G4Media.ro

VIDEO Cum a jucat rolul unei mame liceanca Celia Dumitrescu, la numai…

VIDEO Cum a jucat rolul unei mame liceanca Celia Dumitrescu, la numai 17 ani, într-o piesă de teatru pusă în scenă de elevi, despre dramele consumului de droguri, inspirată dintr-un caz real

Celia Dumitrescu are 17 ani şi este în clasa a XI-a la Colegiul Național de Muzică „George Enescu” din Bucureşti. În piesa „A fost un copil slab”, ea joacă rolul unei mame singure şi neajutorate care luptă pentru a-şi salva fiul, Alex, un adolescent dependent de droguri. După nenumărate eforturi prin care încearcă să îi arate acestuia că a ales calea greşită şi după zeci de drumuri făcute între spitalele Capitalei, sfârşitul este tragic. Alex moare din cauza unei supradoze la doar 20 de ani. Începuse să consume la vârsta de 17 ani pentru a-şi impresiona prietena.

Proiectul teatral „A fost un copil slab” este inspirat de un caz real şi a fost pus în scenă sub coordonarea Julietei Geroiu şi a regiei lui Ion Mircioagă. Piesa şi-a propus să tragă un semnal de alarmă în rândul adolescenţilor asupra consecințelor substanțelor interzise resimțite atât de cei dependenți, cât și se cei apropiați lor, cu distribuţie alcătuită din elevi de liceu.

Celia ne-a mărturisit cum a trăit prin ochii adolescentei, drama mamei:

„Rolul meu este destul de emoţionant pentru că euinterpretez rolul unei mame care încearcă să îşi salveze copilul din a muri. Nu a fost un rol foarte uşor de jucat”, spune adolescenta pentru ENTR/G4Media.

„Cel mai dramatic mi s-a părut momentul de la finalul piesei când personajul ajunge să moară din cauza infecţiilor şi eu trebuie să joc în momentul acela o persoană foarte tristă, foarte afectată, dar în acelaşi timp şi o femeie puternică. Pentru foarte mulţi a avut un impact foarte mare piesa pe care am jucat-o pentru că mulţi dintre ei şi plângeau după spectacol şi rămâneau aşa şocaţi de faptul că lucrurile astea chiar se întâmplă, şi, în general feedback-ul a fost unul bun, sper ca toţi copiii care au văzut spectacolul să prindă esenţa spectacolului care este că trebuie să ne protejăm de genul ăsta de substanţe”, ne-a spus Celia.

Piesa transmite publicului tânăr un mesaj hotărât anti-drog prin intermediul punerii în scenă a unui performance interactiv, livrat direct de către elevi, în spațiul lor de învățare. Acesta este şi motivul pentru care ea a fost jucată în mai multe licee din Capitală.

„Majoritatea adolescenţilor de vârsta mea au acces la droguri şi asta încearcă şi piesa să transmită, cum că noi, chiar dacă avem un acces atât de liber la aceste substanţe, nu ar trebuie să le consumăm sub absolut nicio formă, pentru că se poate ajunge la cazuri foarte grave, unul din ele fiind prezentat chiar în piesă. Sunt foarte nocive, iar foarte mulţi copii cad în plasa asta. E şi o chestie de grupurile în care se învârte fiecare, mă distrez, bag şi eu la o petrecere, dar după ajung să o dea într-o uşoară dependenţă, până când nu mai au ce să facă şi au sevraje, şi toate chestiile astea care sunt foarte nocive”, a mai povestit Celia Dumitrescu.

Potrivit unui studiu al Agenției Naționale Antidrog din 2021, aproximativ 20% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 15 și 34 de ani au spus că au consumat droguri cel puțin o dată în viață. În rândul tinerilor din Capitală, cele mai folosite sunt noile substanțe psihoactive.

Pentru minorii consumatori de droguri, organizația non-guvernamentală Telefonul Copilului asigură informarea și consilierea cu privire la drepturile copiilor, precum și îndrumarea către asistență specializată, în diferite situații. Prin apelarea liniei Telefonul Copilului – http://www.116111.ro-, minorii care au întrebări legate de consumul de substanțe psihotrope sau au nevoie de sprijin de specialitate vor fi referiți direct către specialiștii din cadrul Centrelor de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog din țară. Apelurile acestei linii telefonice sunt gratuite și anonime, astfel încât copiii să se simtă în siguranță să acceseze linia www.116111.ro. (http://ana.gov.ro/linia-telefonul-copilului-accesibila-si-pentru-minorii-consumatori-de-droguri/)

Dragoș Porojnicu este și reporter la Știrile TVR

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...