G4Media.ro

VIDEO Povestea tinerilor care fac voluntariat pentru oamenii fără adăpost din București

Foto: G4Media

VIDEO Povestea tinerilor care fac voluntariat pentru oamenii fără adăpost din București

Este miercuri seară și ei se pregătesc să meargă pe stradă, să împartă pachete cu mâncare și să le spună o vorbă bună oamenilor fără adăpost din București. Sunt vreo șapte-opt astăzi, tineri – studenți sau foști studenți, voluntari la organizația Carusel – care face de ani buni programe de sprijin real pentru cei de pe străzi. 

O parte dintre ei sunt studenți la facultatea de sociologie unde este lector Marian Ursan, unul dintre fondatori și cel care conduce de zece ani organizația Carusel. Peste 80% din voluntarii care vin să ajute la Carusel sunt tineri, ne spune acesta. Și el și organizația sunt cunoscuți în rândul oamenilor ce trăiesc pe stradă și le-au câștigat în timp încrederea.  




De ce o fac? 

Pentru a ajuta, este singurul răspuns clar pe care l-am primit de la ei. Iar recompensa este pe măsură. Reacțiile celor pe care îi întâlnesc sunt impresionante. Din relatările Nicoletei, una dintre fetele cu care am vorbit, o doamnă „foarte în vârstă” i-a spus că „în fiecare zi se roagă doar să mai trăiască o zi și că datorită nouă are puterea aceasta”. 

Roberta și Andreea, tot din grupul aflat miercuri seară la centrul de sprijin pe care l-am vizitat, au povestit că au fost impresionate de tinerii pe care i-au găsit pe stradă. Tineri fără locuințe și, de multe ori, „consumatori” (de droguri, n.r.). 

Pentru ei contactul cu problemele oamenilor străzii este o lecție de viață destul de dură și în același timp, vine cu satisfacția de a oferi un ajutor de neprețuit. 

Ce pot face, exact? 

Mihăiță, și el un tânăr din grupul de la centrul coordonat de Carusel, ne spune că miercurea se pregătesc pachetele cu mâncare și apoi se merge pe teren chiar toată noaptea. În alte zile, de exemplu luni, se merge numai câteva ore, dar tot seara târziu. 

Mâncarea este și ea pregătită chiar acolo, la centru, Carusel are ca angajați în echipă chiar bucătari, iar o parte dintre voluntari ajută la bucătărie.

Dar nu este numai atât. În centrele de zi voluntarii pot primi oamenii care vin pentru o masă caldă, pentru a se odihni sau pentru a se spăla. 

Toate acestea, alături de Marian Ursan și echipa Carusel, care acordă asistență socială și primul ajutor celor mai necăjiți din orașe: „Încercăm să le dăm o voce celor mai vulnerabili dintre cei vulnerabili – oamenii fără adăpost, consumatorii de droguri, persoanele care practică sexul comercial, persoanele aflate în sărăcie extremă sau la risc de excluziune socială, cei care trăiesc cu HIV, TBC sau cu alte boli infecțioase, victime ale abuzurilor, cei care nu au buletin sau nu beneficiază de asistență medicală și mulți alții. Sunt cei pe care nimeni nu îi vede, care sunt marginalizați, umiliți, agresați sau ignorați. Prin intervențiile noastre mai urmărim ceva: să le redăm demnitatea și să le reamintim că sunt oameni”, așa cum spune spune prezentarea Carusel de pe website.

 

Situația oamenilor fără adăpost din București

Un raport realizat de Carusel și organizația CeRe, la începutul lunii noiembrie, arată că sunt luați în evidență 1244 de oameni ai străzii de către Primăria Municipiului București. Marian Ursan spune că în realitate sunt mult mai mulți, cu siguranță câteva mii însă nimeni nu poate ști exact câți. 

De asemenea, mulți oameni fără adăpost se mai află în țară, în general în orașe, dar nici pe departe cât în București. 

Raportul „Vocea cetățenilor fără adăpost” are drept concluzie principală că „în București, serviciile instituțiilor publice adresate persoanelor fără adăpost sunt insuficiente, incomplete sau inexistente. Lipsa soluțiilor din partea administrației, precum și a unei strategii comune în rândul instituțiilor publice, adâncesc și mai mult contextul de vulnerabilitate extremă cu care se confruntă persoanele fără adăpost”. 

O mare problemă o reprezintă pentru oamenii străzii lipsa actelor de identitate. 

„Deși unele Direcții de asistență socială ale sectoarelor spun că oferă consiliere și acompaniere pentru obținerea documentelor de identitate sau a altor documente necesare pentru obținerea diferitelor beneficii sociale, problema lipsei actelor rămâne semnificativă. Cei care nu se află în evidența acestor instituții sau nu primesc ajutorul unei organizații neguvernamentale nu au acces la astfel de servicii. Conform reprezentanților organizațiilor neguvernamentale, există în continuare reticență din partea reprezentanților statului de a emite cărți de identitate provizorii” – se mai arată în raport.

Ce face Carusel

Carusel are o echipă de 15 oameni și, pe lângă aceștia, peste 70 de voluntari activi. Activitatea se desfășoară prin centrele și programele pe care le coordonează: 

  • Centrul ILO – Ferentari  – un program de servicii integrate, sociale și de sănătate
  • Centrul Comunitar Obor – facilitează integrarea copiilor în mediul educațional
  • Programul Pasaj – include, practic, toată activitatea de teren 
  • Centrul comunitar Gore – servicii de asistență socială persoanelor care trăiesc cu HIV/SIDA, Hepatita C, TBC sau alte boli infecțioase, pacienți ai Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale “Dr. Victor Babeș”
  • Adăpostul Temporar de Noapte ODESA – care funcționează pe perioada iernii. Aici, persoanele adulte fără adăpost vin în căutarea unui loc cald și primitor, unde să poată dormi fără griji. Serviciile oferite sunt gratuite, pe principiul primul venit – primul servit. (despre acest adăpost, un reportaj aici). / Sursa fotografiilor- Asociația Carusel
Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. Si nu se gaseste un multimilionar care sa deschida o spalatorie pentru oamenii astia, o baie cu apa calda? Daca s-ar vedea si ei curati si spalati poate ca si-ar mai recapata increderea. In studentie pe langa caminul studentesc dormea un mosneag, mai primea mancare de la noi. S-au strans bani de catre studenti in iarna in care a murit. Fusese profesor universitar dar ceva s-a intamplat si ajunsese pe drumuri.

  2. Am văzut acum câțiva ani niște părinți care o însoțeau pe fiica lor să-și ia cartea de identitate provizorie. Atâta fericire în ochii lor, ceva de neînțeles pentru mine. Părea că e o mare realizare, nu-mi venea să cred cât erau de bucuroși pentru un buletin provizoriu (un an valabilitate). Atunci am înțeles că sunt oameni care dacă n-au acte, nu le pot face certificat de naștere copiilor, apoi nu-i pot înscrie la școală, și atunci copiii nu pot munci cu contract, deci mai apoi nu au drept la pensie.