G4Media.ro

VIDEO Reprezentant al studenților: Tot mai mulți optează să lucreze, în detrimentul…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

VIDEO Reprezentant al studenților: Tot mai mulți optează să lucreze, în detrimentul implicării în organizații/ Noi încurajăm stagiile de practică în companii, remunerate

Tot mai mulți studenți aleg să lucreze, în timpul facultății iar asta din păcate se întâmplă în detrimentul implicării în organizații. ANOSR încurajează stagiile de practică remunerate, și nu angajarea în timpul studiilor, a spus Oana Țînțar, președinte al Alianței de organizații studențești, însă tot ea mărturisește că este o perioadă extrem de dificilă economic pentru studenți și familiile lor iar mulți efectiv nu au de ales.

Se vede o foarte mare tendință spre angajarea în timpul studiilor și asta se observă inclusiv din perspectiva mișcării studențești, a explicat Oana Țînțar la dezbaterea „Cum ne organizăm bugetul la început de an: între bursă, primele joburi și cheltuieli”, organizată recent de G4Media/ENTR.

„Dacă atunci când am început și eu activitatea în organizații rata de activitate în ONG-uri era de 2 ani, un student stătea 2 ani într-o organizație, acum acest lucru nu se mai întâmplă. Studenții aleg – poate nu neapărat pentru perspectiva profesională ci pur și simplu pentru că au nevoie – să lucreze. Mulți nu au posibilitatea să se întrețină, nu mai optează neapărat pentru voluntariat sau nu mai este atât de atractiv pentru ei. Vorbim de joburi part time sau full time; încearcă să găsească soluții pentru a se întreține … cu siguranță nu este neapărat plăcut, în special în contextul actual cu creșterea regiilor, a chiriilor”, a explicat Oana.

Oana Țînțar mai detaliază problemele pe care le-au prezentat studenții și părinții acestora, care contactează organizația:

Am fost contactați ba de studenți, ba de părinții acestora pentru a ne spune că, citez, „noi nu putem să ducem la capăt studiile dacă nu beneficiem de cazare”, sau – „nu avem posibilitatea să întreținem copilul”, deci nu este o perspectivă fericită.

Aceasta mai subliniază totuși că ar putea exista o soluție, pe care ei o recomandă, chiar dacă pe durată mai scurtă: „Atât poziția mea cât și a structurii pe care o reprezint este împotriva angajării în timpul studiilor în schimb încurajăm practica obligatorie plătită. Pentru că practica obligatorie efectuată printr-o convenție cadru nu este obligatoriu remunerată. Există numeroase posibilități, facilități pentru a remunera studentul în cauză dar mulți fac practica obligatorie fără niciun beneficiu și din acest punct de vedere este o problemă foarte mare mai ales că în unele cazuri vorbim de 240 de ore într-o vară, aproape 3 luni neremunerați. Ar ajuta, să fie modificată”, a mai adăugat reprezentanta ANOSR.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. Ce nu spune fata asta, pe care întâmplător o și cunosc, este de nivelul abject de exigență la „interviurile” unor astfel de organizații — uneori mai exagerat ca HR-ul unor corporații cu renume — cât și de bisericuțele care sunt in OSUBB și OSUT (la cea din urmă țin minte că făcea parte la un moment dat).

    Studenții nu-si mai bat capul cu voluntariatul in principal din cauza ideii de a face muncă pentru tot felul de „șmecherași” din organizații de genul, fără a fi remunerați, eventual primind tot felul de firimituri gen câte-o seară de socializare sau ocazional vreo câteva zile de „teambuilding” prin te miri ce locații.

    Studenții au devenit ceva mai pragmatici in materie de cum își investesc timpul și resursele, iar la vremurile actuale mi se pare absolut normal.

  2. Toate organizatiile studentesti vor sa faci voluntariat. De ce? M am angajat din anul 2, eram independent financiar cand colegii faceau posta un covrig pierzand vremea prin organizatii studentesti, organizand proteste si imbatandu se prin camine.