G4Media.ro

Uniunea Europeană vrea ca până în 2030 pe şoselele sale să circule…

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

9 comentarii

  1. E bine că vrea. Când pe străzi vor fi atâtea milioane de mașini electrice o să dispară și subvențiile .
    Oricum in vest mașina se ia in leasing, adică nu i proprietar niciodată. Și după 5 ani ia alta noua și nu îl doare capul. Se plătește dreptul de a fi comod sau dreptul de a nu utuliza transport in comun.
    La noi toți au mașini de maxim 5000 euro și sunt proprietari. La fel cum există aiureala aia cu a avea în proprietate apartamentul in care stai. Care de obicei costa până n 60000 euro dar ești sclav la banca pe toată viața și achiți dublu. Dar ai „casa” și „mașina” sa fie invidioși dușmanii. Și esti sclavul lor.
    In vest aia sunt liberi. Se plimba, ies in oraș, râd. Știu să trăiască.
    Ce votam azi mâine nu prea mai contează. Tot astia vom fi și peste 50 de ani.

    • Lasă că tu vei fi primul exemplu despre care vorbesc cei de la forumul economic mondial, când spun că „You will own nothing and you will be happy”. Atunci sa te bucuri că vei munci pentru stat și vei cânta cum vrea statul, pentru că dacă ești incomod in secunda doi ești sub cerul liber.

    • da, proprietatea e câh! Stim asta de la Marx încoace.
      De fapt ce zic, si in evul mediu era tot câh! Oamenii stăteau pe pamantul stapanirii, în leasing si erau super fericiri. Problema era când întarziau cu rata sau când crestea dobanda de prea multe ori intr-un an!
      E o vorba inteleapta: Fericiri cei săraci…ca a lor va fi planeta libera de emisii, in ceruri! Pe pământ e a demagogilor!

    • S a trezis pr0st0vanu’ de dimineata si isi da cu parera dupa ce a vazut un documentar pe net. E plina lumea de d’astianca tine, din pacaTe

  2. Daca nu se optimizeaza bateriile sa ofere macar 75% functionare ca pe combustibil lichid nu au nicio sansa. In plus incarcarea este o mare problema. Sa stai cu orele la o statie de incarcare sau sa o conectezi acasa la priza. O masina electrica este buna in oras, cand ai casa, seara o pui la incarcat, dimineata pleci. Intentia e buna, dar functionalitatea lasa de dorit. In plus este si foarte scumpa. Dar un bun pretext sa se faca bani frumosi.

  3. Dar cu miliardele de baterii utilizate de masinile electrice ce se va intampla dupa ce acestea nu vor mai fi bune? Productia lor si reciclarea, nu polueaza? Scapam de dracu si dam de ta’su…
    Parerea mea…

    • Asta e cea mai mica problema. Energia din baterii nu pica din cer, vine de la centralele electrice. 30 de milioane de masini electrice pe strada va insemna cel putin dublarea capacitatii sistemelor energetice.
      Ma tem ca in lipsa bazarii pe centrale nucleare nu se va produce nici o reducere a consumului de combustibili fosili (prostia germana e exemplificatoare, importa energie din Polonia – unde e produsa mai ales cu carbune – si tin mortis la teava cu gaz a rusilor pe sub Baltica, ca le trebuie la centralele cu gaz, iar din cind in cind, cind bate vintul mai tare, se lauda cu cit a acoperit energia eoliana din necesar).

  4. Oare reteaua electrica va suporta toate masinilea alea bagate in priza noaptea? Sau va trebui sa stam la lumanare, noi restul? Ca sa nu mai spunem ca navale alea militare sie mega imensitatile de vapoare adunate, polueaza cat toate masinile din lumea asta, dar e mai usor sa i aburesti pe prosti decat de te uiti de unde vine poluarea. Pun pariu ca nu le va iesi! Ca sa nu mai vorbim de avioane, care deocamdata cam stau la sol: alea nu polueaza?

    • Ca sa nu mai spun ca nu suntem in stare sa avem baterii la telefoane care sa duca o saptamana, dar vor face ei baterii smekere care sa mute cate 2 tone de fier cat are o masina!!! Hai sictir!