G4Media.ro

Vicepreședintele PNL Bogdan Huțucă respinge propunerea PSD și UDMR de suprataxare a…

sursa foto: Pexels

Vicepreședintele PNL Bogdan Huțucă respinge propunerea PSD și UDMR de suprataxare a marilor companii: ”Înseamnă pedepsirea celor mai mari contributori care au ajutat România să treacă prin criză / Ele plătesc aproximativ 40% din taxele totale încasate de ANAF”

Vicepreședintele PNL Bogdan Huțucă a criticat propunerea lansată de partenerii de coaliție din PSD și UDMR de supraimpozitare a companiilor cu cifra de afaceri peste 100 milioane de euro cu o taxă de 1% din cifra de afaceri. El susține că o asemenea măsură este contraproductivă.

„Niciun liberal nu va putea accepta vreodată suprataxarea marilor companii cu 1% din cifra de afaceri, deoarece acest lucru ar fi dăunător pentru economia națională, pentru mediul de afaceri, pentru zeci de mii de angajați și familiile lor, iar pe termen lung această măsură ar produce o scădere a veniturilor la bugetul de stat. Cei care gândesc matematic, pot argumenta că pe termen foarte scurt vor veni poate mai mulți bani la buget. Pe termen mediu și lung însă, această soluție este nocivă pentru economia românească”, spune Huțucă, președintele Comisiei de Buget, Finanțe, Bănci, într-un comunicat de presă.

Huțucă arată că această decizie i-ar afecta chiar pe cei mai mari contributori la bugetul de stat: „Marile companii pe care unii dintre colegii noștri de guvernare vor să le suprataxeze, reprezintă aproximativ 20% din sectorul privat și ele plătesc aproximativ 40% din taxele totale încasate de ANAF. Acest lucru ne arată că aceste companii sunt fundamentale pentru economia românească. În plus, aceste companii furnizează cele mai mari sume către bugetul de stat, către bugetul asigurărilor sociale și către bugetul de sănătate”.

Vicepreședintele PNL arată că există domenii în care marja profitului este extrem de mică, în ciuda faptului că cifra de afaceri este mare, așa cum este zona de produse alimentare: „O taxă suplimentară pe companiile din zona alimentară, retail și alte domenii cu o marjă a profitului mică ar face ca taxa reală pe profit să depășească în unele cazuri chiar și 50%. Am ajunge astfel să confiscăm cea mai mare parte a profitului, ceea ce ar genera instabilitate în economie și pe piața muncii. Pe termen mediu și lung, această taxă ar face ca veniturile la bugetul de stat și la bugetul asigurărilor sociale și de sănătate să scadă, deoarece companiile ar fi obligate să-și scadă costurile inclusiv prin programe de reducere a personalului”.

Bogdan Huțucă amintește că în România am avut o suprataxă similară în timpul administrației Ponta și că ulterior chiar fostul premier a recunoscut că acea idee a fost o greșeală.

„Guvernul Ponta a implementat taxa pe construcții speciale, iar această suprataxă a afectat cel mai mult companiile din domeniul energiei și din domeniul telecom, iar implementarea ei a afectat negativ economia pentru mai mulți ani, pentru că a suspendat programele de investiții ce urmau a fi derulate în România. Nu trebuie să uităm că orice companie mare, în special multinaționalele, atunci când li se aprobă bugetul anual, se aprobă și programul de investiții. O astfel de taxă va forța marile companii să renunțe la investiții și în timp să analizeze chiar mutarea pe o piață mai prietenoasă cu mediul de afaceri”. (sursa foto: Pexels)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

18 comentarii

  1. Bai Huțu a despre ce pedeapsa vb tu??? Dacă este atât de greu pt marile companii sa fie solidare cu tara în care fac afaceri cu profit,ce dracu sa mai spunem de noi amarastenii de rand care au de achitat facturi mai mari de 25-30% la toate utilitățile, în aceasta perioada?!
    De noi iti pasa mai deputate???

