G4Media.ro

Un studiu asociază utilizarea excesivă a reţelelor sociale cu depresia în timpul…

Sursa foto: Pixabay

Un studiu asociază utilizarea excesivă a reţelelor sociale cu depresia în timpul pandemiei

Utilizarea excesivă a reţelelor sociale în timpul pandemiei reprezintă un factor de predicţie al simptomelor de depresie şi traumă secundară, sugerează rezultatele unui studiu recent, realizat de oameni de ştiinţă de la Universitatea din Pennsylvania (Penn State) din Statele Unite şi de la Universitatea Jinan din Guangzhou, China, citat de DPA, preluată de Agerpres.

Cercetarea, publicată în jurnalul ştiinţific Computers in Human Behavior, a inclus 320 de participanţi din Wuhan care au oferit informaţii despre modul în care au accesat şi distribuit informaţii pe teme de sănătate prietenilor, membrilor familiei şi colegilor prin WeChat, cea mai populară aplicaţie de socializare din China.

Cercetătorii au folosit totodată o scară de stres pentru măsurarea nivelului de anxietate şi de depresie, participanţii fiind rugaţi să evalueze afirmaţii precum ”Am simţit că viaţa nu are sens” şi ”Am avut vise tulburătoare despre epidemia de coronavirus”.

Bu Zhong, profesor de jurnalism la Penn State şi coautor al studiului, a declarat că echipa sa a început să analizeze utilizarea efectelor reţelelor sociale asupra sănătăţii mintale a oamenilor imediat după aplicarea măsurilor de carantină în Wuhan pentru stoparea răspândirii coronavirusului.

”Nu ne aşteptam să devină o pandemie globală”, a spus el. ”Am crezut că am putea dezvălui anumite daune invizibile cauzate de focar. În situaţia Chinei, media locale nu relatau despre COVID-19. Dacă o persoană citea doar ziarul local şi se uita la televizor nu primea informaţii despre virus. Acest lucru i-a făcut pe oameni extrem de stresaţi şi au început să se bazeze extrem de mult pe reţelele sociale”, a explicat Zhong.

Cercetări anterioare au demonstrat că numeroşi oameni se bazează pe reţelele sociale pentru a găsi şi distribui informaţii pe teme de sănătate în perioadele de criză. Sondajul Harris a constatat că între sfârşitul lunii martie şi începutul lunii mai, 46-51 procente dintre adulţii americani au declarat că utilizează mai des reţelele sociale faţă de perioada anterioară pandemiei.

Noul studiu a constatat că peste jumătate dintre participanţii la studiu, dintre care niciunul nu a raportat tulburări traumatice sau depresive înainte de pandemie, au resimţit un anumit nivel de depresie. Aproape 20 de procente dintre participanţi au raportat că au prezentat un nivel moderat până la sever de depresie şi puţin peste 20% au raportat că au resimţit niveluri moderate până la severe de traume secundare, care pot apărea atunci când oamenii află despre experienţele traumatice ale altora. Pe baza modelului cercetărilor, utilizarea excesivă a reţelelor sociale a fost asociată cu niveluri de depresie şi traume secundare mai severe.

Totodată, Zhong a declarat că este important să se înţeleagă modul în care toate tipurile de reţele sociale, inclusiv platforme precum Facebook şi Twitter, îi pot ajuta pe oameni în timpul unei crize sanitare. ”Cred că în timpul dezastrelor avem tendinţa de a apela la reţelele noastre sociale mai mult, pentru a obţine ajutor şi pentru a lua legătura cu alţii”, a spus el. ”Este în firea omului”, a adăugat specialistul.

”Nu vrem ca oamenii să creadă că reţelele sociale sunt un lucru rău. Vrem doar ca ei să ştie că există un echilibru, iar atunci când depăşeşti pragul – precum atunci când îţi verifici (reţelele sociale) la fiecare cinci sau zece minute – aceasta îţi poate provoca mai mult stres”, a subliniat Bu Zhong.

