G4Media.ro

Una dintre companiile americane din Marea Neagră anunță eșecul operațiunii de explorare…

sursa foto: BSOG

Una dintre companiile americane din Marea Neagră anunță eșecul operațiunii de explorare într-un perimetru: zăcămintele de gaze nu sunt viabile economic

Black Sea Oil & Gas SRL (BSOG), companie deținută de fondul american Carlyle, a anunțat vineri că operațiunile de explorare din Marea Neagră s-au soldat cu un eșec. Cele două sonde de explorare din perimetrul XV Midia au ajuns la rezultate nesatisfăcătoare din punct de vedere economic, potrivit unui comunicat al companiei.

Astfel, prima sondă a programului de foraj, Iulia-1, forată până la 2110 metri adâncime, ”nu a evidențiat niciun rezervor de gaze”, iar a doua sondă, Paula-1, forată până la 1036 metri, a găsit gaze al căror volum ”nu s-a dovedit viabil economic”, potrivit comunicatului citat.

Mark Beacom, directorul executiv al BSOG, a spus că „această campanie de foraj demonstrează riscurile inerente încercării de a găsi resurse de gaze în largul Mării Negre, unde șansa de succes nu este mai mare de 25%. Dacă această campanie de foraj ar fi fost încununată de succes, ea nu numai că ar fi furnizat României resurse suplimentare de gaze naturale, sporind astfel siguranța aprovizionării, dar ar fi putut utiliza infrastructura propusă a fi construită pentru Proiectul de Dezvoltare Gaze Naturale Midia („Proiectul MGD”), potrivit comunicatului companiei.

Ce se va întâmpla în continuare? Compania americană anunță că intenționează să ia decizia finală de investiție în ultimul trimestru din acest an, dacă legea offshore va intra în vigoare până la acel moment.

BSOG mai are în concesiune și perimetrul XIII Pelican, situată în platforma continentală a Mării Negre.

Comunicatul integral al companiei:

Bucuresti, România, 3 august 2018: Black Sea Oil & Gas SRL (“BSOG”) împreună cu partenerii săi de concesiune anunță încheierea campaniei privind forajul a două sonde de explorare în perimetrul XV Midia, platforma continentală a Mării Negre.
Campania de foraj fusese programată inițial pentru trim. IV 2017, în funcție de disponibilitatea platformei. Pentru această campanie BSOG a folosit platforma de foraj „GSP Saturn”. GSP Saturn este o platformă auto ridicătoare cu patru picioare, deținând un palmares în executarea de operațiuni de foraj la nivel internațional. Anterior realizării acestei campanii de foraj, platforma a fost localizată în portul Rotterdam, Olanda.

Pentru prima sondă a programului de foraj, Iulia-1, situată la o adâncime a apei 73 m și la 115 km de țărm, forajul a demarat la 8 mai 2018 iar sonda a fost forată până la adâncimea de 2110 m (formațiunea Ponțian). Cea de-a doua sondă, Paula-1, situată la o adâncime a apei de 88 de metri și la 147 km de țărm, a fost forată începând cu data de 17 iunie 2018 până la adâncimea de 1036 m (formațiunea Dacian). Sonda Iulia-1 nu a evidențiat niciun rezervor de gaze în Ponțianul Superior, iar grosimea efectiv productivă a stratului şi volumele de gaze identificate prin sonda Paula-1 nu s-au dovedit viabile economic pentru a justifica probarea acestora. Rezultatele sondei Paula-1 confirmă potențialul structurii de tip Dacian identificată deja prin descoperirile Ana și Doina.

Mark Beacom, CEO BSOG, a comentat: „Această campanie de foraj demonstrează riscurile inerente încercării de a găsi resurse de gaze în largul Mării Negre, unde șansa de succes nu este mai mare de 25%. Dacă această campanie de foraj ar fi fost încununată de succes, ea nu numai că ar fi furnizat României resurse suplimentare de gaze naturale, sporind astfel siguranța aprovizionării, dar ar fi putut utiliza infrastructura propusă a fi construită pentru Proiectul de Dezvoltare Gaze Naturale Midia („Proiectul MGD”). Deși campania nu a adus descoperirile de gaze așteptate, din punct de vedere operațional și al sănătății și securității în muncă, sondele au fost finalizate cu succes.”
În ceea ce privește Proiectul MGD, am lucrat timp de doi ani împreună cu partenerii noștri de concesiune pentru obținerea deciziei finale de a investi în acest proiect. România are nevoie ca descoperirile de hidrocarburi făcute în Marea Neagră să fie puse în producție pentru ca țara să poată beneficia de avantaje semnificative, cum ar fi ocuparea forței de muncă pe termen lung, taxe și redevențe plătite statului și asigurarea securității energetice a țării. Acestea vor contribui, de asemenea, la atragerea altor investiții conexe industriei de petrol şi gaze, inclusiv producția de energie electrică pe bază de gaze naturale și industria petrochimică. Legea Offshore care a fost trimisă în Parlament pentru reexaminare în data de 2 august 2018, trebuie să rezolve în timp util reglementarea corespunzătoare a procedurilor de autorizare a proiectelor, a structurării şi funcționarii pieței gazelor naturale și a regimului fiscal stabil aplicabil, pentru ca respectivele proiecte să se materializeze. Presupunând că toate aceste probleme vor fi soluționate în timp util, BSOG intenționează să ia decizia finală de investiție în trim. IV 2018.

Despre Black Sea Oil & Gas SRL: Black Sea Oil & Gas SRL, deținută de Carlyle International Energy Partners şi Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, este o companie independentă de petrol și gaze cu sediul în România care desfășoară operațiuni de explorare, dezvoltare și exploatare a resurselor convenționale de țiței și gaze naturale. În prezent portofoliul companiei este alcătuit din concesiunea privind perimetrele XV Midia – Zona de Apă de Mică Adâncime și XIII Pelican, situate în platforma continentală a Mării Negre, în care BSOG deține o participație de 65% și calitatea de operator.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. Si ce? Oricum la noi nu ar fi ajuns mai nimic din banii aia, s-ar fi dus tot in buzunare la PSD.

  2. Daca va fi votata legea Offshore in forma actuala, vom avea parte numai de esecuri in forari.
    Rezultatele de acum reprezinta o pisica aratata guvernului/parlamentului, in speta celui ce „Vrednic este”.
    Rusii n-au niciun interes sa avem noi gaze!

  3. Strugurii sunt acri! Ce va mai place sa luati pe degeaba de la altii!!!! Urasc partidul comunist PSD ,dar sunt de acord ca nu putem vinde resursele pe 2 lei.

    • Sunt de acord cu tine,nu sunt cu psd,alde,udmr,pmp,pnl, dar nici cu firmele care vor gazul romanesc daca se poate pe gratis.Nu ati gasit gaz? Lasatii pe altii poate gasesc ei.

  4. Dacă aveam întreprinderile noastre, nu mai aveam „problemele” ăstea.

  5. Nici nu trebuie sa citesc totul ca sa-mi dau seama ca strategia americanilor este sa isi vanda gazul de sist in Romania, de fapt in UE. Principala lupta a acestor multinationale este sa intre pe piata UE, restul merge de la sine. Saraca Romania, iara piata de desfacere si pentru gazul de sist nociv al americanilor…