    • daca se introduce taxa asta aceste companii vor creste pretul la produsele si serviciile lor si vor reduce investitiile
      de acea in romania avem inflatie de 8% in timp ce in europa este de doar 2%
      de fiecare data cand vine psd la putere tot ce stiu sa faca ii sa creasca taxe si apoi va mirati ca cresc preturile
      ca sa aiba bani de pensii speciale infract.orii dr.acu

    • e un pic eronat ce zici tu, caucazian. mai nou google plateste super taxe in UE. si nu cred ca au marit preturile cat sa recupere taxele alea. pe principiul tau nu poti da unei firme nicio amenda sau pune o taxa, ca o arunca pe utilizator. statul are mecanisme sa vada astea si sa ii sanctioneze DACA VREA. la noi nu se vrea.
      a nu se intelege ca sunt de acord neaparat cu acel 1%. ziceam insa ca idee referitor la ce ziceai tu.

    • Aceasta taxa nu loveste in marile companii, ci direct in consumatorul final. Orice taxa pe cifra de afaceri se transfera in pretul de vanzare. La fel ca si TVA-ul. Dar, votantul mandru pesede si aur va fi fericit ca au fost pedepsite marile companii, insa nici nu-si va da seama ca de exemplu la dedeman va plati 1011 lei in loc de de 1000 iar la o dacie va scoate 100-200 euro in plus din buzunar. Companiile nu vor creste preturile imediat, insa o vor face cu prima ocazie. Ca sa nu mai vorbim ca acesti 100-200 de euro in plus la o Dacie o pot face necompetitiva pe alte piete.

    • si ca sa nu mai vorbim ca de fapt acest 1% este mai mult fiindca vorbim de o rostogolire.
      Va include in pret 1% si producatorul de materiale de cosnstructii si distribuitorul (dedeman sa zicem). Astfel incat consumatorul final va ajunge sa plateasca 2-3% in plus.

  2. Poate Romania ajuta „marile” companii sa faca bani cu sclavii de romani, legi care favorizeaza companiile versus salariati, preturile cresc salariire raman la fel, sa o suge-ti toti, gunoaielor.

  3. La nivel global toti se apucă să suprataxeze multinaționale… mai putin in colonia Romanica, dupa ce ca marea majoritate isi externalizeaza profiturile, tin p•limea pe salarii mici, tot ai nostri conducatori nu stiu cum sa-i pupe in fund, dehh.

    • oare cati smecheri camuflati in politicieni, multiplicati cu numarul de rude si alti smecheri protejati fac afaceri cu statul si evaziune?

      cum de nu i-au masuri smecherii camuflati in politicieni impotriva infractionalitatii fiscale? oare nu pot lua masuri impotriva lor sau a rudelor fara numar din afaceri cu statul, sau cum?

      neputand lua masuri impotriva lor si a sistemului care ii sustin gasesc mereu sa „pedepseasca” pe cei corecti?

      La asta te-ai gandit?

    • Nu va mai certați. Stiti ca ambii aveti dreptate. Tara este furată:

      ▪️si prin oligopolurile multinaționalelor care, apropo: platesc taxe din ce încasează din banii romanilor pe piețe unde vânzătorii secu’ de țara le-au asigurat oligopol (hrana, servicii Telecom, energie, etc)!!
      Firmele astea nu oferă statului roman bani din străinătate!
      Ele transfera din banii romanilor, după ce externalizează ceva profit si-si platesc căpușele îmbuibate, plasate in funcții de conducere.

      ▪️si prin firmele de partid, secu’, ale baronilor – care au înflorit prin trafic de influenta. Vorbim de acte asimilate coruptiei netaxate de autoritățile platite sa vegheze si datorită nesimțirii carora fenomenul coruptiei s-a extins atât de mult încât costul este platit de profesionistul / antreprenorul onest (e.g. timp si bani investiti pe persoana fizica sa documentezi cazurile si sa dai in judecata corupții).

  4. Compari mere cu oere, ma frend. Compara externalizarea profiturilor facute de multinationale cu smecherii aia camuflati.

  5. Pai hai să vedem: 40% din banii de la buget vin de la marile companii, 60% vin de la companiile mici si mijlocii. Care este procentul de cifră de afaceri? Da, ati ghicit, 90% cifră de afaceri marile companii si 10% cele mici si mijlocii. Si in situația asta dragă ciumă galbenă, cu părere de rău, trebuie să-ti spun că ciuma roșie are dreptate!

    • marea majoritate a companiilor mici si mijlocii exista datorita marilor companii.
      Mai analizeaza putin.

  6. pentru bobor : PSD vrea sa dea la saraci (dar in special la aia speciali) si PNL e cu multinationalele
    PNL e doar ….. PeeeeSeeeeeDeeeee-ului

    dar na .. decat sa nu poata sa fure cu USR, mai bine fura dar si „face” cu PeeeSeeeDeee

  7. Iohannis a zis parca ceva despre Ciolacu in legatura cu Ungaria. Iata ca se adevereste. O taxa pe marile societati straine nu exista in Ungaria, asa ca UDMR o propune in Romania. PSD a muscat pentru ca nu stie sa faca bani decat din furat. De ce o companie multinationala taxata din Romania nu ar parasi tara noastra si sa plece in Ungaria unde nu este?

  8. ▪️Ce procent din zecile de miliarde de euro tranzactionate prin platforma de achizitii publice anual, deci din contracte cu statul, ajung in conturile acestor multinaționale? (in afara de cele care exploatează resursele acestei tari, unde este clar ce se întâmpla: exploatează predominant in beneficiul lor).

    De ce licitațiile si caietele de sarcini sunt scrise cu dedicație astfel încât un bun procent din fondurile publice si europene sa ajungă, prin contracte cu statul roman, in conturile acestor multinationale care isi platesc forța de munca (de la nivel operațional) nesimțit de puțin, iar in funcțiile bine remunerate au niște căpușe mediocre angajate pe pile?

    Multinaționalele isi opresc 20-50% din banii din contractele pe care statul i le oferă, si ulterior externalizează munca )’) catre terți care platesc taxe in România.
    Asta este colonia: când ei sustrag 20-50% din fonduri publice fără sa facă nimic si apoi pasează, după ce au smanglit xx% , sa facă treaba romanii!
    Iar corupții din statul roman facilitează acest furt!

    Pe piața privată la fel, au in mare parte oligopol si 80% din ce cheltuiesc romanii, ajunge in conturile lor.

    DECI: Din banii romanilor platesc ulterior taxele acelea catre stat!

    ▪️ De ce oferă salarii mizerabile romanilor si nesimtite unor îmbuibați straini care sunt intelectual si moral sub nivelul elitelor românești?
    De ce singurii romanii angajați in aceste instituții cu salarii decente de 30-40.000 lei sunt toti angajați pe pile si cel mult “puțin peste mediocrii”? A se vedea romanii cu +30.000 lei / lunar din OMV, etc.

    ▪️Dacă aceste firme s-ar retrage, cota de piața a acestor companii care au oligopol si care joaca cartea concurentei neloiale, ar fi fost preluată de restul companiilor de pe piața, care nu mai externalizează profitul prin contracte de servicii cu terți din afara, francize si prin optimizare fiscală si care ar fi platit mai multe taxe in țara!!

  9. toti aparatorii colonistilor „expati” merita aruncati peste dunare. toate companiile astea au profituri URIASE raportate la tarile mama cu marje contabile nesimtite imposibil de obtinut in tarile mama! marje contabile, ca marjele reale optimizate sunt muuuuuult mai mari!

  10. Asa ceva este de neacceptat
    De ce intotdeauna doar sistemul privat trebuie sa suporte crizele ?
    De ce doar firmele private „solidarizeaza” ?
    Oare ei erau scutiti pana acum de taxe ?
    Daca este vorba de o masura care sa colecteze rapid bani la stat, (argumentul ca reducerea evaziunii dureaza …..) este fff simplu :
    taiati pensiil speciale
    reduceti salariile bugetarilor la nivelul celor din mediul privat
    reduceti numarul de angajati in sistemul public de stat (vz masura rapida Bulgaria=30000 concedieri funct.publici)

  11. Lasati mai ca nici PSD nu vrea ca doar nu mai intra bani in conturi offshore iar ei sunt principalii beneficiari.

    😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