier, ascuțite precum lama unui cuțit.

Vatmanii consultați de G4Media.ro spun că semnalează periodic șefilor ierarhici problemele pe care le întâlnesc pe traseu însă se intervine cu o întârziere de cel puțin două săptămâni. Mai mult decât atât, aceștia se plâng că reparațiile sunt făcute de mântuială.

„Rupturile nu se remediază la timp și se fac lucrări pe genunchi. Se înlocuiesc, se sudează bucăți de doi metri și la nicio săptămână, se rup. Pericolul apare atunci când acea bucată de un metru sau doi care a fost înlocuită se ridică în momentul când trec cu roțile tramvaiului și există pericolul să intre în podeaua tramvaiului și Domne ferește să lovească un călător care stă pur și simplu pe scaun. Noi semnăm că am luat la cunoștință și că respectăm viteza de 10km/h. Oricât de încet am merge, dacă bandajul vagonului este foarte mic și roțile vagonului sunt uzate, se lovește motorul de ciment. Pe ei nu îi interesează că se distrug: vagoane, motoare, boghiuri, bandaje, pantografe, sănătatea noastră care stăm nouă ore pe scaun și luăm tot felul de șocuri. Sunt bucăți de tablă care ies de lângă linie și se infing în cauciucurile de la mașini, se înfig în bandajele și boghiurile de la tramvaie. Sunt foarte multe probleme”, a declarat pentru G4Media.ro, Gheorghe Matinca, vatman STB.

Primăria Generală, deși se plânge că nu are bani pentru înlocuirea căilor de rulare, dă asigurări că „proiectele există”. Salvarea ar urma să vină de la PNRR.

„Reabilitarea unei linii de tramvai costă 7 milioane de euro pe kilometru, dacă vrei s-o faci serios. Toate liniile de tramvai sunt incluse în PNRR, în solicitarea noastră pentru PNRR. O să vedem varianta finală a PNRR-ului sau a fondurilor structurale care o să vină imediat după PNRR. În momentul acesta proiectele există, ştim exact care sunt cei 50 de kilometri unde trebuie să intervenim, numai că nu avem banii, avem doar acel kilometru din Vasile Milea”, a declarat Nicușor Dan pe 31 august, la împlinirea a 10 luni de mandat.

In urma cu doua luni, în zona Nerva Traian din București, o șină de tramvai care s-a rupt a perforat podeaua unui tramvai si a ranit grav un călător la piciorul stâng.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

28 comentarii

  1. Cum nu sunt bani, Nicusoare? Citu tomai spunea ca a crescut economia. Trebuie doar sa-i ceri.

    • daca era firea acum, infiinta o companie doar pentru sinele de tramvai, sa repare alea stricate de la marea revolutie in trafic cand a mutat autobuzele pe sina de tramvai.

  2. Nicușor nu era de la peneleu?

  3. Nu dă UE bani? Ce așteaptă Plicușor, are vreun plan? Pare depășit, săracul.

    • bine ca nu era firea depasita. doar bugetul era total din alt film. macar cu nicusor nu mai sarim din buget si s-au platit si datoriile. poti sa te muti in orasele pastorite de psd, sunt destule. e rai acolo, iti zic! 🙂

    • Mai citeste o data, voi psdistii sunteti si agramati dar si analfabeti de nu intelegi ce cititi( asta daca stiti sa si cititi).

