G4Media.ro

VIDEO INTERVIU Oficial ucrainean: Vrem să colaborăm în dosarul R. Moldova cu…

VIDEO INTERVIU Oficial ucrainean: Vrem să colaborăm în dosarul R. Moldova cu prieteni precum România

Republica Moldova nu trebuie să cadă victimă scenariului pus la cale de Rusia, respectiv federalizarea, consideră Anatolii Solovei, director adjunct pentru Europa Centrală și de Est în Ministerul de Externe al Ucrainei.

Într-un video interviu pentru Reporter Global și G4Media, oficialul de la Kiev, specializat pe relația bilaterală cu România, mai atrage atenția asupra militarizării puternice a Peninsulei Crimeea și a riscurilor de securitate pe care acest lucru le presupune. Totodată, el subliniază nevoia crescândă a unei misiuni internaționale de monitorizare la Marea Neagră.

Principalele declarații ale lui Anatolii Solovei:

  • România a fost întotdeauna pentru noi un prieten și un vecin și suntem recunoscători României pentru sprijinul consistent acordat Ucrainei în cadrul Uniunii Europene și a NATO.
    Bucureștiul a fost întotodeauna un sprijin în ceea ce privește apropierea Ucrainei de Europa.
  • Nu este o noutate faptul că Rusia transformă Peninsula Crimeea într-o fortăreață militarizată și că balanța de securitate a fost dramatic îmnclinată spre Rusia. Cred că toate statele riverane, inclusiv Ucraina și România, trebuie să fie foarte preocupate de acest lucru.
    Încercăm să stabilim o monitorizare internațională la Marea Neagră, al cărei obiectiv principal să fie asigurarea securității și libertății de mișcare.
  • Moscova a desfășurat în Crimeea sisteme de rachete precum S-300 și S-400 și a stabilit o zonă de interdicție în Crimeea care afecteză siguranța zborurilor deasupra acestei zone. Aș menționa aici recentele concluzii ale investigației privind implicarea Rusiei în doborârea zborului MH-17 al Malaysia Airlines.
  • Cred că evoluțiile din Republica Moldova sunt extrem de importante pentru securitatea din regiune și vrem să facem tot posibilul ca guvernul moldoveansă rămână pe linia integrării europene și ne dorim să cooperăm în acest sens cu prieteni precum România.
  • Suntem încântați de declarațiile recente făcute de prim-ministrul noului guvern al Republicii Moldova, potrivit cărora își doresc să menținăm cursul european, dar am fi încântați să îi ajutăm să nu se lase deturnați de Moscova.
  • Și, desigur, (să îi sprijinim) să nu se lase prinși în scenariul Moscovei, care este acela al federalizării. Ar fi destul de periculos pentru toată lumea și ar însemna ca Moldova să fie din nou absorbită pe orbita de influență a Kremlinului.

Sursa foto: Facebook

Citește și

VIDEO INTERVIU Ministrul adjunct de Externe al Ucrainei: Argumentul puterii este singurul pe care Rusia îl pricepe. Putin, un huligan

FOTO Fețele tragediei. Holodomor, Maidan și războiul din estul Ucrainei

VIDEO INTERVIU Oficial ucrainean: La Chișinău nu mi s-a vorbit de federalizarea Republicii Moldova

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Sper sa fie luat in seama avertismentul si de liderii europeni care dau semne ca vor sa o lase mai moale cu sanctiunile imp.lui Putin,ceea ce ar fi grav si pentru noi…uitati-va cate cartite si-au bagat in guvern si parlament!

  2. De cand suntem asa prieteni noi, romanii, cu ucrainienii?
    Guvernul ucrainian duce o politica total antiromaneasca la adresa romanilor din Cernauti, Bugeac, Bucovina de nord.
    Ucraina are teritorii romanesti , despre ce prietenie anume, vorbim? De prietenia manifestata in contextul construirii canalului Bastroe?
    Ucrainienii sunt doar niste alti rusi, daca stau sa ma gandesc bine, Rusia a fost mai intai Rusia kievana, de acolo a pornit totul, moscova era pe vremea aia doar un morman de balegar uscat si noroi inghetat.

    • Subscriu! Prieteni, prieteni dar vă trimitem frații să se ocupe ei de rușii din est. Că doar prietenii la nevoie se cunosc, nu?

      Un fel de epurare etnică, mascată.