G4Media.ro

VIDEO/FOTO Protestatarii din sistemul de sănătate: Personalul TESA a fost eliminat din…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

VIDEO/FOTO Protestatarii din sistemul de sănătate: Personalul TESA a fost eliminat din categoriile care vor primi majorări salariale în 2022, deși nici în 2021 nu a avut parte de creșteri salariale

În timpul protestului organizat în faţa sediului Guvernului de federația sindicală „Solidaritatea Sanitară” din România, co-președintele Comitetului Director a subliniat că persoanlul TESA din sănătate a fost eliminat din categoriile care vor primi majorări salariale în 2022. Excluderea vine după ce nici în 2021, personalul TESA din sănătate nu a beneficia de nicio majorare salarială.

Urmărește cele mai noi producții video G4Media

- articolul continuă mai jos -

„Principala noastră problemă e neaplicarea Legii 153 pe 2021 şi 2022, faptul că nu ni s-au acordat cele două sferturi. Iar nemulţumirea şi mai mare e ordonanţa care s-a dat acum câteva zile cu privire la creşterile salariale la personalul auxiliar din sănătate, de unde a fost eliminat personalul TESA. Personalul TESA reprezintă acel personal fără de care un spital nu poate funcţiona. Începând de la instalator, electrician, economist, jurist, inginer şi aşa mai departe. Ei se simt nu doar frustraţi, ci se simt furaţi, se simt păcăliţi. Echipa medicală nu e formată niciodată doar din două categorii profesionale, medici şi asistente; echipa medicală e formată din tot personalul medical, inclusiv din infirmieră, îngrijitoare, brancardier, personal TESA şi aşa mai departe. Conform Legii salarizării, toţi angajaţii sistemului, inclusiv personalul TESA (trebuia să primească în 2022 majorările prevăzute de lege, n.r.). Însă personalul TESA a fost eliminat. Nu avem o explicaţie logică de ce au rămas pe afară”, a afirmat Radu Vasile.

Reprezentantul Federaţiei „Solidaritatea Sanitară” a precizat că ultima majorare salarială acordată personalului TESA a fost în 2020, conform Legii 153, iar această categorie nu beneficiază de sporuri.

„În 2021 s-a dat (angajaţilor din sistemul sanitar, n.r.) jumătate din cât se putea acorda pentru acel an, dar nici această creştere simbolică care s-a acordat în 2021 nu s-a aplicat pentru personalul TESA. Iar personalul TESA e acel personal din spitale care nu beneficiază de sporuri. Ei au doar salariul lor de încadrare, care e ruşinos de mic. Ultima majorare de salarii la personalul TESA a fost în 2020, când au fost la toţi bugetarii majorările din Legea salarizării, erau cele 4 sferturi care trebuiau să se aplice câte unul în fiecare an, câte 25% pe an. S-au aplicat doi ani, iar în 2021 nu s-au mai aplicat, iar în 2022 va fi exact la fel. Deci ar fi 2 ani de blocaj. E anormal, ţinând cont de faptul că în aceşti doi ani personalul medical a dus războiul cu pandemia împreună cu personalul TESA. Şi războiul nu s-a terminat, pentru că vine valul 5, iar noi continuăm la fel, cu concedii neacordate, ore suplimentare acumulate cu sutele – aşa se lucrează în sistemul de sănătate. Dacă în alte sisteme bugetare – şcolile se închid, intră pe online, ceilalţi lucrează de acasă, la noi nu se poate să lucrezi de acasă, trebuie să fii acolo. Deci e o nemulţumire reală, corectă, iar ai noştri sunt cei mai dezavantajaţi”, a menţionat Radu Vasile.

Liderul Federaţiei „Solidaritatea Sanitară” a adăugat că sindicaliştii din spitale vor organiza, marţi, acţiuni de protest în pauza de masă, acolo unde va fi posibil, fără întreruperea lucrului.

„Ca formă de susţinere a protestului nostru de aici, în spitale vor ieşi în pauza de masă, la ora 12:00. Unii vor veni de acasă, iar cei care sunt la locul de muncă, unde se poate… Nu oprim activitatea, ci oamenii vor ieşi 10 minute şi ei în curtea spitalului sau în holul secţiei. Nu ameninţăm că oprim activitatea, ci cerem nişte drepturi minimale pentru toţi. E o discriminare. E o creştere simbolică, de 100 de lei, e anormal că e aşa, nu e buget… Dar de ce i-au scos pe aceşti oameni (personalul TESA) afară? Sperăm să se deschidă calea dialogului, pentru că din martie, din aprilie se pot găsi soluţii de recuperare şi din intrare în normalitate. Sperăm să intrăm în dialog cu prim-ministrul. În funcţie de ce se întâmplă astăzi, ca rezultat al acestor pichetări, ne vom hotărî ce vom face mai departe”, a subliniat Radu Vasile.

Liderul sindical a mai arătat că din cauza salariilor mici, membrii personalului TESA părăsesc sistemul bugetar pentru a se angaja în domeniul privat.

