G4Media.ro

VIDEO Filmul Crai nou de Alina Grigore a câştigat un trofeu la…

Foto: Captură video

VIDEO Filmul Crai nou de Alina Grigore a câştigat un trofeu la Festivalul Internaţional de la San Sebastian. Pelicula prezintă povestea unei tinere de la țară care vrea să studieze la oraș

Filmul românesc Blue Moon („Crai nou”) a câştigat sâmbătă trofeul Concha de Oro, premiul pentru cel mai bun film, la cea de-a 69-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la San Sebastian din Spania, anunță Agerpres. Blue Moon, care reprezintă debutul regizoral al actriţei Alina Grigore, a fost premiat de un juriu prezidat de Dea Kulumbegashvili, care anul trecut a câştigat trofeul la San Sebastian tot pentru un film de debut.

Potrivit juriului, regizoarei române i-a fost decernat acest premiu pentru angajamentul său faţă de limbajul cinematografic şi pentru curajul cu care a abordat propria povestire.

Pelicula, care îi are în distribuţie pe Ioana Chiţu, Mircea Postelnicu, Mircea Silaghi şi Vlad Ivanov, urmăreşte evoluţia psihologică a unei tinere din mediul rural care doreşte să scape dintr-un anturaj violent. Ioana Chiţu o interpretează pe Irina, o tânără de 22 ani, mezina unei familii disfuncţionale, care, cu un tată absent şi o mamă bolnavă, este dominată de unchiul şi mătuşa ei care se opun celui mare vis al fetei: acela de a studia la Bucureşti.

Povestea pleacă de la o realitate dură din mediul rural, unde locuiește circa 45% din populația României. Astfel, doar 7,8% din populația în vârstă de 30 – 34 de ani care locuiește în mediul rural are studii superioare, potrivit World Vision România. Rata abandonului școlar din preuniversitar în mediul rural este una din principalele cauze pentru care atât de puțini copii ajung la facultate. Mai exact, rata de abandon a fost de aproximativ 1,5 ori mai mare în unitățile de învățământ secundar din mediul rural față de cele din mediul urban. Pe măsură ce tinerii avansează în sistemul de învățământ, sub-reprezentarea celor din mediul rural se amplifică, având cea mai mare valoare în învățământul superior, conform Strategiei Naționale pentru învățământul terțiar 2015 – 2020.

Un alt factor care influențează este nivelul de educație al părinților. Există o diferenţă mare în privinţa proporţiei părinţilor cu studii superioare în mediul rural, 0,7%, faţă de 18% în mediul urban, conform raportului World Vision România “Cursa celor 30 de ani de educație în România rurală”.

Trailerul filmului:




Agresivitatea şi haosul converg în relaţiile acestei familii, pentru care Alina Grigore, care a semnat şi scenariul, s-a inspirat din realitatea satului în care a crescut şi unde a vorbit cu numeroşi tineri. Povestea uneia dintre fete a atras-o şi a folosit-o ca „fir emoţional” al scenariului.

Regizoarea, născută în 1984, a povestit că, dintre fetele care au părăsit satul, ea a fost singura care a plecat pentru a studia la facultate.”Situaţia a rămas la fel, fetele sunt nevoite să plece şi există manipulare pentru a fi obligate să se căsătorească, să plece la muncă în străinătate şi să facă copii”, a declarat regizoarea.

Atât Ioana Chiţu cât şi Mircea Postelnicu şi-au pregătit personajele trăind în mediul rural.”Acolo am înţeles ritmul de viaţă al oamenilor. A trăi acolo îţi imprimă un anumit mod de a te mişca şi de a face lucrurile”, a spus Mircea Postelnicu, potrivit Agerpres.

Liviu, interpretat de Mircea Postelnicu, este un mic afacerist care nu crede foarte mult în importanţa educaţiei. El se află în conflict cu verişoara mai tânără Irina, care ar face orice sacrificiu pentru a merge la şcoală.

Asupra muncii regizorale a Alinei Grigore au avut „o influenţă enormă” doi regizori cu care aceasta a lucrat ca actriţă, Cristi Puiu şi Adrian Sitaru. Acesta din urmă i-a spus la un moment dat că ar trebui să se apuce de regie. Au fost, de asemenea, determinante în pregătirea ei cinematografică mişcarea cinematografică Nouvelle Vague şi regizorul german Werner Herzog.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. Iar agresivitate, iar injuraturi, de parca am fi ultimii oameni de pe planeta asta. Dar probabil ca asa ceva se premiaza si trebuie sa stii care e trendul pentru a avea succes.
    Sunt o gramada de fete de la tara care vin sa studieze la Bucuresti si nu le opreste nimeni, ba chiar parintii le sprijina, ca sa aiba o viata mai buna. Dar daca prezinti asta in film, poate ca nu-l remarca cineva. E mai bine cu imbranceli si injuraturi.

    • Chiar ma gandeam cat dureaza pana apare primul complexat ca „facem tara de rusine”. Mergi nene la Maiami Bici, ca ala e pentru tine.