G4Media.ro

Un studiu bazat pe teste de anticorpi arată că 5,2% din populaţia…

Foto: InquamPhotos - / George Călin

Un studiu bazat pe teste de anticorpi arată că 5,2% din populaţia Spaniei a fost expusă la noul coronavirus/ Cercetători: Imunitatea poate fi incompletă, poate fi tranzitorie, poate să dureze doar pentru scurt timp şi apoi să dispară

Rezultatele furnizate de stadiul final al unui studiu naţional bazat pe teste de anticorpi arată că aproximativ 5,2% din populaţia Spaniei a fost expusă la noul coronavirus, au anunţat luni oficiali din această ţară, confirmând rezultatele obţinute în etapele precedente ale cercetării, informează Reuters, citată de Agerpres.

Studiul, în cadrul căruia aproape 70.000 de persoane din întreaga Spanie au fost testate de câte trei ori pe durata ultimelor trei luni, arată că prevalenţa virusului nu s-a modificat semnificativ după ce primele rezultate au fost publicate în luna mai.

Rezultatele sugerează, de asemenea, că imunitatea la noul coronavirus poate fi de scurtă durată, întrucât 14% dintre participanţii testaţi pozitiv la anticorpi în prima etapă au avut apoi rezultate negative în ultimul stadiu al testării.

„Imunitatea poate fi incompletă, poate fi tranzitorie, poate să dureze doar pentru scurt timp şi apoi să dispară”, a declarat medicul Raquel Yotti, directoarea Institutului de sănătate Carlos al III-lea din Spania, care s-a aflat printre coordonatorii studiului.

Pierderea imunităţii a fost mai des întâlnită în rândul persoanelor care nu au dezvoltat niciodată simptome ale bolii.

Vorbind într-o conferinţă de presă, Raquel Yotti i-a îndemnat pe spanioli să rămână prudenţi, în special pe aceia dintre ei care s-au recuperat de pe urma virusului şi care s-au considerat până acum imunizaţi.

„Nu putem să ne relaxăm, trebuie să ne protejăm şi să îi protejăm pe ceilalţi”, a adăugat ea.

Afectată de una dintre cele mai severe epidemii de COVID-19 din lume, Spania şi-a plasat populaţia în regim de izolare la domiciliu la jumătatea lunii martie, relaxând apoi gradual restricţiile începând din mai, după ce rata deceselor a început să scadă.

Graniţele internaţionale ale Spaniei s-au deschis la începutul lunii iulie, oferind astfel un impuls sectorului turistic, grav afectat de pandemia de COVID-19.

Dar, semnalând că riscul nu a trecut, regiuni din Galiţia şi Catalonia au fost nevoite să impună din nou regimuri locale de carantină weekendul trecut, izolând la domiciliu aproximativ 270.000 de persoane după apariţia unor mici focare de coronavirus.

Oficialii din Catalonia – care a fost în 2019 cea mai vizitată regiune spaniolă de către turiştii străini – au încercat luni să ofere asigurări vizitatorilor, spunând că plasarea în izolare a regiunii Segria afectează doar 2,5% din populaţia totală a acestei regiuni.

„Catalonia rămâne deschisă şi cu toate garanţiile”, a declarat Bernat Sole, directorul regional pentru afaceri externe, într-o informare de presă. „Turiştii şi reprezentanţii sectorului comercial-economic pot să intre şi să plece din Catalonia în aceleaşi condiţii (ca înainte de reintroducerea măsurilor de izolare, n.r.)”, a adăugat acelaşi oficial catalan.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. ar fi o premiera mondiala , imunitate 0 si reinfectari infinite!Poate doar hiv se apropie dar e diferit oricum , evident ca nu e asa , aia care nu au anticorpi au limfocite T care sunt gata sa-i faca daca se reintalnesc cu virusul asta !

