G4Media.ro

VIDEO Mastodontul dărăpănat Casa Radio își schimbă proprietarul. Imagini de arhivă cu…

VIDEO Mastodontul dărăpănat Casa Radio își schimbă proprietarul. Imagini de arhivă cu ultima paradă comunistă de 23 august în fața clădirii

AFI Europe Romania a semnat de curând o scrisoare de „intenţie neangajantă” cu Plaza Centers pentru achiziţia pachetului majoritar de acţiuni al Casei Radio din capitală. Valoarea totală a ofertei se ridică la 60 milioane de euro. Compania nu vrea să dea detalii despre destinația viitoare a imobilului uriaș, degradat serios, dar proiectul anterior prevedea apariția unui mall și a unor clădiri de birouri.

Construcția a început în anul 1986, pe locul unui hipodrom, și urma să găzduiască Muzeul Național de Istorie a Republicii Socialiste România. Deși nu a fost terminată decât fațada, clădirea a fost inaugurată mai repede de Ceauşescu, pentru ca pe 23 august 1989 să poată privi parada de Ziua Națională. De altfel, și ultima paradă la care a participat înainte de execuția din 25 decembrie 1989. Atunci au defilat în fața lui armata, pionierii și sportivi celebri din vremea respectivă.

VIDEO Arhivă: Nicolae și Elena Ceaușescu la balconul Casei Radio la defilarea de 23 august 1989 (ziua națională). Sursa: Filmul ”Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu”, preluate de Digi24

Dacă tranzacţia va fi încheiată cu succes, AFI Europe va deveni acţionarul majoritar al acestui proiect cu o participaţie de 75%. Restul pachetului de 25% din acţiuni este deţinut de autorităţile române, 15% de investitori, iar 10% de terţi.

Potrivit posibililor cumpărători, contractul definitiv de vânzare-cumpărare va trebui să îndeplinească anumite condiţii obligatorii care nu au fost făcute publice. „Casa Radio este un punct de reper în Bucureşti şi achiziţia proiectului este în concordanţă cu strategia noastră de expansiune. Având în vedere stadiul incipient al acestei achiziţii, vom oferi informaţii actualizate privind achiziţia şi planurile pentru acest proiect, pe măsură ce procesul avansează”, a declarat Doron Klein, CEO AFI Europe Romania, într-un comunicat remis G4Media.ro.

Foto: Imagine cu Casa Radio la defilarea de 23 august 1989, ultima defilare la care a participat Nicolae Ceaușescu înainte de execuția din decembrie 1989 (Sursa: Agerpres)

AFI Europe operează în România din 2005. Este compania care a dezvoltat şi gestionează mall-ul AFI Cotroceni, unul dintre cele mai mari centre comerciale din Europa Centrală şi de Est. Anul trecut, AFI Europe Romania a achiziţionat un teren de 4,3 hectare în proximitatea AFI Cotroceni, unde va dezvolta un proiect mixt de birouri, spaţii comerciale şi locuinţe.

Casa Radio, ultima achiziţie pe care compania vrea să o facă, este o clădire neterminată din Bucureşti, situată pe malul râului Dâmboviţa, în imediata apropiere a cartierului Cotroceni.

Prin Hotărârea nr. 571/1992 clădirea, având denumirea de „Muzeul Naţional”, s-a transmis împreună cu terenul aferent, din administrarea Ministerului Culturii în administrarea Radioteleviziunii române. Asta pentru a servi ca sediu pentru Radiodifuziunea română, așa-numita „Casă Radio”.

În 2006, terenul și clădirea Casa Radio au fost concesionate de statul român pe o perioadă de 49 de ani companiei Plaza Centers care intenţiona ca în locul vechii clădiri să construiască un mall, turnuri de birouri, dar și un hotel și un centru de conferințe.

Proiectul de reamenajare a zonei se întindea pe un teren de zece hectare. Cel care controla compania israeliană Plaza Centers era omul de afaceri Mordechay Zisser (decedat între timp), care deținea și hotelul Radissons SAS de pe Calea Victoriei. În anul 2009, proiectul ar fi fost evaluat la 927 milioane euro.

„Clădirea era considerată de patrimoniu şi conform avizelor nu avea voie să îşi schimbe faţada dar foştii proprietari au tăiat clădirea în două. De asemenea exista o zonă de V1A, o zonă verde, completată de V4, protecţie sanitară a malului Dâmboviţa. Noi am cerut să nu fie afectate aceste zone. Din câte ţin minte, s-au defrişat 400 de arbori pe amplasamentul respectiv, ilegal. Se dorea şi ridicarea a două sau trei turnuri cu vreo 30 de etaje pe amplasamentul respectiv, plus o roată de agrement cum vedem în multe alte ţări.”, a declarat pentru G4Media.ro Dan Trifu, vicepreşedinte Eco Civica.

Odată cu trecerea anilor, s-a dovedit că proiectul imobiliar a murit în faşă. Clădirea Casa Radio a devenit un „fief” al oamenilor străzii şi nu în ultimul rând, un focar de infecţie. „Foştii proprietari ar fi dorit să construiască vreo cinci subsoluri. Studiile hidro spun că în zona respectivă există un afluent subteran, chiar pe sub şoseaua Splai şi pe sub terenul dumnealor, de un debit extrem de mare. Mai mare chiar decât cel al Dâmboviţei. Probabil că sunt conexiunile cu râul Colentina care traversează Bucureştiul. Din experienţa pe care am avut-o cu alte investiţii, era clar că toată această pânză freatică, în cantităţi foarte mari ar fi fost dirijată spre casele din zonă care ar fi fost grav afectate, aşa cum s-a întâmplat cu construcţia Bancorex de pe Calea Victoriei, când a fost inundat subsolul magazinului Victoria”, a declarat Trifu.

În ceea ce priveşte valoare arhitecturală a clădirii, unul dintre arhitecţii renumiţi ai capitalei este de părere că nu se poate vorbi de aşa ceva. „Ar fi ok să dărâme casa (Casa Radio -n.r.) pentru că ea nu este un monument de arhitectură. Ea reprezintă o etapă în dezvoltarea Bucureştiului, nu neapărat cea mai fericită, şi nu cred că Bucureştiului ar avea nevoie de o imagine pe care să o păstreze. Pe de altă parte, dacă ar fi să se întâmple ceva în zona respectivă, ar trebui să fie un mare spaţiu, în primul rând public, în jurul căruia să existe diverse oferte arhitecturale sau funcţionale, tocmai ca să devină în centrul oraşului, un punct de întâlnire, un „hot spot” ca să spun aşa. Să nu fie un „box” închis, un mall care să nege ideea de întâlnire în aer liber, mai ales în proximitatea unui curs de apă.” a declarat pentru G4Media.ro arhitectul Mario Kuibuş, care este şi coordonatorul Planului Integrat de Dezvoltare Urbană pentru Zona Centrală a Municipiului București (PIDU).

Casa Radio are o suprafaţă construită la sol de 35.000 mp, în timp ce suprafaţa totală este de 115.000 mp.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

4 comentarii

  1. Ce tampiti sunt romani – administatia psd , cladiri impozante construite in timpul comunismului nu sunt in stare sa-i dea o destinatie adecvata rezonabila ! Malluri , malluri …si iar magazine , ce draku sa importam sa vindem munca altora !!

  2. O mizerie de cladire! Trebuie daramata!
    Aritectura cu iz sovietic!

  3. Să dărâme mizeria asta comunistă și să construiasca ceva benefic orașului, un mall ar fi perfect!

  4. vreo doua spitale ar fi fost numa bune