G4Media.ro

UNESCO solicită Turciei un raport privind starea de conservare a Hagiei Sofia…

sursa foto: hagiasophia.com

UNESCO solicită Turciei un raport privind starea de conservare a Hagiei Sofia și își exprimă ”profunda îngrijorare” după ce Erdogan a transformat-o din muzeu în moschee

Instituția „regretă profund lipsa de dialog și informații” cu privire la decizia luată de Recep Tayyip Erdogan de a schimba statutul monumentului dintr-un muzeu în moschee, scrie Le Figaro, citată de Rador.

Comitetul Patrimoniului Mondial al UNESCO a cerut vineri Turciei să prezinte până în 2022 un raport privind starea de conservare a catedralei Sfânta Sofia din Istanbul, exprimându-și „profunda îngrijorare” cu privire la consecințele transformării acestei celebre clădiri din perioada bizantină într-o moschee.

Transformarea în moschee a Sfintei Sofia de către autorităţile turce, pe 10 iulie 2020, catedrala fusese până atunci muzeu, declanșase un val de indignare internațională și amplificase tensiunile dintre Turcia și Grecia.

Comitetul Patrimoniului Mondial solicită Turciei să prezinte până la 1 februarie 2022 „un raport actualizat privind starea de conservare” a clădirii. El „regretă profund lipsa de dialog și informații” cu privire la decizia Turciei de a schimba statutul muzeelor ​​Sfânta Sofia şi Biserica Mântuitorului din Chora, o altă capodoperă a arhitecturii bizantine.

În august 2020, un decret prezidențial a dispus transformarea într-o moschee a Bisericii Mântuitorului din Chora, numită și Biserica Chora, decorată în special cu fresce din secolul al XIV-lea reprezentând Judecata de Apoi. Aceste inițiative au făcut parte din eforturile președintelui Recep Tayyip Erdogan de a-i distruge pe susținătorii săi mai conservatori și naționaliști, deoarece Turcia se confruntă cu dificultăți economice agravate de pandemie.

De asemenea, Comitetul și-a exprimat „profunda îngrijorare cu privire la impactul potențial pe care îl pot avea schimbările acestor componente cheie asupra valorii universale remarcabile a proprietăților” și a solicitat Turciei să se angajeze în cooperare și dialog internațional înainte de orice altă schimbare importantă. Hagia Sophia și Biserica Mântuitorului din Chora sunt situate în zonele istorice din Istanbul, listate ca patrimoniu mondial UNESCO de către agenția ONU.

În prezent, Comitetul Patrimoniului Mondial se reunește online sub președinția din Fuzhou (China) a lui Tian Xuejun, viceministru chinez al Educației și președinte al Comisiei naționale chineze pentru UNESCO pentru sesiunea sa anuală. În cazul în care Comitetul se declară nemulțumit de starea de conservare a unui sit înscris pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO îl poate înscrie pe lista siturilor Patrimoniului Mondial aflate în pericol sau pur și simplu îl poate retrage.

Sursa: Le Figaro / Rador / Traducerea: Rodezia Costea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Ar trebui sa le transformam si noi Moschele in Biserici aici in europa ca reactie , dar din pacate ue vrea musulmanizarea europei si distrugerea crestinismului .

  2. „Comitetul Patrimoniului Mondial se reunește online sub președinția din Fuzhou (China) a lui Tian Xuejun, viceministru chinez al Educației și președinte al Comisiei naționale chineze pentru UNESCO”
    wtf?

  3. Remarc cu profundă îngrijorare că majoritatea oamenilor din domeniul PR sunt afectați de o penurie de cuvinte. În afară de exprimat intenții, dorințe sau vise umede, nimeni nu mai comunică ceva concret.

  4. Cu Mezquita din Cordoba cum ramane? Ca sa nu fim ipocriti, ar fi bine sa o retrocedam inainte sa tipam la turci…
    Uite ca turcii (asa inapoiati cum sunt) au avut o farama de toleranta si timp de vreo 50 de ani au permis ca bazilica sa fie deschisa tuturor (muzeu).
    Sa nu mai vorbim de faptul ca bazilica din Istambul a fost pastrata intacta pe cand Mezquita a ramas cu “sula-n coasta”…

    • Da don Nelu , noroc că mai sunt și oameni informați ca d-ta în marea majoritate de ignoranți printre care trebuie să trăim … Plus că Aya Sofia era moschee de peste 500 de ani , iar redevenind moschee este în continuare deschis pentru vizitare tuturor la fel ca și toate moscheele din İstanbul și din Lume !