G4Media.ro

Vânătoarea la 25 de specii de păsări, suspendată de instanță pentru că…

sursa foto: Pexels

Vânătoarea la 25 de specii de păsări, suspendată de instanță pentru că Ministerul Mediului nu a explicat cum a stabilit cotele de păsări ce pot fi sacrificate

Curtea de Apel Târgu Mureş a decis suspendarea vânătorii pentru 25 de specii de păsări, pentru sezonul 2021-2022, în urma unei acţiuni iniţiate în instanţă de Asociaţia OTUS împotriva Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, a anunţat, luni, Societatea Ornitologică Română (SOR), citată de Agerpres.

„Curtea de Apel Târgu Mureş a decis, pe 26 noiembrie, suspendarea pentru sezonul 2021-2022 a cotelor de vânătoare pentru 25 de specii de păsări. Decizia, care survine unei acţiuni în instanţă deschise de Asociaţia OTUS, nu este definitivă, dar este executorie şi se aplică de la momentul pronunţării. (…) Prin urmare, nu mai poate fi vânată niciuna din cele 25 de specii la care face referire decizia judecătorească: cioară grivă, cioară de semănătură, ciocârlie de câmp, cocoşar, coţofană, gaiţă, găinuşă de baltă, gâscă de vară, gârliţă mare, graur, guguştiuc, ieruncă, lişiţă, porumbel gulerat, porumbel de scorbură, prepeliţă, raţă mare, raţă mică, raţă moţată, raţă sunătoare, sitar de pădure, stăncuţă, sturz de vâsc, sturz cântător, turturică”, a arătat luni, într-un comunicat de presă, Asociaţia Ornitologică Română.

Demersul asociaţiei a fost susţinut de Federaţia Coaliţia Natura 2000 şi Asociaţia Declic, iar judecătorii au dispus suspendarea Ordinului nr. 1460/2021, emis de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, privind aprobarea cotelor de recoltă pentru 25 de specii de păsări admise la vânătoare pentru sezonul 2021-2022.

„Societatea Ornitologică Română (SOR) a atras atenţia de nenumărate ori că procedura prin care Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor stabileşte cotele de vânătoare nu are o bază ştiinţifică. Potrivit legii, statul român are obligaţia să calculeze cotele de vânătoare în baza unor metodologii clare prin care să stabilească numărul de indivizi care pot fi împuşcaţi fără ca populaţia speciei respective să fie afectată. SOR a solicitat în repetate rânduri o metodă de calcul transparentă şi bazată pe date ştiinţifice pentru stabilirea cotelor de recoltă anuale, care să aibă în vedere productivitatea şi mortalitatea ca indicatori ai ratei de supravieţuire a acestor specii astfel încât să fie asigurată capacitatea de refacere a populaţiilor speciilor admise la vânătoare”, a declarat directorul executiv al SOR, Dan Hulea.

În comunicatul de presă se mai precizează că, în lipsa unor metodologii clar reglementate, care să ia în calcul argumente ştiinţifice pentru stabilirea cotelor de recoltă, se impune un dialog cu specialiştii din domeniu pentru ca activitatea de vânătoare să se poată desfăşura fără a pune în pericol populaţiile de păsări.

„Acest rezultat atrage încă o dată atenţia asupra faptului că este imperativ ca aceste cote să se bazeze pe fundamente ştiinţifice solide. Această victorie va asigura încă un sezon de vânătoare linişte păsărilor de interes cinegetic, dar suntem conştienţi că mai avem un hop mare în cale: modificarea Legii 407/2006. Această modificare a fost atacată la CCR deoarece, la fel ca ordinul în cauză, acest act normativ nu are la bază fundamentarea ştiinţifică. Prin această cale facem, din nou, un apel către preşedintele României să acţioneze în beneficiul Naturii şi nu împotriva ei, să aibă curajul de a retrimite legea în Parlament pentru reexaminare”, a declarat preşedintele Asociaţiei Grupul Milvus, Papp Tamas.