  4. Am vazut ca pe Barbu Vacarescu masinile stau parcate bine mersi pe linia de tramvai… pe unde ar fi putut sa mearga autobuzele sau salvarile la urgente.
    Nu e vina lui ND… am vazut ca stie cat costa km de sina reabilitata.
    Nu va e clar ca are nevoie de bani si de angajati care sa urmareasca faptul ca cei platiti fac treaba cf. Contractului.
    Aata e problema la noi: doar contractele de 5 ori cat fac.. produc ceva… daca se aliniaza astrele

    • Sa se arunce in cârca lui ND vina pentru ca nu s-au reparat sinele e clar o prostie. Unii repeta ca papagalii ce au auzit fiindca le place cum suna, sau pentru ca primesc o mana de seminte.
      Trebuiesc facute reparatii masive incepand de la fundatie nu doar intretinere.
      In cele mai multe locuri unde s-a pus linie noua, a durat mai putin decat construirea.
      Dar ND trebuie sa aduca specialisti si sa gaseasca finantare. Si nu-i treaba usoara de loc. Sa desfaci strazile pe zeci poate sute de km intr-un trafic si asa infernal ca sa torni fundatii serioase…
      S-ar putea sa fie mai complicat decat reabilitarea retelei de termoficare.

  5. In sfarsit s-a ajuns sa se puna problema…
    Nu inteleg de ce nu s-a pus de la bun inceput.
    Calea de rulare a tramvaielor in Bucuresti este varza. Cu foarte putine exceptii. Atat de putine incat nici nu conteaza, pentru ca nu exista niciun traseu cu linia buna in intregime.
    Degeaba se discuta despre ce model si cate tramvaie moderne sa se achizitioneze (ma rog, e despre cine si cat isi trage din asta… Si tot felul de povesti mai mult sau mai putin adevarate – dar tot batut apa-n piua).
    Pan nu se reface linia, orice discutie despre tramvaie noi este aiurea. Niciun tramvai nu poate fi construit pentru astfel de linie; orice tramvai se face praf in cateva luni.
    Pe linie buna ar putea merge si tramvaiele vechi pana s-ar gasi bani pentru unele noi. Dar, sa pui tramvaie noi acum, pe sinele astea, inseamna bani aruncati. Nu vor merge nici mai bine nici mai repede decat cele vechi de 50 de ani.

  6. La Cluj s-au inlocuit sinele de tramvai in tot orasul acum vreo 10 ani. 26 de km de sine au costat 40 de milioane de euro. Si nu au fost facute lucrari de mantuiala. Se poate consulta aici raportul constructiilor cu poze: http://ctpcj.ro/index.php/de/despre-noi/evenimente/prezentare-obiectiv-modernizarea-linie-tramvai/1377

    • Am vazut si la Oradea. Aproape ca nu se vede sina.
      Zici ca esti in Germania.
      Nu mai zic de fratii nostri din fostul lagar comunist. Praga, exemplu la intamplare…

  7. Anii trecuti se mai sudau sinele. Dar nu sunt bani, sudura costa enorm. 😂

    • Degeaba sudeaza. Sina nu e pod!
      Fundatia e proasta. Sub sina este gol.
      Reparatiile sunt frectie la picior de lemn.
      Sa pui in cârca lui ND starea proasta a sinei de tramvai este doar ignoranta daca nu chiar rea vointa; sunt unii care repeta ca papagalul ce li sa-a spus pentru ca le suna bine sau pentru ca primesc pentru asta o mana de seminte.
      ND poate sa preia si asta la fel ca reabilitarea retelei de termoficare.
      S-ar putea sa fie inca si mai complicat sa desfaci zeci daca nu peste suta de km intr-un trafic si asa infernal. Asta da provocare!
      Dar trebuie facut asa, nu de mantuiala.
      Sau renuntam total la tramvai, in conditiile de acum fiind efectiv o piedica in fluidizarea circulatiei.

    • fluidizarea circulatiei masinilor mici? scuza-ma, dar esti ramas in urma rau. nicaeri in lume nu se marseaza pe ideea ca sa ai din ce in ce mai multe masini mici si sa fluidizezi traficul in oras pt ele. se fluidizeaza traficul pt transportul pubic in primul rand. dupa aia restul. si ce sa fluidizezi la masinile mici? ca problema e ca trebuie sa parcheze, acolo ai blocaje mari ca nu sunt locuri. iar locuri sunt mai putine, nu mai multe, culmea.

