
Valurile de căldură ar putea amputa cu 0,5 puncte creşterea PIB-ului Europei în 2025
Economia europeană ar putea pierde 0,5 puncte din creşterea sa în 2025, din cauza recentelor valuri de căldură, conform unui articol publicat marţi de Allianz Trade, care a compilat mai multe date şi studii disponibile, într-un moment de vârf de caniculă pe vechiul continent, transmite AFP, conform Agerpres.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
„Schimbările climatice cresc frecvenţa şi intensitatea temperaturilor extreme, făcând din valurile de căldură, secetele şi incendiile de pădure ‘noua normalitate’, cu consecinţe economice considerabile”, subliniază într-un comunicat filiala grupului german de asigurări Allianz.
„Potrivit unor calcule preliminare, recentele valuri de căldură care au afectat Europa centrală şi meridională, SUA şi China ar putea avea un cost economic important”, precizează Allianz Trade, într-un moment în care milioane de europeni suferă de mai multe zile de pe urma unei canicule precoce, care ar putea atinge marţi vârful.
„Ca să vă faceţi o idee, o zi de căldură extremă (peste 32 de grade Celsius) echivalează cu o jumătate de zi de grevă”, susţin autorii studiului.
Luând în calcul numărul de zile în care temperatura înregistrată sau prognozată a depăşit 32 de grade Celsius în fiecare din ţările analizate în perioada cuprinsă între 1 mai şi 14 iulie, Allianz Trade a calculat că „valul de căldură se traduce printr-o reducere cu 0,5 puncte a creşterii PIB-ului Europei pentru 2025 şi aproximativ 0,6 puncte la nivel mondial”.
Analizele detaliate ale companiei de asigurări arată că „China, Spania, Italia şi Grecia ar putea pierde aproape un punct de PIB fiecare din cauza valului de căldură actuală”, în timp ce „SUA şi România ar putea să se confrunte cu o scădere de aproximativ 0,6 puncte fiecare, iar Franţa ar putea pierde până la o treime de punct”.
În schimb, „impactul asupra Germaniei pare a fi unul minimal, cu doar 0,1 puncte”.
Căldurile extreme „au efecte negative directe importante, nu doar pentru oameni şi faună, ci şi pentru economie, în special pierderi materiale importante în ţările dezvoltate şi pierderi umane în ţările în curs de dezvoltare”, susţine compania de asigurări, care menţionează că „temperaturile extreme reduc, de asemenea, productivitatea muncii”.
„Atunci când temperaturile urcă la 38 de grade Celsius, scăderea productivităţii este şi mai spectaculoasă, reducându-se cu două treimi”, susţin autorii studiului.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankPentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.