G4Media.ro

Ungaria pune presiune pe ExxonMobil și România: Dacă americanii nu iau decizia…

Ungaria pune presiune pe ExxonMobil și România: Dacă americanii nu iau decizia de a extrage gazele din Marea Neagră, Budapesta încheie un nou contract pe termen lung cu Rusia

Péter Szijjártó, ministrul ungar de Externe, a declarat miercuri că dacă firma americană ExxonMobil nu ia până în luna septembrie decizia de a investi în producția gazelor din Marea Neagră, Budapesta va fi nevoită să încheie un nou contract pe termen lung cu Rusia pentru aprovizionarea cu gaze, transmite agenția MTI.

Declarația lui Szijjártó vine pe fondul amânării pe termen nedefinit de către ExxonMobil a unei decizii, amânare cauzată de desele schimbări de legislație din România. Compania americană a anunțat public că are nevoie de stabilitate fiscală pentru a aproba investiția inițăială cifrată la câteva miliarde de dolari.

“Exxon Mobil poate schimba furnizarea de energie în Europa. Cu toate acestea, compania americană ar trebui să ia decizia finală privind investiţia. Dacă nu va face acest lucru până în septembrie, atunci voi fi nevoit să închei un alt acord pe termen lung cu Rusia”, a declarat Szijjártó.

O decizie finală a ExxonMobil și începerea producției nu înseamnă că Ungaria va deveni automat beneficiar al gazelor din Marea Neagră. Budapesta va trebui să concureze pe o piața regională pentru gazele extrase din zăcământul estimat la 42-84 miliarde metri cubi de gaze naturale.

Foto: Sonda offshore Exxon

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. noi suntem sefii la UE, nu ne pot spune noua ungurii ce sa facem ! ciocu mic , ca va scoatem din shenghen :))

  2. Era și normal ca ungurii din actuala guvernare sa găsească repede niște amenințări penibile.
    Din păcate pentru ei, nu toată planeta vrea sa colaboreze cu Rusia, doar ei.
    Vorbe în vânt și apa de ploaia din partea celui mai ratat guvern al Ungariei din recenta istorie.

  3. Ungaria: – Mother Russia, vrei sa cumparam gaz de la tine ?
    URSS(new): – DA!
    Ungaria: – Climatul fiscal din Romania e prea predictibil pentru asta. Puteti face ceva ?

  4. Cred că de data asta ar trabui să ne uităm la subiect din alt unghi, decât ingerința Ungariei în”treburile noastre”. Dincolo de exploatarea gazului de către Exxon – singurul care are tehnologia necesară – se pune evident chestiunea transportării gazului, în special în Vest. Singura magistrală prevăzută pentru aceasta – conform unei înțelegeri bilaterale româno – ungare – este o magistrală care trece prin Ungaria și intră acolo în zona Nădlac.
    Era de așteptat din partea americanilor să ridice această problemă cu ocazia vizitei lui Orban, Exxon este o supercompanie americană. Ungurii au fost presați, iar ministrul lor cere viteză de la noi – repet, conducta este obiectul înei înțelegeri bipartite româno – ungare. În caz că proiectul eșuează vina alegerii soluției rusești este pasată la noi pentru întârziere. În plus rămâne nesoluționat transportul gazului de la noi spre consumatorii din Austria, Germania etc. Să înțelegem : sunt multe proiecte rusești care stau la coadă să reușească. Două dintre ele trec prin Ungaria. Deci asta e. Mingea e la noi

    • Hai sa vedem o alta „minge”! Ce-ar fi sa construim pe la Navodari o fabrica de gaze lichefiate…. si apoi sa-i intrebam pe unguri daca nu-l vor lichid??? Daca nu, il vindem la altii…. ungurii sa ia de la Putin…..

      PS. PArtea nasoala este ca ungurii au „rezervat” deja capacitatea de pe conducta, fiindca romanii au dormit in pantaloni…..

    • Ungaria este țară de tranzit în această poveste. Consumul lor din acest gaz nu este semnificativ. Importanța țărilor de tranzit care să ocolească țări ”probleme” ( de ex. Ucraina și România pentru ruși ) este mare din cauza consumatorilor vestici. Când un proiect întârzie, părțile se acuză reciproc. Și Exxon acuză România din cauza întârzierii. Austria acuză pe toți : români, unguri, americani. Sectorul energetic este o activitate strategică a cărei importanță va crește. Trebuie să învățăm să jucăm pe acest teren. Nu spun că ungurii au dreptate, ei joacă la două mâini.