G4Media.ro

UPDATE A fost modificată procedura de vot din Comisia LIBE: Membrii comisiei…

UPDATE A fost modificată procedura de vot din Comisia LIBE: Membrii comisiei nu vor mai avea la dispoziție trei voturi, câte unul pentru fiecare candidat, ci unul singur – ”pentru”, ”împotrivă” sau ”abținere”

UPDATE ORA 12:06 – O nouă schimbare a procedurii de vot: scrutinul va fi secret cu buletine, nu electronic așa cum se decisese anterior.

UPDATE ORA 11:49 – Comisia pentru libertăți civile și justiție (LIBE) a Parlamentului European a modificat miercuri procedura de vot în privința celor trei candidați pentru șefia Parchetului european, cu puțin timp înaintea scrutinului. Astfel, fiecare membru al comisiei va avea la dispoziție un singur vot – ”pentru”, ”împotrivă” sau ”abținere” -, nu trei voturi așa cum se decisese aseară. Scrutinul a rămas secret electronic și este programat să înceapă la ora 12:00 (ora României).

Știrea inițială:

Votul din Comisia de libertăți civile și justiție (LIBE) a Parlamentului European în cazul celor trei candidați pentru șefia Parchetului european va fi secret și electronic, iar fiecare membru al comisiei va avea trei voturi, au explicat surse europene pentru G4Media.ro.

Președintele Comisiei LIBE, Claude Moraes, le-a trimis marți seară coordonatorilor de grupuri din comisie procedura de vot:

  • scrutin electronic și secret
  • fiecare dintre cei trei candidați va fi votat separat
  • candidații vor fi votați în ordinea în care au fost audiați: primul va fi Andres Ritter (Germania), al doilea – Francois Bohnert (Franța), iar a treia va urma Laura Codruța Kovesi
  • membrii comisiei vor putea vota ”pentru”, ”împotrivă” sau ”abținere” în cazul fiecăruia dintre cei trei (prin urmare, oricare dintre membrii comisiei LIBE va avea trei voturi, câte unul ”pentru”, ”împotrivă” sau ”abținere” pentru fiecare candidat)
  • doar voturile ”pentru” vor fi luate în considere

Votul din Comisia LIBE (60 de membri) va începe la ora 12:00, ora României. La votul de marți seară din Comisia de control bugetar (CONT), Laura Codruța Kovesi s-a clasat pe primul loc, obținând 12 voturi ”pentru” (detalii aici).

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

11 comentarii

  1. Cum adică voir avea 3 voturi? Au un vot pentru fiecare candidat. Se poate înțelege ca un membru va da 3 de Da la un singur candidat.

  2. Este o modificare facut in mod evident in favoarea francezilor. Avand de ales intre francez si Kovesi, multi ar alege Kovesi, dar asa daca se voteaza pentru fiecare in parte, nehotaratii vor vota pentru ambii candidati.
    Long story short, socialistii europeni sunt la fel de ticalosi ca pesedistii nostri. E deja a 3a schimbare a sistemului de vot, poate-poate iese cum vor ei si prietenul lor Dragnea.

    • Redactorul stirii este preci: este un singur vot, pentru fiecare candidatura, dar cu 3 jetoane diferite – Pentru, Impotriva, Abtinere si conteaza numai cele Pentru.

    • Nu poti vota „pentru” de doua ori, ci doar o singura data. Probabil in cazul in care vor avea acelasi numar de voturi „pentru”, departajarea se va face numarand „abtinerile”

    • Asa este, dar e avantajat francezul pentru ca nehotaratii vor vota „Pentru” atat cu Kovesi cat si cu francezul. Daca ar fi avut de ales intre cei doi, multi ar fi ales Kovesi.

    • Florin// Votul este clar, dar ipotetic vorbind LCK poate iesi chiar pe locul trei.

  3. E o ambiguitate în combaterea corupţiei. Păcat că opoziţia nu condamnă asurzitor jocul anti-Kövesi al puterii!

  4. Este dezavantajos pentu Romania: pentru francez o sa voteze toti „pentru”, pentru noi o sa voteze unii „contra” => mai multe voturi „pentru” la francez

  5. Explicați va rog, rezultatul votului din acesta comisie este egal cu rezultatul votului din comisia de ieri sau se ia pe număr de voturi? Adică cele 12 de ieri versus eventual câte sunt azi…?

    • @Cristi:
      Cica votul de ieri nu conteaza (decat la „impresie artistica”, intr-un fel cam cum conteaza votul CSM care obligatoriu trebuie sa existe, dar rezultatul sau nu are nicio importanta) ! :)))