G4Media.ro

VIDEO Omul de afaceri român Frank Timiș, acuzat că l-a mituit pe…

VIDEO Omul de afaceri român Frank Timiș, acuzat că l-a mituit pe fratele președintelui din Senegal pentru a câștiga concesiuni de gaz. Afacerea a fost cumpărată ulterior de British Petrolem cu miliarde de dolari

Omul de afaceri român Frank Timiș este acuzat că l-a mituit pe fratele președintelui din Senegal pentru a-și păstra două mari concesiuni de gaz, pe care le-a vândut ulterior către British Petroleum, arată o investigație realizată de BBC și difuzată în data de 3 iunie în emisiunea Panorama.

Potrivit investigației, Frank Timiș l-ar fi angajat cu 25 de mii de dolari pe lună pe fratele președintelui la una din companiile sale, iar președintele ar fi acceptat să-și păstreze concesiunile câștigate în mandatul predecesorului său.

BBC susține că British Petroleum a cumpărat afacerea lui Timiș în 2017 cu 250 de milioane de dolari, însă documentele obținute de ziariștii britanici arată că BP ar urma să plătească companiei lui Timis în următorii 40 de ani redevențe cu o valoare cuprinsă între 9 și 12 miliarde de dolari.

Redăm mai jos integral investigația BBC:

”Senegal, o țară africană săracă, dar bogată în resurse naturale. Omul de afaceri român Frank Timiș ”a fost implicat într-o serie de afaceri controversate în domeniul mineritului în Africa. Compania sa a fost confruntată cu numeroase acuzații, de la coruperea unor politicieni la împușcarea unor mineri.”

Philip Caldwel a condus afacerile unui offshore pentru Frank Timiș, dar a decis să vorbească fiind îngrijorat de modul în care Timiș face afaceri.

Caldwel: Acesta este Frank Timiș cu președintele din Sierra Leone și cu președintele din Burkina Faso. (…) Îi place să se autointituleze nașul afacerilor din Africa de Vest.

BBC: În 2012, Frank Timiș a înființat o companie numită Petro Tim. A primit dreptul de explorare pentru două mari concesiuni de petrol și gaz de pe coasta Senegalului, deși nu avea un istoric în domeniu.

Abdoul Mbaye, fostul premier din Senegal: Societatea Petro Tim care a fost selectată în final nu ar fi trebuit să beneficieze de aceste permise, deoarece compania nu avea nicio experiență în domeniu. Petro Tim nu avea un istoric și nici expertiză dovedită în domeniu petrolier.

Philip Caldwel: Este suprizător, în timp ce companii britanice de o mărime considerabilă nu au fost capabile să câștige aceste concesiuni și Petro Tim a câștigat aceste concesiuni mari.

BBC: La câteva săptămâni după ce afacerea a fost semnată, Senegalul a ales un nou președinte. Macky Sall a promis că va lupta împotriva corupției.

A ordonat rapid o investigarea afacerii Frank Timiș. S-a ajuns la concluzia că Petro Tim ar trebui să piardă concesiunile. Dar noul președinte i-a permis lui Timiș să păstreze totuși cele două concesiuni.

Acest lucru a condus la demonstrații în Senegal din cauza afacerii Tim (nr în octombrie 2016). Protestatarii au susținut că familia președintelui a fost plătită prin intermediul unei companii intitulate Timis Corporation.

Protestatar: Există o companie numită Timis Corporation, care ia 30% din gazul nostru, dar nimeni nu știe cine sunt. Vrem să știm cine sunt acționarii Timis Corporation și ce au făcut acești oameni să merite 30% din gazul nostru?

BBC: Afacerea a arătat suspect, pentru că Frank Timiș i-a oferit un job fratelui președintelui, Aliou Sall, deși acesta nu avea experiență în afacerile din domeniul energiei.

Rep: De ce credeți că Frank Timiș l-a angajat pe Aliou Sal?