    • @andrei
      Eu am scris fluidizarea circulatiei.
      Faptul ca tramvaele se târăsc pe sine impiedica circulatia oricarui vehicul. Mare sau mic.
      Nu despre asta este vorba; ca vrei sa scoti masinile mici din oras e alta discutie.
      Pana sa ajungem sa ne bazam pe transportul public este cale lunga. Si, vorba-aia drum de fier 🙂 ) Si trebuie sa aiba capacitatea si sa fie functional.
      Daca inlocuiesti tramvaiul cu autobuze electrice s-ar putea sa iasa mult mai ieftin si in termen mult mai scurt. La asta ma refeream.
      Refacerea caii de tramvai poate dura la nesfarsit. Uite cat s-a lucrat pe Pantelimon si care e efectul practic…

    • Pana la inlocuirea a zeci de km de linie (care costa enorm si dureaza ani), trebuie facute reparatii punctuale, ca sa poate fi mentiunta reteaua cat de cat in functiune si evitate deraierile. Esti foarte redus daca pui pe seama lui Sarmankur toate nerealizarile datorate indolentei si miserupismului lui Nimikusor.

    • @Gigi
      Imi pare rau dar redus e ala care se gandeste doar la Sarmankur. Poate poti sa-mi arati unde m-am referit la ea. Doar prin faptul ca nu poti sa-i pui lui ND in cârca toate nerealizarile din Bucuresti de cand exista?
      Si acum se sudeaza dar sudura nu tine daca sina nu e sprijinita temeinic pe ceva.
      Probabil ca ar trebui sa suplimenteze personalul stb cu > o mie de sudori bine calificati doar ca sa faca fata instant, la rupturile care apar. Si mai sunt si placile de beton 🙂
      Si da, asta am zis si eu ca reabilitarea este ceva de durata … Dar daca doar stai in fund si te uiti cat de lung o fi drumul, n-ai sa ajungi niciodata la capatul lui. Trebuie sa pornesti.
      E bine totusi sa ai si un plan la pornire, o harta a drumului, e drept… Dar eu de cand stiu – de cand erau tramvaie de-alea mici cu un singur far 🙂 – nu s-a pus niciodata serios, adica concret, problema reabilitarii totale. NICIODATA. Doar carpeli!
      Ah, si vesnica problema, pusa pe tapet, la vedere, ca sunt tramvaiele prea vechi; finca cu asta poti sa mai iei fața aplaudacilor.

  8. Dar se bate toba cu acest plan de reforma si rezilienta, de ce nu sunt prevazuti bani pentru infrastructura sine de tramvai. Ne conduc niste ticalosi care doresc doar functii si bani pentru ei, rude si lrieteni.

  9. Ultimul primar care s-a ocupat serios de București, inclusiv liniile de tramvai, a fost Videanu. Și acum îmi aduc aminte câte înjurături și-a luat omul când a refăcut Mihai Bravu & Ștefan cel Mare unde se circula și astăzi fără probleme. Dar na, oamenii au vrut primar antena 3 și ne-am ales cu Oprescu, o sinecura comunista care numai de furat s-a ținut și a fost votat 2 mandate.

    • videanu – a furat, dar a si facut.

