G4Media.ro

VIDEO Camera Reprezentanților a votat rezoluția pentru inculparea lui Steve Bannon, fost…

VIDEO Camera Reprezentanților a votat rezoluția pentru inculparea lui Steve Bannon, fost consilier al lui Donald Trump

Aleşii americani s-au pronunţat joi în favoarea demarării punerii sub acuzare pentru obstrucţionarea activităţii Congresului împotriva lui Steve Bannon, un apropiat al fostului preşedinte Donald Trump, care refuză să participe la investigaţiile privind asaltul asupra Capitoliului din 6 ianuarie, notează AFP, citată de Agerpres.

Fostul consilier în vârstă de 67 de ani a fost unul din arhitecţii campaniei prezidenţiale de succes a lui Donald Trump în 2016.

El nu deţinea o funcţie publică pe 6 ianuarie, dar se pare că a discutat despre manifestaţie cu preşedintele Trump în zilele precedente, potrivit comisiei speciale a Camerei Reprezentanţilor care investighează rolul fostului preşedinte republican în atacul partizanilor săi asupra sediului Congresului.




În pofida convocării sale, Steve Bannon nu s-a prezentat în faţa aleşilor săptămâna trecută.

„Nu vom permite nimănui să împiedice munca noastră pentru că este prea importantă: să facem ca viitorul democraţiei americane să fie robust şi sigur”, a declarat preşedintele comisiei de anchetă, ales democratul Bennie Thompson.

Prin acest vot al Camerei Reprezentanţilor, Steve Bannon este trimis în faţa procurorilor federali care vor trebui să decidă dacă îl pun sau nu sub acuzare. Dar chiar şi aşa, bătălia judiciară ar putea dura luni sau ani, ceea ce riscă să submineze ancheta.

Mărturia lui Steve Bannon este văzută ca esenţială, deoarece ar trebui să lămurească ce făcea Donald Trump înainte şi în timpul atacului.

„Potrivit informaţiilor publicate, Steve Bannon avea cunoştinţe precise despre evenimentele din 6 ianuarie înainte ca acestea să se întâmple, a jucat în multe privinţe un rol în atac şi a fost foarte sincer în privinţa acestuia”, a declarat preşedinta democrată a Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi.

În ce îl priveşte, Steve Bannon a spus că avocaţii lui Donald Trump l-au sfătuit să nu se prezinte în faţa comisiei, invocând dreptul preşedinţilor de a păstra confidenţialitatea anumitor documente şi discuţii.

Însă, potrivit comisiei, această protecţie nu se aplică, deoarece Trump nu mai este preşedinte.

Cei 220 de membri democraţi ai Camerei au susţinut joi rezoluţia vizând să încredinţeze procurorilor sarcina de a-l pune sub acuzare pe Steve Bannon.

Liderul republicanilor din Cameră, Kevin McCarthy, care iniţial a solicitat o anchetă, dar a petrecut lunile următoare încercând să o împiedice, şi-a îndemnat trupele să voteze nu.

În cele din urmă, nouă republicani au votat „da”, printre care Liz Cheney, vicepreşedintă a comisiei de anchetă şi una din puţinele voci disidente din partidul său împotriva lui Donald Trump.

Un alt membru republican al comisiei, Adam Kinzinger, care a votat şi el în favoarea punerii sub acuzare, a subliniat că „nimeni nu este mai presus de lege”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Paine si circ made in SUA. Se pare ca doar atat mai fac comisi peste comisi , anchete TV si show ptr. saraci.

  2. E degeaba, e doar inceputul unui proces foarte lung, la sfarsitul caruia Bannon va lua, poate, cateva luni de inchisoare si amenda, adica vax albina. Infractiunile cu violenta sunt tratate dur, dar poti sa inciti la lovitura de stat ca Trump si Bannon si sa nu patesti nimic.