G4Media.ro

VIDEO Interviu eurodeputatul Eugen Tomac: „Reacțiile României la provocările Rusiei au fost…

Captură video interviu Eugen Tomac

VIDEO Interviu eurodeputatul Eugen Tomac: „Reacțiile României la provocările Rusiei au fost dezamăgitoare, dacă nu chiar absolut penibile” / „Lumea ar trebui să pună mâna pe carte și să citească ce înseamnă Rusia”

Europarlamentarul (PPE) Eugen Tomac, din Mișcarea Populară, unul din cei doi euro-deputați ai PMP (celălalt fiind Traian Băsescu), a criticat vehement într-un interviu răspunsul Bucureștiului în fața recentelor provocări militare ale Rusiei, în urma bombardării malului ucrainean al Deltei. Interviul a fost acordat la Bruxelles, în incinta Parlamentului European.

“Statul român nu este pregătit pentru asemenea provocări. Declarațiile de la cel mai înalt nivel au fost dezamăgitoare, ca să o spun cu un termen blând și diplomatic, dacă nu absolut penibile, din partea unei țări aflate în imediata vecinătate a conflictului, care se trezește cu asemenea incidente, ca apoi să vedem asemenea gesturi din partea unor lideri care conduc o țară membră în NATO”, a spus Eugen Tomac.

INTERVIUL INTEGRAL:




„Și, apropo de NATO, noi trebuie să știm foarte clar ce scrie în tratatul NATO, și anume: o țară atacată este apărată [de ceilalți membri], dar trebuie să aibă capacitatea de a rezista timp de șase luni de zile, or noi nu putem privi cu foarte multă încredere evoluția din regiune atât timp cât avem la vârf asemenea abordări destul de copilăroase în condițiile provocărilor fără precedent pe care le face Rusia. Rusia nu trebuie privită superficial sau în lozinci, așa cum se obișnuiește, din păcate, inclusiv și la Bruxelles. Rusia trebuie privită în complexitatea ei și ca o amenințare reală, pentru că nu vorbim despre un stat mic, ci discutăm despre un imperiu care în ultimele secole a demonstrat că atunci când are ambiții imperială militare agresive nu este de glumă cu ea și de aceea trebuie să fim extrem de prudenți și capabili să răspundem pe măsura provocărilor. Asta este ceea ce aș aștepta eu de la decidenții români.”

Eugen Tomac poartă aceeași judecată și asupra acelora, politicieni sau figuri publice, care atât în Occident cât și în România sugerează că ar trebui să se facă presiune asupra Kievului pentru a obliga Ucraina să accepte să negocieze cu Rusia:

“Le-aș spune acestora să pună mâna pe carte și să citească ce înseamnă Rusia, pentru că Rusia, de la Imperiul țarist la Imperiul sovietic, nu și-a schimbat coordonatele ce țin de politica imperială. /…/ Noi trebuie să știm că Rusia, indiferent cum se numește puterea care conduce la Kremlin, avut o abordare extrem de agresivă împotriva noastră și noi nu putem spune Ucrainei azi: — «Lăsați armele jos», pentru că Ucraina azi nu luptă doar pentru propria ei securitate, ci luptă pentru securitatea noastră, a celor care suntem în imediata vecinătate și amenințați.”

De altfel, în luna septembrie, Eugen Tomac, alături de europarlamentarul USR Vlad Botoș, a cerut anchetarea relațiilor Austriei cu Rusia. Ei i-au solicitat oficial responsabilului european cu implementarea sancţiunilor UE, David O’Sullivan, să iniţieze o anchetă cu privire la respectarea de către Austria a sancţiunilor împotriva Rusiei. „Simpla critică a Austriei nu mai este suficientă”, a spus atunci Tomac.

