G4Media.ro

Valoarea brută a celei mai mari pensii publice plătită în octombrie de…

Foto: Pexels.com

Valoarea brută a celei mai mari pensii publice plătită în octombrie de Casa de Pensii: 33.235 de lei

Cea mai mare pensie din sistemul public de stat calculată pentru luna octombrie 2019 de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP) are un cuantum brut de 33.235 lei, iar beneficiarul aparţine de una din Casele locale de Pensii din Bucureşti, potrivit informaţiilor furnizate de Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale (MMPS), la solicitarea AGERPRES.

Într-un top al celor mai mari pensii publice plătite pentru octombrie 2019 din sistemul public de pensii, toţi primii cinci beneficiari încasează pensiile de la Casele locale de Pensii din Bucureşti, precizează MMPS.

Cea de-a doua pensie ca mărime plătită de CNPP pentru luna octombrie are un cuantum brut de 28.572 lei, următoarea are un cuantum brut de 28.470 lei, cea de-a patra 25.939 lei, iar cea de-a cincea are un cuantum brut de 25.862 lei.

În ceea ce priveşte domeniile de activitate în care au lucrat aceşti cinci beneficiari de pensii publice, CNPP transmite că nu deţine astfel de informaţii în baza de date.

„Referitor la funcţiile exercitate (de cei 5 beneficiari, n.r.) nu putem face precizări întrucât în baza de date a instituţiei noastre nu există un criteriu de selecţie după locul de muncă, meseria sau funcţia persoanei care are calitatea de persoană asigurată. Toate aceste informaţii nu au nicio relevanţă în statisticile şi rapoartele generate, care urmăresc elementele parametrice care determină cuantumul pensiilor (vârstă, gen, stagii de cotizare, venituri asigurate, punctajul mediu anual etc)”, se menţionează în răspunsul transmis de Ministerul Muncii.

Sursa precizează că datele transmise nu cuprind „informaţii referitoare la sistemele neintegrate sistemului public de pensii (sistemele proprii de asigurări sociale ale cultelor recunoscute de lege, sistemul de pensii al avocaţilor, Casa de Pensii Sectorială a Ministerului Afacerilor Interne, a Ministerului Apărării Naţionale, respectiv a Serviciului Român de Informaţii)”.

Pe de altă parte, în judeţul Hunedoara există cea mai mare pensie publică medie la nivel naţional, în cuantum de 1.817 lei, urmată de judeţul Braşov, unde pensia publică medie este de 1.631 lei, Gorj – 1.509 lei, Galaţi – 1.478 lei, şi Prahova – 1.458 lei.

La polul opus, judeţul Botoşani are cea mai mică pensie publică medie la nivel naţional, în cuantum de 1.092 lei, urmată de judeţul Giurgiu – 1.100 lei, Vrancea – 1.120 lei, Vaslui – 1.130 lei şi Satu Mare – 1.136 lei.

În Capitală, cea mai mare pensie medie există în Sectorul 1, cu un nivel de 2.015 lei, iar cea mai mică pensie medie se înregistrează în sectorul 5, cu o valoare de 1.471 lei, în timp ce pensia medie pe întreg Municipiul Bucureşti este de 1.734 lei, potrivit datelor transmise de MMPS.

Media pensiei publice la nivel naţional era în octombrie 2019 de 1.371 lei, existând un total de 4.668.080 beneficiari, potrivit datelor publicate de Inspecţia Casa Naţională de Pensii Publice.

Sursa foto: Pexels.com

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

16 comentarii

  1. Valoarea … celei mai mari pensii PLATITE, nu platita !!!

    • Ce mai conteaza?
      La 33 de mii….poa sa-i zica si decartata.

    • Poa’ sa-i zica oricum, dar nu cu dezacorduri. Daca vrei decartata, atunci pensiei decartate, nu pensiei decartata, asa cum se spune pensiei platite, nu pensiei platita. Ce valoare mai are un articol care incepe cu greseli de limba ? Zero.

  2. Ar fi fost mult mai relevant sa ne spuna varsta si stagiul de cotizare decat domeniul. Este posibil sa fie un pensionar care a lucrat in privat si si-a platit taxele corect. Daca a contribuit 40-45 de ani din care ultimii ani cateva zeci de mii de lei lunar, isi merita pensia aia mai mult decat sutele de mii de pensionari care au minim pentru ca nu au contribuit deloc.

  3. De unde sti ca cei cu pensie minima nu au contribuit? Esti un mucos scriitor cod in pyton si esti cel mai tare. Mecanic de programe asta esti si nici nu pötesti impozit. In orice tara toata lumea plateste impozit. In RO sunt privilegiati. In toata lumea civilizta impozitul e progresiv in asa fel incat ala cu pensia aia dadea 60% impozit. In RO nu. Da 10%. Si va mai mirati ca RO e considerara de americanoi mai jos ca Puerto Rico. Si ca o sa aveti presidentul de paie pe care il meritati. Uitata-te pe Böoomberg la harta cu cresteri economice. RO e im aceiasi categorie cu Africa si America Latina. Adica impredictibila. Nu e in carti. E la nivel de colonie. Asta spune tot.

  4. Si oameni care au contribuit 30-35 de ani din viata lor, iau o pensie de mizerie, de nu le ajunge nici de medicamente. Este absolut nedrept si trebuie sa inceteze chestia asta!!! Ala si altii ca el nu au nici un drept sa incaseze asa o pensie imensa; principiul contributivitatii trebuie restabilit, altfel ne ducem naibii cu totii….

