G4Media.ro

Următoarea super-furtună solară ar putea provoca o „apocalipsă a internetului”, cu continente…

foto: Sangeetha Abdu Jyothi Twitter

Următoarea super-furtună solară ar putea provoca o „apocalipsă a internetului”, cu continente întregi deconectate și pagube de miliarde de dolari pe zi – studiu american

Sangeetha Abdu Jyothi, profesor asociat la Universitatea Californiei Irvine, a ajuns la concluzia că o furtună solară de proporții care ar atinge Pământul s-ar putea dovedi catastrofală pentru comunicațiile globale.

Într-un studiu de cercetare, prezentat la SIGCOMM 2021, conferința anuală a Grupului de interes special ACM Data Communication, specialista a explicat că infrastructura submarină de internet ar fi foarte vulnerabilă la o viitoare furtună geomagnetică.

Câmpul magnetic al Pământului protejează oamenii de vântul solar, format din particule încărcate electric provenite de la Soare. Acest magnetism deviază vântul solar către polii planetei, creând aurorele boreale și australe.

La fiecare 80 până la 100 de ani, aceste vânturi solare devin super-furtuni și impactul lor poate deteriora conductorii, cum ar fi liniile electrice, a menționat studiul.

Ceea ce m-a făcut să mă gândesc la asta este că am văzut cât de nepregătită era lumea pentru pandemie. Nu a existat niciun protocol care să se ocupe de aceasta în mod eficient și același lucru este valabil și pentru reziliența internetului „, a declarat Sangeetha Abdu Jyothi pentru revista Wired.

Infrastructura de internet constă în esență din linii de fibră optică pe distanțe lungi și cabluri submarine conectate la relee. Toate sunt elemente vulnerabile la o furtună solară de mare amploare.

În cablurile de internet pe distanțe lungi de astăzi, fibra optică este imună la curen’ii indu;i geo-magnetic. Dar aceste cabluri au, de asemenea, relee alimentate electric la intervale de aproximativ 100 km care sunt vulnerabile la deteriorare ”, a explicat Jyothi.

Releele sunt plasate la fiecare 50 până la 150 de kilometri pentru a menține puterea semnalului pe distanțe mari. În cazul în care unul dintre relee cade, toate cablurile încetează să mai funcționează, întrerupând conexiunile intercontinentale.

foto: Universitatea Californiei Irvine

Infrastructura noastră nu este pregătită pentru un eveniment solar de proporții. Avem cunoștințe foarte limitate despre amploarea potențialelor daune„, a adăugat cercetătoarea.

Releele de la suprafață pot fi înlocuite în câteva zile sau săptămâni pentru a restabili puterea. Cu toate acestea, așezarea de noi cabluri submarine poate dura luni de zile, ca să nu mai vorbim de faptul că, cel mai probabil, mai multe dintre ele pot eșua simultan.

Astfel, regiuni întinse sau chiar continentele întregi ar putea fi deconectate de la internet pentru o perioadă lungă de timp.

În document, Abdu Jyothi afirmă că impactul economic al unei întreruperi a internetului este estimat la peste șapte miliarde de dolari pe zi, chiar în Statele Unite. “Ce se întâmplă dacă rețeaua nu funcționează timp de zile sau chiar luni?” s-a întrebat cercetătoarea.

În medie, o erupție solară masivă are loc la fiecare 100 de ani, la fel ca cele care au lovit Pământul în secolele XIX și începutul secolului XX.

Ultimele furtuni solare majore au avut loc în 1859 și 1921. Primul a fost cunoscut sub numele de “Evenimentul Carrington”, deoarece perturbarea geomagnetică a fost atât de severă încât cablurile telegrafice au luat foc. În plus, aurorele au fost văzute în apropierea Columbiei ecuatoriale, când în mod normal sunt vizibile doar în apropierea polilor planetei.

Apoi a venit Marea Furtună din mai 1921, când activitatea geomagnetică a intensificat curenții electrici prin liniile telefonice și telegrafice, încălzindu-le până la punctul de combustie. Cu alte cuvinte, stațiile de telegraf și telefonice, precum și diverse centrale electrice și linii de cale ferată, au izbucnit în flăcări în întreaga lume.

Curenții puternici au perturbat sistemele telegrafice din Australia, Brazilia, Danemarca, Franța, Japonia, Noua Zeelandă, Norvegia, Suedia, Regatul Unit și Statele Unite. Ziarul Ottawa Journal a relatat că multe linii telefonice pe distanțe lungi din provincia canadian[ New Brunswick au fost arse de furtuna solară.

Surse: My San Antonio, Wired / foto: Sangeetha Abdu Jyothi Twitter

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

9 comentarii

  1. Fascinant ce a zis Sangita Abu Ioty doar că soarele e de 100 de ori mai mare ca bolovanul ăsta al nostru,deci poza aia…….

  2. Oare? Vine Apocalipsa anunțată ? Deci soarele e vinovat ..de..??

  3. Iarta-ma! Acum învăț sa adaptez

  4. Si atunci, pandemia o sa devina boală epidemica, se vor schimba prioritatile si multa valoare economică virtuala va dispărea.

  5. Ce de va întâmpla cu „banii” virtuali din bănci în acest scenariu ? Vor fi evaporați in neant ! Nasol :))) Caci noi suntem dați dracu’ acum, suntem moderni, comozi, progresiști, nu mai vrem banul concret fizic, la purtator, pe care îl posezi asupra ta având astfel garanția că îți aparține. Chiar dacă nu va veni o astfel de furtună solară, magnetică, whatever…. în momentul în care banul fizic o să dispară total ca opțiune , omenirea își va fi pierdut și ultima fărâmă de libertate. Eu nu sunt împotriva mijloacelor de plată alternativă, a banului electronic, cine e comod si vrea așa , să aibe opțiunea asta dar eu sunt pentru ca totuși banul fizic să existe în circulație și să nu fie restricționat la plată nicaieri. Si eu vreau să am opțiunea mea. Eu vreau sa am banul fizic asupra mea, să îl văd, să îl am în mâna mea, să am siguranța că este în posesia mea, că sunt cu adevărat proprietarul banilor mei și dacă se întâmplă ceva neprevăzut în sistemul bancar, informatic, eu să pot „băga mâna în buzunar” de unde să scot o bancnotă reală, fizică, palpabilă cu care să pot să cumpăr de mâncare sau altceva ce am nevoie , să depind .

    • Tu vrei asta, dar bancile nu vor.

    • Bagi mana in buzunar si scoti o moneda palpabila pe care ți-o vor refuza in format fizic.
      Si tot la virtual ajungem

  6. Cum, va cădea feisbuc? Pai șoșoacă va rămâne fără obiectul muncii, cine ii va mai da likeuri???

    • Așa ați zis și de Vadim Tudor. Și după ani, când ascultăm ce spunea, îi dăm dreptate. Unii. Că majoritatea dorm în ghete. Dar încă nu a ajuns cuțitul la os. Dar nu mai e mult. Și o să ieșim până la urmă în stradă, cu sau fără Șoșoacă. Că bine zici, Ciortilde Armand.