G4Media.ro

Universitățile nu trebuie să reacrediteze programele de studiu, după introducerea noilor standarde…

Foto: Pixabay.com

Universitățile nu trebuie să reacrediteze programele de studiu, după introducerea noilor standarde ARACIS care vor permite cursurile online – ministrul Educației: “Nu are nimeni dreptul să arunce în aer un sistem de învățământ”

“Noile standarde elaborate de ARACIS pentru fiecare domeniu vor fi de fapt completări la standardele deja existente pentru fiecare domeniu, completări care vor viza recunoașterea” cursurilor online, a declarat pentru Edupedu.ro ministrul Educației. Întrebat dacă universitățile își vor pierde automat acreditarea, în momentul apariției noilor standarde ARACIS care vor permite predarea digitală, Sorin Cîmpeanu a răspuns: “Categoric nu. Nu are nimeni dreptul să arunce în aer un sistem de învățământ. Nu”.

Amintim că ministrul Educației a anunțat că va modifica Legea educației astfel încât universitățile să poată preda online, însă o vor putea face începând de anul universitar viitor, pentru că va fi nevoie ca ARACIS să elaboreze standarde de calitate care să prevadă ponderea activităților online, „diferențiat în funcție de domeniul de studiu – spre exemplu, științe medicale sau științe inginerești sau științe socio-umane sau arte” și în funcție de ciclurile de studii licență, master sau doctorat, susține oficialul.

Rep: Ce va atrage decizia de a avea noi standarde? Va fi obligată ARACIS să realizeze noi evaluări ale tuturor programelor de studiu?

Sorin Cîmpeanu: Noile standarde elaborate de ARACIS pentru fiecare domeniu vor fi de fapt completări la standardele deja existente pentru fiecare domeniu, completări care vor viza recunoașterea activităților dezvoltate prin mijloace electronice, informatice și de comunicații la distanță. Nu este de dorit ca prin introducerea acestor activități să se considere neacreditat și să pornească de la zero un domeniu care are acreditare de zeci de ani. Răspuns clar și la obiect: dacă ARACIS va putea elabora standardele în sensul completării lor, universitățile vor ști la începutul anului universitar 2022-2023 ce trebuie să respecte, iar evaluările se vor face pentru toate programele de studii din România la datele impuse de necesitatea evaluării periodice.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. “Nu are nimeni dreptul să arunce în aer un sistem de învățământ”
    Ba, da are. Sa te arunce si pe tine de la ministerul educatiei alaturi de prietenul tau Laurentiu Baranga.

  2. L-a aruncat el in aer, dar nu poate recunoaste.
    Ce se mai intampla cu teza ministrului protector al plagiatorilor? A citit-o cineva? A fost publicata vreodata, cum era normal? A ajuns la jurnalisti copia de la Biblioteca Nationala, care era ascunsa bine?