G4Media.ro

VIDEO Cât câștigă un salvamar în România, Bulgaria și Germania/ Importanța siguranței…

Sursa foto: Unsplash.com

VIDEO Cât câștigă un salvamar în România, Bulgaria și Germania/ Importanța siguranței în apă și situația României în raport cu UE

A fi salvamar înseamnă mai mult decât un simplu job, în condițiile în care un singur profesionist poate răspunde de  viața a mii de oameni în timpul sezonului estival, atunci când majoritatea turiștilor se gândesc doar la distracție și prea puțin la ce implică ea. Pentru că necesită o condiție fizică deosebită, ocupația reușește să atragă oameni din categorii de vârstă și cu niveluri de educație total diferite, însă și salariile variază considerabil în funcție de țară. 

Radu, Lily și Todor lucrează ca salvamari în România, Germania și, respectiv, Bulgaria în plin sezon estival. Deși practică aceeași meserie, și se ocupă de salvarea de vieți, situațiile materiale ale celor trei sunt diferite din multe puncte de vedere, în funcție de țară. 

În România, Radu are cei mai mulți ani de educație în spate. La 32 de ani, a făcut șase ani de facultate pentru a-și obține diploma de master înainte de a se îndrepta spre ocupația de salvamar, care, prin comparație, cere doar câteva săptămâni de pregătire.

El este unul din peste 100 de salvamari și membri ai personalului de prim-ajutor pentru care primăria Constanța plătește peste 3,4 milioane de lei fără TVA în perioada mai-august a acestui an.

În condițiile în care are numai un an de experiență, Radu câștigă cel mai mic salariu de pe listă, 660 de euro în mână, dar este și într-o situație favorabilă în ceea ce privește costul vieții. Fiind proprietar de apartament în Constanța, nu este nevoit să plătească chirie, iar cheltuielile lunare pentru nevoile de bază (încălzire, internet, etc) îl ajung pe la 100 de euro în perioada de sezon.

În Bulgaria, Todor, tot în vârstă de 32 de ani, are pregătirea de o lună necesară pentru a deveni salvamar. Are de departe cea mai multă experiență în domeniu de pe listă, cu 6 ani de muncă, însă salariul său este cu doar 40 de euro mai mare decât al lui Radu, la 700 de euro. La fel ca și românul, Todor nu are grija chiriei, din moment ce deține propriul apartament. 

Lily, salvamar în Germania, este cea mai tânără dintre ei. La 22 de ani, are și cea mai puțină experiență, cu 6 luni de muncă. Cu toate acestea, salariul ei este de aproape trei ori mai mare, la 1.800 de euro net pe lună. În același timp, ea plătește numai pe chirie echivalentul unui salariu de salvamar în România sau Bulgaria, 680 de euro pe lună.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de ENTR ro (@ro.entr)

Context

Siguranța în apă este deosebit de importantă, în special în țările precum România, care practică turismul costier, însă ea nu este mereu tratată cu seriozitatea cuvenită. An de an, în stațiunile de pe litoralul românesc sunt înregistrate cazuri de oameni sau chiar salvamari care își pierd viețile în urma nerespectării măsurilor de siguranță și avertismentelor de pericol. 

Potrivit Eurostat, care a publicat ultimele concluzii pe acest subiect în 2020 în baza unor date colectate începând din 2017, România se clasează pe locul patru în UE la capitolul morți prin înec și scufundare, raportat la numărul de locuitori.

La nivel european, Federația Internațională pentru Salvarea de Vieți a Europei estima că peste 23.000 de oameni își pierd anual viețile prin înec, iar această cifră nu include situații deosebite precum bărcile de imigranți scufundate.

În aceste condiții, Națiunile Unite au adoptat în 2021 Rezoluția Globală pentru Prevenirea Înecului, iar din același an, data de 25 iulie a for proclamată Ziua Internațională a Prevenerii Înecului, scrie organizația caritabilă britanică Royal National Lifeboat Institution.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. 6 ani de facultate si lucreaza ca salvamar!!!! facultate facuta la spiru probabil sau la una echivalenta. un alt semianalfabet cu diploma.

    • 🙂 nu crede tot ce citesti!! a uitat reporterul sa spuna ce face in cele 9 luni in care nu e in concediu. 3 luni e platit sa stea la plaja. 6 ani de facultate = medicina, probabil ca e pe post de medic. poate fi si al 2-lea job.

    • si ma indoiesc ca pe neamt il cheama lilly si pe nemtoaica todor, dupa cum se vede in clip. profesionisti pana la capat.

  2. marcheaza publicitatea profesionistule