Societatea Ornitologică Română a precizat că este al doilea an consecutiv în care Curtea de Apel Târgu Mureş dispune de urgenţă suspendarea Ordinului ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor, care reglementează stabilirea cotelor de vânătoare pentru unele specii de păsări admise la vânătoare. (Foto: Pexels)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

12 comentarii

  1. daca ar gandi la fel si in cazul cotelor 🙂 impuse 🙂 de taiere a padurilor 🙂

  2. Extraordinar, iti dai seama ce ghinion pe cei de la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor ca acum chiar trebuie sa munceasca, sa se documenteze cum sa faca o procedura de stabilire a cotelor de vanatoare pe baze stiintifice?
    Adica e de munca nene, de cerut date din teritoriu sau daca nu sunt trebuie masurate, de creat rapoarte si totul trebuie construit (a se citi masluit) sa dea tot cam aceleasi cote de vanatoare.
    Greu cu munca la stat (pe loc caldut)!

    • Eu imi aduc aminte cand a venit o hotarare judecatoreasca pentru Firea sa desfiinteze societatiile infiintate ilegal in consiliul Bucuresti si nu a facut nimic. Aici s-a ajuns in Romania unde hotarari judecatoresti definitive sunt ignorate, statul de drept este pus sub semnul intrebarii si este foarte periculos.
      Nu vad de ce aici in cazul de fata cei implicati pur sis simplu ar continua pentru ca apoi nu e calr ce trebuie sa se intample? poate cum spui tu, autoritatile statului trebuie sa se miste, sa dea amenzi, sa bage la puscarie pe cei care incalaca legea intentionat, si aici statul roman a esuat, vorba unui clasic in viata.

    • Nu le era dor de munca ! Tancsos era suparat ca nu „i-a iesit” afacerea nicila urs (pierd secuii &ungurasii „bacsisul pe cap de urs” (mai gras si atragator de printisori, baronei si … grofisori !) A incercat sila pasaret ! Ciubuc mai mic „pe cap de ciocarlie” dar – deh, mai multe si se ia taxa si de la mai sarantoci – gen vanatori italieni …. Cu acest gainar la mediu Romania va avea NUMAI DE SUFERIT !

  3. Cel mai bine ar fi să fie vânați vânătorii! Ce ființe lașe! Pot spune că aș vâna un vânător cu mare plăcere în locul oricărui animal sălbatic! Dar nu cred ca ar mai ieși dacă ar ști că si ei pot fi doborâți de un sniper!

    • Cata inteligenta! Oauuuu! Te-ai gandit mult pana ai emis o asemenea flatulenta???!!

    • Da. Pentru ca vânătorii întodeauna s-au speriat de un sniper de call of duty. Nu va faceți griji, sunt doar un tembel care n-ar putea sa-și ia permis de port arma. Doar maxim un permis de intrare la obregia. In rest sunt bine. O sug pe salam.

  4. Saptamana urmatoare o sa fie convocati la o comisie parlamentara marca USL sa spuna de ce blocheaza institutiile statului . Vedeti agent green !

    Natie de hoti ce suntem !

  5. Pe acelasi rationament va fi anulata si hotararea guvernului cu certificatul verde. Dureaza un pic in instanta.

  6. Acum cativa ani a lovit un frig tarziu in primavara, pana la frigul ala sturzii cantatori puteau fi auziti seara, se intampla intr-o padure langa Bucuresti. Au murit de frig pe capete, ii gaseai morti de frig si foam pe jos prin padure. Si cocosatii au fost afectati atunci, pe ei i-am ajutat cu mere vreo saptamana, doua. Ne cunosteau, nu sunt atat de speriosi, invatasera chiar ca-i fluieram, veneau in stol cand ne vedeau dar se bateau pana la moarte pentru mere. Anul urmator a fost liniste, din pacate frigul din anul anterior decimase sturzii cantatori din zona. Hrana era putina, cartierele construite in preajma padurii defrisasera tufisurile (foarte importante) in care mai gaseau fructe salbatice, lovise si frigul..
    Daca tot le distrugem habitatele, ii infometam, mai vine si cate un frig intarziat primavara, de ce mai e permisa vanatoarea? Incoltim bietele pasari din toate partile?

  7. Cum se zice Dorel pe ungureste? Ca sa stim cum sa-l strigam pe Tanczos.

  8. Suntem majoritatea needucați, ignoranți si egoiști. De unde sa mai existe compasiune pentru bietele pasari…