Abdoul Mbaye, fostul premier din Senegal: Foarte simplu. Pentru că era fratele președintelui Macky Sall. Este o problemă foarte serioasă pentru că este un evident conflict de interese. Președintele a semnat decretul care i-a permis să continue contractul, iar fratele său lucrează la compania care beneficiază de acest contract. E o problemă foarte serioasă.

BBC: Am obținut documentele care relevă detaliile contractului lui Aliou Sall. Contractul arată că fratele președintelui primea 25.000 de dolari pe lună, timp de cinci ani. Asta înseamnă 1,5 milioane de dolari.

Lui Aliou Sall i s-au promis, de asemenea, acțiuni în valoare de 3 milioane de dolari la companiile lui Timiș.

Am arătat contractul unui expert în probleme de corupție.

Jeremy Carver, avocat: Plata lunară a celor 25.000 de dolari pentru consultanță, cam surprizător pentru cineva care nu a avut nici o experiență anterioară în domeniu. Explicația pentru asta pare să fie faptul că fratele său, președintele, a confirmat concesiunile.

Rep: Este aceste un aranjament suspect?

Jermey Carver: Găsesc plățile ca fiind suspecte. Legăturile dintre cei doi sunt clare în opinia mea.

Aliou Sall respinge acuzațiile de corupție. Avocații săi spun că plățile sunt ”în acord cu alte poziții similare din industrie”.

Acesta spune că nu a primit niciodată acțiuni și că ”s-a implicat pentru expertiza sa, nu pentru că se întâmplă să fie fratele președintelui Sall”. Avocații au mai spus că acesta ”nu a participat la nicio întâlnire cu președintele Sall pe tema afacerii”.

BBC: În 2016, s-a descoperit gaz în aceste concesiuni, iar compania British Petroleum (BP) a acceptat să cumpere afacerea lui Frank Timis.

BP a achiziționat acțiunile lui Frank Timis în aceste concesiuni pentru 250 de milioane de dolari. Dar acesta reprezintă doar începutul.

Adevărații bani vin din redevențe.

BBC susține că a obținut detalii din contract privind redevențele. Este descris ca fiind ”cel mai generos din industrie”.

În următorii 40 de ani, British Petroleum va plăti către Timis Corporation între 9 și 12 miliarde. Aceste cifre nu au mai fost făcute publice.

Mamadou Lamine, reprezentant al opoziției în Parlament: 9 miliarde? Este adevărat? Sunt șocat. Sunt foarte dezamăgit că liderii noștri pot accepta astfel de înțelegeri. Nu există nici un motiv că atâția bani să fie dați lui Frank Timiș. Este inacceptabil. Este revoltător.

BBC: British Petroleum susține că investiția sa va aduce ”beneficii substanțiale” statului Senegal și că ”s-a realizat pe baza unor acțiuni extinse de due diligence, în ce privește respectarea normelor etice și anti-corupție. BP respinge orice acuzații că ar fi acționat nepotrivit

BBC susține însă că documentele obținute arată că BP știa despre plățile suspecte către fratele președintelui și că a continuat afacerea.

Daniel Balint Kurti, martor: Nu poate fi justificat faptul că o companie ca BP răsplătește pe cineva ca Frank Timiș, mai ales că BP realmente nu poate garanta că nu au existat acte de mită în obținerea concesiunilor.

Directorul executiv al BP, Bob Dudley, nu a răspuns întrebărilor BBC.

Avocații lui Frank Timiș susțin că acesta nu a fondat și că nu controlează Petro Tim. Aceștia susțin că afacerea cu gaz va aduce Senegalului ”multe miliarde de dolari pe an” și că Timiș ” a investit riscând mult în pionierat” și că ”și-a folosit expertiza pentru a atrage jucători mari din industia de gaz și petrol”.

