G4Media.ro

VIDEO Festival afgan de ridicat zmeie în Marea Britanie, pentru marcarea unui…

sursa foto: captura video

VIDEO Festival afgan de ridicat zmeie în Marea Britanie, pentru marcarea unui an de când talibanii au preluat puterea la Kabul

Mulţimi de oameni s-au strâns sâmbătă în întregul Regat Unit pentru a lua parte la un festival afgan de ridicat zmeie, desfăşurat în mai multe oraşe britanice pentru a marca un an de la preluarea puterii la Kabul de către talibani, transmite Agerpres, conform dpa.

La Londra, dar şi în alte oraşe din Regatul Unit, zmeiele afgane, muzica, poezia şi dansurile afgane au fost în prim plan pentru a demonstra solidaritatea cu poporul afgan.

Festivalul a fost conceput de Good Chance Theatre, creatorii proiectului The Walk With Amal, în care o păpuşă uriaşă care reprezintă un copil refugiat s-a deplasat de la graniţa turco-siriană până la Manchester.

Proiectul a fost realizat în colaborare cu refugiatul Sanjar Qiam, maestru fabricant de zmeie afgane, care a înfiinţat un magazin de jucării în Brighton, cu actorul şi regizorul de origine afgană Elham Ehsas şi cu muzicianul afgan Elaha Soroor.

Fondurile strânse vor ajunge la Afghanaid şi la campania sa By Her Side de susţinere a femeilor în comunităţile rurale afgane.

Actorul de origine afgană Ehsas, care a interpretat rolul tânărului Assef în filmul „Vânătorii de zmeie” din 2007 – realizat după romanul omonim de debut al scriitorului afgano-american Khaled Hosseini – a declarat că ridicarea de zmeie, interzisă în prezent de talibani, este parte integrantă a culturii afgane.

„Ne aflăm astăzi aici pentru a aduce oamenii împreună şi pentru a sărbători tradiţia afgană, cultura afgană, zmeiele afgane şi pentru a aminti lumii că Afganistanul continuă să se confrunte cu una dintre cele mai mari crize umanitare din lume”, a declarat pentru agenţia PA Ehsas, care a părăsit Kabulul când avea 10 ani şi care trăieşte în prezent la Londra.

„Afganii ridică zmeie de mai bine de 800 de ani. Dacă ajungeţi vreodată la Kabul şi priviţi seara spre cer, veţi vedea porumbei şi veţi vedea zmeie… obişnuiam să mă joc cu zmeie când eram mai tânăr, tatăl meu a crescut jucându-se cu zmeie”, a adăugat el.

La evenimentul din Londra a fost prezent şi muzicianul Yusuf Mahmoud, în vârstă de 47 de ani, a cărui familie provine din Kharabat, cartierul muzicienilor din Kabul. Artistul a cântat muzică afgană veche de 200 de ani.

„Sunt foarte fericit să mă aflu aici, pentru că, de când talibanii au revenit, nu mai există muzică în Afganistan şi nimic nu mai este permis (…)”, a declarat el.

„Zmeiele rămân legate de pământ printr-un simplu fir, dar zboară libere, neconstrânse de frontierele care delimitează pământurile. Zmeiele sunt întruchiparea libertăţii şi a jocului (…)”, au declarat Joe Murphy şi Joe Robertson, directori artistici ai Good Chance Theatre.




Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

7 comentarii

  1. In treut defilam ca sa sarbatorim victoria asupra nazismului, dar pana la urma nazistii au ocupat Romania. Prin comparatie cu rusinea ocupatiei germane a codrilor si fabricilor, rusinica in fata talibanilor e mica.

    • sosocariii care in viata lor nu au facut absolut nimic, se viseaza manageri de succes prin forta bruta … ba baeti folositi creieru’, fiti mai buni, doar prin visuri si violenta mai sus de talibani nu sunteti

  2. Gata, le-au zis-o la talibani, am auzit ca shlaparii renunta la obiceiurile pagane din koran, la zmee nu au mai rezistat. Metaforele sunt de cand lumea si pamantul antidotul teocratiilor barbare…not.

  3. Mda. Eu zic ca e frumos. Am cunoscut si eu acum multi ani cativa afgani. Ii durea fix in shpitz de talibani, de Quran, nevestele nu purtau burqa ci blugi si tricouri (si daca era cineva oprimat, erau ei, nu ele, daca era sa fie vreo discutie de burqa, cred ca ‘se decidea’ ca ei o vor purta). Ei vroiau sa ajunga in Germania sau UK. Atat. Basca, berea nu le era straina. Si bagau facultate pt asta. Pt Germania si UK, nu pt bere. Pai, erau asa de diferiti de noi astialalti din tari mai putin dezvoltate? Eu zic ca nu. Realizez ca vorbesc de o minoritate statistica, doar spun ca mai sunt si de-astia.

  4. Intreb : Oare ce nu e ‘Pagan’ … (crestinismul 100%, Google Verified)

  5. „Pomana”, luata de la tibetani, „Ingerii” de la iranieni, „vechiul testament” de la iudei, Iisus fiind si el iudeu, sa va aud …

  6. „Cu ce au venit dacii la crestinism ?” :)) Vinul … Complicat. + ca Iisus nu vorbea de vin … nu exista termenul in anii aia … ‘vin’ inseamna ‘licoare’ … Se leaga altfel, daca ai creier …