„Să nu mai vorbim de faptul că noi am devenit un fel de trambulină, mai ales pe personal TESA: nu angajează nimeni debutanţi, angajăm noi, că suntem obligaţi, avem posturi libere, vin doar debutanţii, stau 2-3 ani, se specializează şi pleacă în privat, şi o luăm de la capăt tot cu debutanţi”, a încheiat Radu Vasile.

Câteva zeci de membri ai Federaţiei „Solidaritatea Sanitară” au participat, marţi, la un protest în faţa sediului Guvernului, solicitând acordarea drepturilor salariale legitime – plata salariului de bază la nivelul prevăzut de Legea 153/2017 pentru anul 2022 pentru toţi lucrătorii din sănătate, inclusiv pentru personalul nemedical-TESA, dar şi raportarea tuturor sporurilor la salariul de bază amintit anterior pentru toate categoriile de salariaţi şi calculul tarifului orar al gărzilor prin raportare la tariful orar al salariului de bază.

Sindicaliştii din sănătate mai solicită recunoaşterea schimbului de tură ca timp de muncă şi recunoaşterea stagiului de cotizare suplimentar efectuat de profesioniştii din sănătate; renegocierea părţii privitoare la sănătate din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) şi includerea în cadrul acestuia a tuturor strategiilor de acţiune prevăzute ca anexe la contractul colectiv de muncă la nivel de sector, relatează Agerpres.

După orele 12:30, manifestanţii s-au deplasat la mitinguri similare în faţa Preşedinţiei şi a Parlamentului.

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

11 comentarii

  1. Marș în privat. Nu le convine, să-și arate priceperea în domeniul privat, acolo unde se fac banii, nu unde se sparg.

    • Tocmai ce-a zis arafatul ca se va generaliza coplata, nu vor mai fi analize gratis, etc. Vin vremuri si mai banoase pt „eroi”.

    • Tocmai ce-a zis Arafattul ca se va generaliza coplata, nu vor mai exista analize gratis, etc. Vin vremuri si mai banoase pt eroi.

    • Arafat nu lucreaza in ministerul sanatatii si n-are putere de decizie, nu face el legi.
      Insa Rafila PSD da. O sa platiti de o sa va doara buzunarele.

  2. Asteptam luni de zile ca ei sa isi faca treaba si sa primim banii pentru concediile medicale. Luni de zile.. Si sa nu indrazneasca careva sa ii sune sau sa mearga la ghiseu sa intrebe ce se intampla, ca esti tratat ca un gunoi. Si acum vor mariri. Va invitam sa veniti in privat, la munca.

  3. Uite nesimțirea pură după ce au salarii imense fata de ceilalți, acum fac grevă???? Și au cam luat-o în cap cu harfe de „eroii pandemiei” au nenerocit atâția oameni sa de a bine la raportări. Ei trebuie judecati ptr genocid ,ptr crime aduse împotriva umanității nu sa le dați salarii mai mari de atât. Voi știți cat câștiga un șofer pe ambulanta care lucrează 24/ 72 adică 8 ture pe luna de 24 plus concedii ??????: șoferul ala nu are minim liceu plus bac. Sa nu mai vb de pleava de asistente care au făcut liceul la seral , au făcut sanitara la distanță iar acum macelaresc oamenii pe salarii babane

  4. Multă confuzie şi manipulare. Pentru cei de bună credinţă, câteva precizări. E vorba de personal tesa, municitori şi îngrijitoare de curăţenie care nici în acest an şi nici anul viitor nu vor beneficia de vreo creştere salarială, măcar cât rata inflaţiei. Şi au salarii de mizerie, nu ca doctorii şi asistenţii! Un electrician bun nu stă la spital pe o leafă de mizerie, pleacă în privat sau afară. Şi apoi ne revoltăm că iau foc spitalele! Un instalator desfundă toalete şi la covizi, dar n-are spor pentru asta. O fi corect? Dă bugetul ţării faliment pentru nişte creşteri salariale minore când indexează şi pensiile speciale? Vinovat este sindicatul Sanitas care acum doar face joc de imagine, altminteri la negocierea drepturilor i-a trădat mereu pe funcţionari şi muncitori! Apoi de unde asta că din cauza funcţionarilor de la spitale nu se plătesc la timp concediile medicale???

  5. Sunteti pr0st1 ma! Cand o sa ajungeti in spitalul public, ca Socaciu, o sa muriti si voi de nozocomiale fara personal tesa!

    • @Gaston
      Unul din rarele comentarii informate… dar din pacate forumul asta e plin de dislexici si autisti.

      Tot din pacate treaba e cam asa:
      – vrem spitale de stat dar sa fie ca afara
      – nu vrem insa sa platim salarii dar bocim gretos ca ard bolnavii de vii din vina lui Iohannis ca nu a pus bine prizele
      – platim doctorii cu salarii ca in vest dar acestia pierd timpul ca in est din variate motive de ordin tehnic (probabil vorbim de mii de ore doctor pierdute anual) intr-un spital de provincie.

      Pe de alta parte aceasta tampenie cu salarizarea va conduce in final la falimentul brutal al spitalelor de stat.

  6. Aș dori să îi întreb pe toți care au declanșat acum proteste , ce au făcut în 2010 când veniturile le-au fost reduse drastic , de asemenea nu i-am văzut la proteste în 2020 și nici anul acesta până acum .