  5. Firesc imi pare ca pensionarii sa primeasca pensie din sumele de bani cu care ei contribuie la un fond de pensie ( sau mai multe si pe care sa le aleaga liber fara obligativitati ) ; la care se adauga si capitalizarea . Este o mirsavie tilhareasca sa fie platite pensiile ( la un moment dat ) din contributiile celor ce muncesc . Nu mai spun ca este toto o mirsavie tilhareasca sa platesti pensii din imprumuturi .

  6. Parcă ilustra ministressă Olguța V. spunea că pensia cea mai mare nu poate fi decât 12 ori pensia cea mai mică.
    Ne zgâim la articole, la sume şi o să murim tot cu 1100 de lei pe lună. Că domnul Orban n-are niciun gând cu pensii/pensii speciale (nesimțite).

    • Gladiatorule, nu vrei sa avem putintica rabdare, sa treaca alegerile, pe urma sa discutam despre pensii (numai de pensii se discuta in tara asta, alt subiect de interes maxim nu exista, ti se face greata) si reducerea lor („taiere” e un termen introdus ca sa para drastic, rau, definitiv, pe vremea lui Base-Boc, pentru manipularea prostimii) ? Daca ar face acum gestul, Antena3 si RTv ar sari in aceeasi secunda cu speriatul pensionarilor, uitind, ca din intimplare, sa spuna ca e vorba doar de pensiile nesimtite. Si ne-am trezi cu dobitoaca la Cotroceni.

    • @florin: Îmi fac mea culpa şi promit că voi aştepta cumințel, în banca mea.

  7. Cred ca ar trebui de urgenta refacuta ierarhia pensiilor astfel incat aceasta anomalie sa nu mai existe niciodata.
    Este incorect sa primesti o asemenea pensie fara sa se tina seama de valoarea contributiilor aduse prin munca celor care primesc nedrept, azi, aceasta functie.
    Trebuie facuta o reparatie URGENT !!!

    • Din punctul meu de vedere pensiile din pilonul 1, care nu au legatura cu suma totala platita in perioada de activitate ar trebui sa aiba toate aceeasi valoare. Diferenta ar fi just sa fie facuta de pilonul 2, unde cei cu salarii mai mari pot avea o contributie mai mare. Pensiile din pilonul 1 ar trebui sa fie date de PIB si sa nu fie corelate cu ultimul salariu.

  8. Nu poate exista nicio pensie atat de mare calculata pe baza contributiei la fondul de asigurari sociale. Este vorba de pensii speciale. Exista insa o alta pensie speciala si mai mare si anume de 74.000 de lei, a fostului procuror si sef de penitenciar, Gheorghe Balasoiu. Mai nou PSD care se declara de Stanga, adica de partea celor multi au dat o lege prin care se pot lua mai multe pensii speciale. Probabil ca Balasoiu a luat una si ca procuror si una ca sef de penitenciar.

  9. „Referitor la funcţiile exercitate (de cei 5 beneficiari, n.r.) nu putem face precizări întrucât în baza de date a instituţiei noastre nu există un criteriu de selecţie după locul de muncă, meseria sau funcţia persoanei care are calitatea de persoană asigurată.”

    E o gluma idioata, ca sa evit sa-i spun miciuna sfruntata. Cand se stabileste pensia, aceasta are la baza cel putin un document (contrate de munca; carnete de munca, contracte de prestari servicii, orice alt document care atesta veniturile avute de pensionar in timpul activitatii sale). Documentele respective atesta angajatorul, dar si felul muncii prestate.
    Cei 5 pensionari au mentionate pe cupoanele lor lunare de pensie 2 elemente esentiale: CNP-ul si dosarul de pesnionare. In dosarul de pensionare se regasesc documentele care atesta veniturile si felul muncii prestate inainte de pensionare.
    Prin urmare, pentru atestarea functiilor exercitate de cei 5 pensionari NU STATISTICA era evidenta care atesta tipul functiei detinute de acestia, ci datele din dosarul de pensionare. Asadar, CNPP nu a vrut sa spuna ce functii au exercitat persoanele respective si au formulat un raspuns care contine elemente de neadevar, probabil pentru a evita o eventuala raspundere pentru incalcarea legilor privind protectia datelor cu caracter personal.
    Nu era nicio incalcare a GDPR-ului daca se spuneau functiile, ci daca se indicau elemente de individualizare precum CNP-ul, adresa, numele si prenumele. Tipul activitatii/functiei nu este un element de individualizare a unei persoane, ci un element de particularizare a unei activitati umane din totalul activitatilor umane.

    • ok, si cel care a raspuns reporterului, cel de la Minister nu are nici un nume ??
      Ca nu-i cerem CNP-ul !
      Cine este si de unde are aceste date, informatii ?

  10. Este totul o minciuna, in Bucuresti cea mai mare pensie nu o cunosc si e firesc, dar cea mai mica pensie este sub 1.000 ron.
    Sotul meu are o pensie de 1.100 ron dupa 40 ani vechime si a fost toata viata economist.
    Nu inteleg cum nu se vad aceste inadvertente.
    Ala ( citat din Veorica ) care a declarat ori e un prost ori nu are ce cauta in acel post, ca multi pusi in aceste functii pe car nu le stiu sa le gestioneze