  2. Asa cum se intampla foarte des, Spaniolii fac un studiu, nu inteleg nimic din ce au facut, trag concluzii bizare si apoi cauta sa dea lectii. Dar ma rog, n-au citit literatura in timpul siestei. Altfel ar fi stiut ca nivelul anticorpilor este corelat cu cel al GRAVITATII bolii, ceea ce inseamna ca este un INDICATOR (efect) al gravitatii bolii. Anticorpii sunt efectul expunerii la antigen, si reprezinta o aparare fata de infectiile URMATOARE fata de patogenul care a indus formarea acestor anticorpi. Cei asimptomatici au nivelul scazut pentru ca sistemul lor imunitar (din care anticorpii nu sunt decat o mica parte) a functionat bine, deci virusul nu s-a reprodus foarte puternic in acesti indivizi, deci celulele B (cele care produc anticorpii, printr-un mecanism destul de complex, desi simplu-logic ca principiu) nu au fost expuse la niveluri („titru”) ridicate de virioni („granula” aia rotunda din poze este virionul, si el include in el ARN-ul virusului). Iar nivelul ridicat de asimptomatici indica exact faptul ca procentul de persoane expuse este mult mai mare decat cel detectat prin teste (directe sau indirecte) de prezenta a virusului in organism. Ba chiar si faptul ca nivelul anticorpilor scade repede si dispare dupa seroconversie (asa se cheama raspunsul imun de producere a anticorpilor) … iti spune clar (daca nu dormi) ca unii au fost expusi dar urmele expunerii au disparut intre timp.

    Tragand linie: prea multi vorbesc ca sa se afla in treaba, baga lumea in sperieti, politica in deriva si tarile in colaps socio-economic. Cand prostia este la putere, cum s-ar putea altfel???

  3. ar tb completat cu lucrul esential: studiul publicat in The Lancet, e efectuat in aprilie si pt a aparea anticorpii decelabili in Elisa trece cam luna; deci acei 5% din cei 45 mil de spanioli adica vreo 2,25 mil erau cei trecuti prin infectie pana aprix in 10-15 martie.ATUNCI is cei 5 %. Mediana de aparitie a deceselor de la mom infectarii e de aprox 14 zile ceea ce inseamna ca cei 2,5 mil de infectati dadusera in jur de 9000 decese pana pe 30 martie. Inca nu a aparut virusul la care o parte din populatie sa nu piata fi infectata de el, mare parte prin mecanismul limficitelor T in cazul acestul virus, ceea ce inseamna ca numarul celor infectati + imuni la infectare corespindent duce spre 3,5 milioane; ceea ce se traduce in mortalitate efectiva aprox 0,25%. Mai tb subliniat ca acest procent nu merge delic liniar, adica nu poti face extrapolare la intreaga populatie pp ca s-ar infecta toata datorita pricesului natural de reducere dramatica a transmiterii pe masura ce creste nr celor infectati, ceea ce se traduce intr-o eventuala mortalitate la 12 luni sub acest 0,25 %. Facand o extrapolare lanr de decese de azi in spania am putea estima ca au trecut prin infectie in jur de 10 milioane pana pe 25 iunie din cei 45 mil spanioli, bineinteles inegal distribuit pe zone, pe care le poti decela regional prin nr de decese aferente. Deci cel mai important ce tb spus in articol: ATENTIE stufiul e facut in aprilie si arata date despre mijlocul lui martie. Am observat ca MULTE articole g4media si hotnews sunt in mare parte traduceri incompldte ale unor stiri din presa internationala: theguardian, telegraph, nyt, wsj etc. Aceia preiau inf din studii pe sarite, iar la o noua preluare iese din preluare iese ce mai iese.

  4. Păreri și banuieli. Imunitatea organismului este un proces complex ce nu e pe deplin cunoscut.

  5. Cercetatorii spanioli au constatat ca daca tai picioarele puricelui puricele nu mai aude.
    Deja se cunoaste ca imunitatea la covrig nu e limitata la anticorpi.
    Cercetatatorii spanioli ne spun, cu alte cuvinte, ca n-are rost sa ne zbatem cu vaccinul, ca oricum efectul lui nu dureaza. In realitate mai degraba unii au pierdut timpul si-au luat niste bani degeaba.