G4Media.ro

Uniunea Europeană începe o remaniere în rândul ambasadorilor săi

Sursa foto: GEORGES GOBET / AFP

Uniunea Europeană începe o remaniere în rândul ambasadorilor săi

Înainte ca majoritatea posturilor importante din instituţiile Uniunii Europene să fie alocate, ceea ce se va întâmpla după alegerile europarlamentare din 6-9 iunie, o serie de diplomaţi europeni importanţi fac deja obiectul unei remanieri ori şi-au asigurat de pe acum noi locuri de muncă, comentează joi Politico, transmite Agerpres.

Deşi în fiecare an are loc o remaniere în rândul diplomaţilor UE, de această dată operaţiunea este mai complicată ca urmare a alegerilor europene din cele 27 de state membre.

Până în toamnă, se speră ca Uniunea Europeană să fi decis deja cine va conduce Comisia Europeană, Consiliul European, Parlamentul European şi Serviciul European de Acţiune Externă (SEAE).

Mai întâi, însă, în această săptămână Comisia Europeană va face rotaţia sa anuală de diplomaţi, urmând să fie numiţi 43 de noi ambasadori şi 11 ambasadori adjuncţi ai săi. După unele discuţii între şeful diplomaţiei UE Josep Borrell şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, desemnările urmează să primească undă verde miercuri, potrivit unei oficialităţi europene de rang înalt.

Unele nume din ”bula de la Bruxelles” vor primi în curând noi însărcinări, cum este cazul şefului de cabinet al lui Charles Michel, Frederic Bernard, care ar urma să devină ambasador al UE în Canada.

Consilierul pentru politică externă al lui Michel, Simon Mordue, va fi numit în postul de secretar general adjunct al SEAE, iar actualul şef al Reprezentanţei Comisiei Europene la Viena, Martin Selmayr, cândva numit ”monstrul din Berlaymont” de către colegii săi, va deveni ambasador al UE la Vatican şi la Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO).

Diplomaţi europeni familiarizaţi cu acest dosar au afirmat că Ursula von der Leyen – care a avut de la început o relaţie de lucru dificilă cu Charles Michel – blochează accesul la viitoare joburi pentru actualii consilieri ai preşedintelui Consiliului European. Cea mai mare provocare este asigurarea unui echilibru de gen, geografic şi între instituţii.

Genevieve Tuts, şefa de cabinet a comisarului european pentru justiţie Didier Reynders, intenţionează să îşi asume un nou rol. Reynders candidează la funcţia de secretar general al Consiliului Europei, post ce presupune părăsirea Comisiei Europene.

Devenită în 2019 prima femeie în postul de preşedinte al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a insistat constant pe echilibrul de gen în ocuparea funcţiilor în executivul UE. În prezent, aproximativ 36% din ambasadorii UE sunt femei şi obiectivul este ca la finalul mandatului lui Josep Borrell să se ajungă la 40% la toate nivelurile SEAE.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...