    • Pentru Strada Iacob Felix ce-a făcut administrația Videanu în 2006?????Doar a înlocuit niște căi de rulare și atât.I-a fost lene să exproprieze un bloc cu maxim 14 etaje,să-l dezafecteze și să-l demoleze în vederea lărgirii arterei la 4 benzi cu linie de tramvai modernizată pentru a separa circulația tramvaielor de traficul auto și actuala administrație trage mâța de coadă la demarat un proiect în direcția asta fiind mulțumită cu așa-zisa „modernizare” a administrației Videanu din 2006 care e aceeași Mărie cu altă pălărie.S-au mai aflat în treabă administrațiile anterioare și să dea autorizații de construire pentru Webhelp,First Bank și America House Offices în intersecția Șoseaua Nicolae Titulescu X Strada Iacob Felix spre exasperarea participanților la trafic.Și administrația Firea a fost mai preocupată de trecut autobuze pe căile de rulare ale tramvaielor decât de lărgirea tronsoanelor de tramvai lipsite de benzi auto la 4 benzi.Aduce degeaba administrația Dan tramvaie Astra să circule și prin intersecția Șoseaua Nicolae Titulescu X Strada Iacob Felix cât timp trage mâța de coadă la demarat un proiect de lărgire a Străzii Iacob Felix la 4 benzi cu linie de tramvai modernizată.S-ar bloca asemenea actualelor tramvaie cu mașinile obstrucționând intervențiile în situații de urgență având în vedere că Strada Iacob Felix se îngâtuie în Șoseaua Nicolae Titulescu de la două benzi auto cu sens unic la linie de tramvai cu 0 benzi auto.Lărgirea Străzii Iacob Felix la 4 benzi cu linie de tramvai modernizată ar elibera trotuarele de mașini și ar facilita transportul public de suprafață,intervențiile în situații de urgență,intervențiile la utilități,salubritatea,taximetria,aprovizionarea magazinelor,mersul pe două roți și traficul pietonal chiar dacă asta ar prespune și exproprierea,dezafectarea și demolarea unor imobile cu peste 10 etaje.Ar deveni și artera asta una mai aerisită în imobile și mașini,mai generoasă pentru participanții la trafic și mai prietenoasă cu pietonii.Și Strada Iacob Felix are dreptul la confort urbanistico-pietonalo-rutier decent!

    • „să exproprieze un bloc cu maxim 14 etaje,să-l dezafecteze și să-l demoleze…”
      Neneneule, tu te simti bine? Tu te citesti ce aberezi aici? Sa demoleze un bloc cu… 14 etaje?? Cat costa exproprierea unui bloc cu „maxim 14 etaje”? Dai tu banii? Sau sa dea toata lumea, sa-ti largeasca tie strada si sa-ti faca refugii de tramvai cu balustrada, iar tu doar sa primesti?

      „Lărgirea Străzii X la 4 benzi cu linie de tramvai modernizată ar elibera trotuarele de mașini”
      S-o crezi tu. Orice strada, oricat de lata ar fi, tot ar avea masini parcate pe trotuar, pe prima banda si „decat cinci minute” pe a doua. Aici nu mai conteaza strada, ci civilizatia alora de circula pe ea.

      „Strada X se îngâtuie…”
      Se ingatuie, eh? Cu cine-ai facut limba romana, cu Kelemen Hunor?

    • Ai dreptate,nnnx.Pentru pasaje rutiere la intersecții de căi rutiere are bani municipalitatea.Poate fi expropriat un imobil cu maxim 14 etaje.Strada Iacob Felix poate fi lărgită la 4 benzi cu linie de tramvai modernizată.

    • Ai perfectă dreptate,nnnx.Nu există nu se poate.Există nu se vrea.Pentru pasaje rutiere la intersecții de căi rutiere sunt bani cu nemiluita.

  10. Bucuresti:)))))nu mai e mult, sí ajunge Craiova

  11. Pentru maratoane și promenade prin închiderea unor tronsoane din rețeaua rutieră bucureșteană are bani municipalitatea.Nu-i ajung parcurile.

  12. mucușor are mașină cu șofer de la fraieri, ce treabă are el cu STB ?

  13. Daca PMB nu are bani sa repare sinele de tramvai,mai bine le dezactivati definotiv si bagati autobuze electrice pe zona tramvaielor dupa ce zona de linii a fost scoasa si betonata ca la carte. Parerea mea. Cel putin pe unele zone ale Bucureștiului, nu toate.