G4Media.ro

VIDEO Cel mai mare pește de apă dulce din lume a fost…

VIDEO Cel mai mare pește de apă dulce din lume a fost prins în fluviul Mekong

Cel mai mare pește de apă dulce, o pisică de mare cu greutate de 300 de kg, a fost prins în râul Mekong din Cambodgia, potrivit BBC.

Acesta a detronat deținătorul precedent al recordului, un somn de 293 kg, capturat în Thailanda în 2005.

Mekongul, un fluviu bogat în biodiversitate, dar amenințat de pescuitul excesiv, baraje și poluare, curge din platoul tibetan prin China, Myanmar, Thailanda, Laos, Cambodgia și Vietnam.

„În 20 de ani de cercetare a peștilor uriași din râurile și lacurile de pe șase continente, acesta este cel mai mare pește de apă dulce pe care l-am întâlnit sau care a fost documentat oriunde în lume”, a declarat Zeb Hogan, un biolog care conduce Wonders of the Mekong, un proiect de conservare finanțat de USAID.

„Găsirea și documentarea acestui pește este remarcabilă și un rar semn pozitiv de speranță, cu atât mai mult cu cât a avut loc în Mekong, un râu care se confruntă în prezent cu multe provocări”, a adăugat Dr. Hogan, care este, de asemenea, profesor la Universitatea din Nevada, Reno.

În noaptea de 13 iunie, un pescar de pe insula Koh Preah i-a sunat pe cercetători pentru a le spune că a prins o pisică de mare de apă dulce „foarte mare” – aceasta avea 3,98 m lungime și 2,2 m lățime.

După ce i s-a montat un emițător pentru a-i urmări mișcările, peștele a fost eliberat și a dispărut în apele tulburi ale Mekong-ului.

În limba locală khmeră, peștele este numit „Boramy”, ceea ce înseamnă lună plină.

Pisica uriașă de apă dulce este o specie pe cale de dispariție.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. Doar ca e un somn, nu o pisica de mare

  2. A crescut saracu de la gunoaie, metale grele, deseuri de petrol, chimicale. E si mai gustos acum…