G4Media.ro

VIDEO Cum au învățat jurnaliștii din Ucraina că sunt într-un ”maraton, nu…

sursa foto: Pixabay/ Engin Akyurt

VIDEO Cum au învățat jurnaliștii din Ucraina că sunt într-un ”maraton, nu sprint” după invazia rusă: De la familii mutate la reporteri înrolați/ Relatarea unui director The Kyiv Independent 

„Marea provocare este să îți construiești viața în jurul acestei munci importante”, spune Zakhar Proitsuk, un membru din conducerea Kyiv Independent, unul dintre cele mai mari ziare în limba engleză din Ucraina. 

Zakhar Proitsuk a explicat, într-un interviu pentru G4Media/Info Sud-Est, care sunt provocările de zi cu zi ale jurnaliștilor care de peste doi ani de zile sunt nevoiți să alerge de la un front la altul și care nu au mai văzut un „weekend cum se cuvinte de mult, mult timp”. 

  • The Kyiv Independent a fost fondat în noiembrie 2021, cu câteva luni înainte de începerea războiului: Inițiativa a venit din partea unui grup de jurnaliști care au fost concediați de la Kyiv Post, într-o încercare a conducerii ziarului de a pune capăt relatărilor critice la adresa autorităților ucrainene, în colaborare cu Jnomics Media, o firmă internațională de consultanță. 

Identitatea redacției a fost puternic influențată de războiul care a acaparat Ucraina și a schimbat viețile a milioane de oameni, însă provocările impuse de invazie nu au oprit dezvoltarea redacției, explică Proitsuk, care este director responsabil cu audiența și strategia editorială, dar și cu chestiuni administrative din redacție:

Publicitate electorală

„A fost o mare provocare…să ne adaptăm, să ne asigurăm, știi, că oamenii pot să meargă în vacanță, că avem un moment de odihnă, că angajăm oameni noi. Tot încercăm asta, echipa a crescut mult. Era o echipă de 18 oameni la început, acum suntem aproape 60 de oameni… am reușit să facem multe, dar este un proces, o bătălie fără sfârșit”.

În ciuda tuturor eforturilor, viețile jurnaliștilor au fost profund afectate de război, a ținut el să amintească, iar consecințele nu s-au resimțit la nivel profesional, ci mai ales personal. Mulți dintre ei au fost nevoiți să-și mute familiile, îndeosebi cei ai căror rude trăiau în teritoriile care sunt în prezent ocupate de Rusia.

Mai mult, unul dintre jurnaliștii The Kyiv Independent a ales să participe fizic la război, s-a înrolat și acum luptă pe front, dar păstrează legătura cu restul echipei:

„De fapt, s-a alăturat forțelor de apărare teritorială la puțin timp înainte de lansarea invaziei la scară largă, iar de la data de 24 februarie a intrat în armată. Îl susținem cât de mult putem și încercăm să, știți…este parte a echipei noastre și încercăm să-l ajutăm cu tot ce putem”. 

Cea mai mare parte a echipei a rămas, totuși, în Kiev, unde se află și sediul ziarului. După spusele lui Zakhar, decizia de a rămâne în Kiev a fost una deosebit de importantă pentru un ziar nou care a inclus numele orașului chiar în nume. Cu toate acestea, jurnaliștii nu sunt niciodată prea departe de front, chiar dacă nu merg acolo cu arma-n mână:

„Avem, de exemplu, unul din jurnaliștii noștri care este chiar acum aproape de Chasiv Yar, în regiunea Donetsk, unde se duc lupte foarte active. Și avem câțiva dintre reporterii noștri fantastici care sunt pe front și raportează, practic, lună de lună”.

Timpul petrecut pe front reprezintă o provocare semnificativă, atât fizic cât și psihic și emoțional, după spusele lui Zakhar, dar au învățat de-a lungul lunilor de război că se confruntă „cu un maraton, nu cu un sprint”.

În final, misiunea pentru care aproape 60 de oameni au ales să rămână în Ucraina și să meargă zi de zi pe front, cu arma-n mână sau doar cu o cameră, este una simplă, explică Zakhar: să se asigure că ucrainenii și lumea primește din țara lor informații și vești ambalate în jurnalism de calitate, la primă mână, fără a fi trecut “prin toate filtrele persoanelor cu tot felul de agende”.

“Încurajez pe toată lumea să citească The Kyiv Independent,  chiar dacă nu sunteți… chiar dacă nu aveți o conexiune personală directă cu ceea ce se întâmplă (în Ucraina, n.red.) De fapt ea (conexiunea, n. red.) există, toți suntem conectați într-un fel la ceea ce se întâmplă, indiferent dacă suntem în România sau într-o altă țară”, a încheiat Zakhar Protsiuk. 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...