
Valul de căldură marină a dus la creșterea temperaturii Mării Mediterane în iunie, când apele au fost la fel de calde ca în august
Temperaturile Mării Mediterane au crescut în iunie în urma unui val de căldură marină, un om de știință grec avertizând că unele specii sunt amenințate în ceea ce pare a fi o perioadă record, scrie Reuters.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Serviciul Copernicus pentru schimbări climatice al UE a declarat că datele Serviciului Copernicus pentru mediul marin au arătat că temperaturile la suprafața mării pe 22 iunie erau cu peste 5 grade Celsius peste media sezonieră.
Cea mai intensă încălzire din ceea ce a fost numită „val de căldură marină” a fost observată în bazinul mediteranean occidental, inclusiv în Marea Balearică, în largul Spaniei, și în Marea Tireniană, în largul coastei de vest a Italiei, a declarat acesta.
„Am observat că temperaturile pe care le așteptam la mijlocul lunii august au fost înregistrate în iunie și… de aceea este considerat un an record pentru temperaturile din Marea Mediterană”, a declarat Christos Spyrou, cercetător asociat la centrul de cercetare pentru fizica atmosferică al Academiei din Atena.
El a spus că temperaturile medii ale mării în iunie au fost cu 3-6 grade mai ridicate decât media din perioada 1982-2023, care a fost utilizată ca perioadă de referință.
„Ne așteptam la aceste temperaturi ale mării în august”, a spus Spyrou, adăugând că temperaturile specifice nu erau încă disponibile.
„Unele specii nu vor putea să se reproducă sau să supraviețuiască în aceste condiții, în special în condițiile creșterii temperaturilor.”
Europa este continentul cu cea mai rapidă încălzire din lume, încălzindu-se de două ori mai mult decât media globală, potrivit Copernicus, ceea ce face ca valurile de căldură extreme să apară mai devreme în an și să persiste până în lunile următoare.
Mai multe regiuni italiene au interzis munca în aer liber în timpul celor mai fierbinți ore ale zilei de marți, Franța a închis zeci de școli, iar Spania a confirmat luna trecută că a fost cea mai fierbinte lună iunie din istorie, pe fondul unui val de căldură sever care a cuprins Europa, declanșând alerte de sănătate pe scară largă.
Un grec în vârstă de 69 de ani a spus că a observat încălzirea apelor din largul Atenei. „Vin aici de 11 ani și cred că marea este puțin mai caldă decât în alți ani. În fiecare an se încălzește, atât iarna, cât și vara”, a spus el.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.