Cât despre utilitatea unei promisiuni concrete făcute Kievului și Chișinăului și întărite prin începerea negocierilor, Eugen Tomac estimează că un prim efect ar fi ca Ucraina și Moldova să fie ajutate astfel încât să nu cunoască soarta Georgiei:

“Abordarea pe care a avut-o Uniunea Europeană după conflictul din Georgia de acum 15 ani a fost să creeze acel Parteneriat Estic, pentru a încerca să scoată statele aflate sub influența directă a Rusiei, aducându-le mai aproape de lumea occidentală și, evident, susținând democratizarea instituțiilor în acele state. În ceea ce privește Georgia, Armenia și Azerbaijanul, evident că ele nu pot fi puse în același context pe care îl trăiesc astăzi Ucraina și Republica Moldova. Georgia are o invitație în perspectivă, cu condiționalități. Când ne uităm la zona aceasta spre Caucaz, trebuie să înțelegem și dimensiunea conflictelor care există acolo, pentru că din păcate de mai bine de un secol în Nagorno-Karabah nu există liniște, nici în epoca sovietică nu a existat și nici după ce și-au obținut acele state independența. Acea zonă este într-o continuă fierbere și evident că este important să fim prezenți, să fim un actor important în regiune, dar să ținem cont și de toate sensibilitățile și evoluțiile din acea zonă.”

În interviu a fost abordată și situația candidaților din Balcani, Eugen Tomac fiind membru în delegația Parlamentului UE pentru Serbia. Paradoxul este că Serbiei i se cere să negocieze cu Kosovo, regiunea separatistă independentă de facto nefiind recunoscută de către Serbia, dar nici de către cinci țări din Uniunea Europeană, printre care și România (celelalte fiind: Cipru, Grecia, Slovacia și Spania, țări care se tem de unele din propriile lor minorități etnice). Întrebarea a fost cum este posibil ca UE să-i ceară Serbiei să negocieze cu Kosovo, când o țară UE ca România… nu recunoaște Kosovo.

Eugen Tomac: „Eu cred că Serbia trebuie să-și atingă toate țintele pe care și le-a asumat, mai puțin acest subiect legat de Kosovo, pentru că numai prin mijloace diplomatice se va ajunge la un consens în ceea ce privește subiectul extrem de sensibil cu privire la Kosovo. Cred că România va rămâne în această logică foarte mult timp.”

În interviu, care a fost realizat în ajunul raportului Comisiei Europene din 8 noiembrie, raport a cărui concluzie era că Ucraina și Republica Moldova sunt acum gata să pornească negocierile cu UE, Eugen Tomac a lăudat în schimb meritul României în a convinge Bruxelles-ul, Berlinul și Parisul ca Republica Moldova să primească recomandarea de aderare imediată la UE:

Eugen Tomac: „Invitarea Ucrainei și Republicii Moldova să adere la Uniunea Europeană este cel mai inteligent răspuns pe care îl puteau da, pentru că Uniunea Europeană, de când s-a creat, a încercat să răspundă la toate provocările pe care le-a trăit continentul nostru prin două măsuri: mai multă integrare și extindere. Și iată-ne pe noi astăzi, românii la Bruxelles, descoperim ce poate UE. Evident și noi am avut de profitat, iar în continuare creștem economic, România se schimbă. Acest proces însă nu va fi simplu pentru Ucraina și Republica Moldova. În Republica Moldova avem o prezență militară ilegală de peste 30 de ani în regiunea transnistreană”.

Eugen Tomac a fost ales europarlamentar pe lista PMP, în urma scrutinului din 26 mai 2019.

S-a născut la 27 iunie 1981, într-un sat din raionul Ismail, regiunea Odesa, aflat în sudul Basarabiei (azi Ucraina).

A devenit membru al Partidului Democrat Liberal (PDL) în 2008, deţinând şi funcţia de prim-vicepreşedinte al Organizaţiei PDL Diaspora (2008-2012). Din PDL s-a înscris apoi în Fundaţia Mişcarea Populară, devenită Partidul Mişcarea Populară (PMP). Eugen Tomac este președintele PMP (din oct. 2015-prezent).

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Are Eugen Tomac si o lista de recomandari de lectura pentru lumea care doreste sa afle mai multe despre politica?
    Despre democatie, dictatura, comunism, terorism, socialism? Cine ce a scris despre, cum le-a definit, pe ce se bazeaza fiecare? Despre toate lucrurile astea se poate citi. Nu sunt concepte noi, sunt concepte vechi. Macar politicienii ar putea incerca sa afle mai multe.
    Sa ajute oare si ce scriu comunistii despre democratie si ce scriu democratii despre comunism?