G4Media.ro

VIDEO Documentarul „Let It Be” a devenit disponibil într-o versiune remasterizată /…

Sursa foto: Captură video

VIDEO Documentarul „Let It Be” a devenit disponibil într-o versiune remasterizată / Filmul a fost lansat în 1970, la scurt timp după destrămarea Beatles

„Let It Be”, documentarul despre trupa The Beatles, lansat la scurt timp după destrămarea legendarului grup britanic în 1970, a redevenit disponibil pentru vizualizare, miercuri, la peste 50 de ani după lansarea sa iniţială, prin intermediul unei versiuni remasterizate ce poate fi vizionată pe platforma de streaming Disney+, informează AFP, transmite Agerpres.

Filmat în ianuarie 1959, filmul regizat de Michael Lindsay-Hoggs lăsa deja să se întrevadă tensiunile dintre John Lennon, Paul McCartney, George Harrison şi Ringo Starr, care i-au dus în cele din urmă pe cei patru membri ai trupei The Beatles pe drumuri diferite.

„George nu înregistra multe cântece, pentru că John şi Paul erau atât de străluciţi şi de prolifici”, a declarat Jonathan Clyde, de la Apple Corps, compania de producţie a trupei The Beatles.

„John o cunoscuse pe Yoko (Yoko Ono – n.red.) şi mergea pe un drum propriu, Paul făcea ceea ce voia şi Ringo începuse să facă filme”, a adăugat el cu ocazia unei proiecţii a acestui documentar la Londra.

Restaurat pe baza negativelor originale filmate pe peliculă de 16 mm şi cu un sunet remasterizat, celebrul documentar îi prezintă pe cei patru muzicieni – supranumiţi „Fab Four” – în timpul unor repetiţii pentru înregistrările de la albumul „Let It Be”.

Ultima parte a documentarului este dedicată concertului surpriză de 40 de minute pe care formaţia britanică l-a susţinut pe acoperişul clădirii în care îşi avea sediul compania lor de producţie din Londra.

Filmul acoperă o perioadă în care membrii trupei The Beatles încercau să reînvie starea de spirit pe care o aveau atunci când au început să cânte în Cavern Club din Liverpool şi la Hamburg.

Mai presus de orice, a fost marcat de destrămarea legendarului grup în aprilie 1970, cu doar o lună înainte de premiera filmului, care a devenit astfel „un fel de postfaţă la sfârşitul carierei lor”.

„Nu le-a plăcut niciodată prea mult ‘Let It Be’ deoarece, cred eu, că l-au asociat cu toate problemele lor de atunci”, a declarat Jonathan Clyde după proiecţia de marţi seară de la Londra.

După mai bine de 50 de ani, documentarul poate fi acum privit într-o lumină mai obiectivă, ca o înregistrare valoroasă a procesului creativ al trupei The Beatles.

„Ştim că erau cu toţii nişte genii, au creat acea muzică incredibilă an după an, dar, de fapt, au muncit extrem de mult pentru asta”, a subliniat Jonathan Clyde.

„Se poate vedea cum făceau un pas înainte, un pas înapoi, zile în care nu se întâmpla nimic şi, dintr-o dată, o izbucnire de energie”, a adăugat el.

„Emblematic”

Cele aproximativ 60 de ore de filmări inedite realizate pentru acest documentar au fost utilizate şi de Peter Jackson, regizorul trilogiei cinematografice „Stăpânul Inelelor”, pentru a crea un serial documentar de televiziune despre felul în care a fost creat albumul „Let It Be”.

Creaţia regizorului neozeelandez, „The Beatles: Get Back”, un documentar despre un documentar, propune o viziune mai luminoasă despre ultimele luni din existenţa trupei The Beatles, graţie unor cadre care îi arată pe membrii grupului glumind împreună în timp ce compuneau piesele pentru cel de-al 12-lea album de studio al lor, care a fost totodată ultimul.

Punctul culminant al documentarului regizat de Michael Lindsay-Hogg este concertul susţinut de cei patru muzicieni pe terasa clădirii Apple Corps din Londra – ultima lor apariţie publică împreună.

Potrivit jurnalistului şi criticului muzical John Harris, filmul a surprins instantanee din Londra anului 1969, cu funcţionari şi persoane purtând minijupe şi pălării melon, care se opreau pe stradă sau care urcau pe terasele clădirilor din apropiere pentru a avea o privelişte mai bună asupra acelui concert inedit.

„Documentarul a evocat Londra din acea epocă, e incredibil să vezi asta, acei bărbaţi cu pălării (…), toţi acei oameni care urcau pe acoperişurile clădirilor. Este ceva emblematic”, a continuat John Harris.

„John în haina lui de blană şi Ringo în impermeabilul său roşu, Paul în acel frumos costum negru şi George în pantaloni verzi şi pantofi de baseball. Totul era perfect”, a adăugat el.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează