G4Media.ro

„Vestele galbene“ îşi anunţă participarea la alegerile din Franța pentru Parlamentul European

„Vestele galbene“ îşi anunţă participarea la alegerile din Franța pentru Parlamentul European

„Vestele galbene“ şi-au anunţat miercuri, în Franţa, intenţia de a prezenta o listă proprie cu candidaturi la alegerile pentru Parlamentul European, având-o în frunte pe Ingrid Levavasseur, una dintre personalităţile proeminente ale acestei mişcări sociale, potrivit AFP, transmite Agerpres.

„Ralierea iniţiativei cetăţeneşti“(RIC) a dat publicității o listă cu zece nume, în vederea constituirii unei liste complete cu 79 de candidaţi până la „jumătatea lunii februarie“, pentru scrutinul din 26 mai.

„S-ar putea foarte bine să avem 79 de candidaţi încă de acum, dar am ales să lăsăm lista deschisă participanţilor. Va exista o votare internă între candidaţii actuali pentru a-i desemna pe ceilalţi candidaţi“, a asigurat Hayk Shaninyan, un alt lider al „vestelor galbene“, care susţine această listă, dar care nu figurează pe ea pentru moment.

„Vizăm o depunere oficială a listei la jumătatea lunii februarie“, a afirmat el, asigurând că apelul la candidatura pe listă este adresat „tuturor cetăţenilor“.

Ingrid Levavasseur, o asistentă medicală de 31 de ani, care locuieşte în Eure, în Normandia (vestul ţării), renunţase recent să devină cronicara „vestelor galbene“ la canalul BFM TV, după ce primise ameninţări.

Printre cele 10 nume de pe listă, ceilalţi candidaţi au între 29 şi 53 de ani, ocupații diferite (patron al unei mici întreprinderi, mecanic, jurist, mamă de familie, funcţionar etc).

De la jumătatea lunii noiembrie, „vestele galbene“ manifestează cu regularitate în numeroase oraşe franceze pentru a se opune politicii sociale şi fiscale a guvernului.

Această iniţiativă se adaugă unui proiect de listă anunţat în decembrie de cântăreţul Francis Lalanne sub numele de „adunarea cetăţenească a vestelor galbene“, care însă nu a mai comunicat nimic în ultimele săptămâni.

Potrivit unui sondaj Elabe publicat miercuri, o listă a „vestelor galbene“ este creditată pe locul al treilea, cu 13% din voturi, după Republica în Marş (LREM), partidul preşedintelui Emmanuel Macron, şi Adunarea Naţională (extrema dreaptă). Aceste sondaje nu se referă totuşi precis la lista „vestelor galbene“ anunţată miercuri.

Sursa foto: captură video

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. Este democratie, fac ceea ce doresc. Insa, cu toate ca am participat la absolut toate manifestatiile si voi participa, atata timp cat nu devine o micare politica, nu voi vota pentru candidatii GJ.
    In momentul in care vor pune in aplicare ceea ce au declarat (declaratia este un lucru, punerea in aplicare este altul) GJ vor pierde sprrijinul opiniei publice.
    Pentru ca vor face exact ceea ce denuntau la inceput.
    Qui vivera verra.

    • Pai aici este problema, si anume aceea ca aceste „veste galbene” doresc infiintarea unui partid politic de opozitie, pro-UE si anti nationalist, care sa inlocuiasca partidul En Marche (Macron) aflat in cadere libera. Miscarile de strada reprezinta acoperirea acestora, scopul final fiind infiintarea acetui partid anti Melenchon, Le Pen, etc..

    • @mike

      Esti naiv sau manipulator.

    • @Mike
      LaREM, este exact unde a fost, din mai 2017 +-24%. Miscarea GJ, a fost constituita, ca o revolta impotriva presiunii fiscale. De aceea am si aderat la ea, eu si multi concetateni de’ai mei. De’a lungul manifestatiilor, s’au adaugat diferite doleante/cereri/dorinte, numeste’le com doresti.
      Actualemente, lista (ne-definitiva) propusa/prezentata, ii indeparteaza pe cei care o fac, de nucleul miscarii populare : presiunea fiscala.
      RN (fost FN) este stabil, nu are nevoie nici de +, nici de -.
      LFI (Mélenchon) este in scadere, datorita ideologiei de extrema stanga pro-imigratie de peste Mediterana ; singura imigratie care de altfel conteaza in ochii electoratului francez)

      Aceasta lista GJ, nu avantajeaza decat pe cei care sunt numiti pe ea:) si pe LaREM. De ce? Pentru ca cei care au fost pro-GJ, nu faceau parte si nici nu erau pro LaREM. Oricum, votau celelalte liste.
      Aparand o lista GJ, proportional, numarul de voturi al listei, se poate scadea din voturile celorlalte liste, cu exceptia celei LaREM.

      Oricum, eu am repus in boîte à gants (nu mai stiu in romaneste, scuzele mele) vesta mea galbena. Nu voi mai participa la manifestatiile GJ, atata timp cat vor continua sa propuna o lista… politica.
      Nu de alti politicieni (noi sau vechi) avem noi nevoie, aici, in Franta. Ci de o reamenajare a politicii fiscale, environamentale, a pietii muncii, etc.

      O zi buna tie, Mike

  2. Sondajul mai arată că, dacă „vestele galbene” participă la alegerile europene vor lua voturi de la RN (fostul FN) și de la FI (extrema stângă). LREM își păstrează prima poziție indiferent de existența unei liste a „vestelor galbene”. Sondajul e lămuritor pentru cei care de la început au văzut în mișcarea hibridă a „vestelor galbene” un pact ascuns între extrema dreaptă și extrema stângă cu scopul de a provoca alegeri anticipate și a subrezi pe plan intern și extern autoritatea președintelui.
    E puțin probabil că vor reuși să se organizeze și să propună ceva coerent deoarece în interior sunt foarte divizați existând mumeroase facțiuni (facțiunea Drouet, facțiunea Nicolle, facțiunea Lavavasseur, facțiunea Ludosky, facțiunea Mouraud) mai mult sau mai puțin violente.

  3. Ascensiune dubios de fulguranta. Contestatarii pacifisti de acum catava luni, cu revendicari indreptatite si in cea mai mare parte onorate de guvern, catapultati in PE ???!!!
    Care sunt motivatiile lor, ce-i mana inainte ? Cred ca nici ei nu stiu. La inceput, cand manifestau pasnic impotriva fiscalitatii ridicate, am avut simpatie pt ei. De cand au inceput sa distruga, sa vandalizeze, sa dea foc la tot ce sta in cale, cladiri, masini, tiruri (printre care si ale romanilor) mi-au devenit cat se poate de antipatici.
    Consider bizare cateva aspecte : refuza dialogul cu autoritatile, refuza sa prezinte doleante clare si realizabile si isi schimba obiectivele in functie de cum bate vantul. Daca la inceput aveau sloganuri cu puterea de cumparare, acum demisia lui Macron este din ce in ce mai solicitata. Este adevarat ca Macron s-a consacrat mai mult politicii externe si a reusit sa redea Frantei o mai mare demnitate pe plan international (era si cazul), dar unii francezi sunt insensibili la asta, asa cum unii romani sunt insensibili la faptul ca Presedintele Iohannis este singurul care mai poate sa dea o imagine pozitiva despre Romania peste granite.
    Eu sunt convinsa ca actualmente in spatele lor sunt euroscepticii din UE, Salvini, adversar declarat a lui Macron, ii sustine cu convingere si bineinteles Rusia lui Putin, pe retelele de socializare.
    Sper ca francezii sa se trezeasca din ameteala, sa nu aiba soarta americanilor sau britanicilor.