BBC: Am descoperit însă o plată care arată ca o mită. Acesta este un email trimis către trustul offshore a lui Frank Timiș. În email se arată că trebuie plătite taxe către guvernul senegalez și că Frank Timiș ar dori 250.000 de dolari pentru a le acoperi. Documentele obținute de noi arată însă că banii nu au ajuns la guvernul senegalez, ci la o companie privată. Și am descoperit că această companie ese deținută de Aliou Sall.

Un alt sfert de milion de dolari au fost plătiți în secret către fratele președintelui.

Avocat: Ok, avem o companie care aparține, fără îndoială, lui Aliou Sall. El pare să fie beneficiarul transferului unui sfert de milion de dolari, ceea ce este ciudat pentru că este descris ca fiind o taxă. Or el este, din câte cunosc, un particular, deși fratele său este acum președintele Senegalului. Arată ca o mită.

BBC: Avocații lui Frank Timiș neagă că acesta a plătit mită. Aceștia susțin că ”niciun ban nu a fost transferat vreodată din Timis Corparațion către Agritrans Sarl (nr. Firma fratelui președintelui)” și că ce am văzut noi este ” o înregistrare incorectă care a fost ulterior corectată”.

BBC subliniază însă că documentele consultate datează din 2017, la trei ani după plata celor 250 de mii de dolari, iar acest lucru nu a fost corectat. Am văzut, de asemena, conturile companiei, mai susține BBC, care arată că plata suspectă s-a realizat către compania lui Aliou Sall.

Avocat: Cred că sunt suficient de multe semne de întrebare ridicate de documentele pe care le-a văzut pentru a cere o investigație.

BBC: Dovezile obținute arată faptul că locuitorii din Senegal au fost văduviți de miliarde de dolari.

Parlamentar din opoziție: Această afacere nu poate fi acceptată, aici în Senegal. Acești bani ne aparțin.

BBC: Frank Timiș ese cel care va încasa acești bani. Și BP l-a ajutat să pună mâna pe ei.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. clar statul paralel, clar coruptia e peste tot , si nu ucide

  2. marii oameni de afaceri romani. ca mazare ce o fi facut prin madagascar, sau dracnea in brazilia. astia doar mituiesc si apoi jefuiesc.

  3. Nu înțeleg, de ce se miră cineva de afacerile omului nostru născut în Borsa, Maramureș. Este un actor vechi și arhicunoscut în lumea resurselor mondiale subterane, fie aur, metale neferoase, țiței sau gaz. Este o lume dură a rechinilor și hienelor, deghizați în oameni ”de afaceri”. Este amuzantă preocuparea unor politicieni din Senegal ( evident nefiind la putere, nu au fost ei, care au fost angajați ca ”experți” de către Timiș) și a celor de la British Petroleum, cărora Timiș le-a tras o țeapă. Într-un cuvânt : ce mi-e una, ce mi-e alta, toți sunt niște aventurieri, colonialiști noi, pentru care nu există nimic prețios, în afară de bani. Ar merita toți să fie răsplătiți cu aur topit direct pe gâtlej. Împreună cu cei care se lasă cumpărați de ei.

    • BP si alti dinozauri lucreaza impreuna cu trepadusi gen FT sa le faca mizeriile. Traseul banilor nu e chiar cel descris in documentar. BBC a zgariat usor calota. Au prins ei un fir dintr-o claie de par si cam atat.

  4. asa se face businessul peste tot in lumea asta in proportii mai mari in Africa si mai mici la UE.

    BBC a descoperit apa calda

  5. Bine ca n-a negociat asta vanzarea Petrom catre OMV si alte resurse ale tarisoarei asteia, ca nu mai stiau hotii de la ciuma rosie ce sa mai faca cu banii pe redevente…

  6. Nu cumva e același tip care a combinat și Roșia?

  7. gunoiul ăsta era băgat pînă în gît în afacerea roșia montană.
    recomandare de lectură:

    https://www.edituratact.ro/produs/afacerea-rosia-montana/