Cercetătorii au notat în studiul publicat luna trecută că este posibil ca persoanele care au consumat mai multe informaţii pe teme de sănătate pe WeChat să fi acordat o importanţă excesivă conţinutului, experimentând astfel un nivel mai mare de depresie şi traume secundare în comparaţie cu cele care au utilizat mai puţin platforma.

Prin urmare, oamenii de ştiinţă recomandă pauze de social media în timpul unei crize sanitare stresante, cum ar fi pandemia. ”Nu ar trebui să dăm vina pe reţelele sociale”, a spus Zhong. ”Ar trebui să acordăm atenţie modului în care le utilizăm”, a adăugat el.

Sursa foto: pixabay.com

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

17 comentarii

  1. Retelele de desocializare === Droguri de mare risc virtuale.

    • *Efectul lor catastrofic a devenit pandemic. Dezumanizarea este aproape completa …
      ** I-as da in judecata de i-ar gasi dracii… Sa plateasca daune morale intregii Umanitati. Chiar au saracit psihicul prea multor slabi de inger/saraci cu duhul iar eu nu mai vad oameni pe strada fara sa aiba nasul in telefon … All Ages Included.

  2. Aiurea, daca te uiti la digi24 dai in depresie.

  3. Cu toate că legea sănătății mentale prevede dreptul depresivilor de a-și alege medicul și tratamentul, dar nu nu mai al lor, până și oamenii cu schizofrenie au acest drept, însă revenind la HUBdepresivilor, următoarele medicamente au ca afect secundar mania, in consecință derivă diagnosticul de bipolar tratat cu antipsihotice, care se lasă în sevraj cu recădere mai mare ca situația care a necesitat tratament, prin urmare diagnostic de schizofrenie: mirzaten, sertralina/zoloft, cipralex, coaxil, argofan/venlafaxina și prozac pentru stăpâni de căței.

    Cam așa este și cu Covid, momentan tratează efectele like Lupus & SIDA.

    • E interesant cum stii atatea medicamente … Ziceai ca n-ai luat niciunul dintre ele dar aparent esti loco si se vede de atata vreme de cand bantui p’aci … Vreti sanatate psihica ? Luati psilocibin supervizat de-un specialist acreditat(daca exista asa ceva in Romania) … Daca nu … Ghinion. + renuntati la stimularea dopaminergica pe cat posibil(comentarii pe aici …/e greu, incerc sa ma las…), cafea, tigari, mahoarca(in special mahoarca) & Class A(care duc la nebunie curata). Faceti sport si scapati de smartphone. De alimentatie nu mai vorbesc pt. ca aici e cel mai greu … Succes !

    • Interesant este cum te bagi cu presupuneri și sfaturi, ca musca in căcat.

    • Fata frumoasa dar nebuna …

      Sa stii ca nebunia este corelata cu capacitatea de-a confrunta viata …
      Viata fiind o scanteie ce se autoreflecta -n infinit.

      Este greu sa accepti ca te vei stinge si de aici toata ‘trauma’ insa nu poti invinge legile naturii … Poti doar sa te bucuri sau sa suferi. Intr-un final, e irelevant.

      Poti considera viata ca o idee a „Divinitatii”, „Divinitate” care orice gandeste se materializeaza … Noi suntem doar una dintre infinitele idei dar una proasta …

  4. Obsesiv, revin, sper că nu în van. Cautati-l pe scarba devenita chirurg cu dosar penal deschis la data de 12 iunie 2008, Dumitrașcu Gh. Vladimir, care a profesat cu cazier, numai el știe cu ce mi-a provocat simptome Lupus like, de a îngenunchiat și Institutul de Diabet Paulescu și tot spitalul Colentina.

    • La ce varsta le-ai luat ? Daca e sub 26 ai putea sa-i dai in judecata. Creierul este inca in dezvoltare iar administrarea de anti-psihotice (pastile testate pt. varste 65+) la acele varste este inumana. De multe ori oamenii au carente nutritionale grave de care psihiatrii habar nu au(ex: Magneziu, B6 … ) + o lipsa totala de activitate coerenta. De aici si ‘dementa’ . + o familie mizerabila cu probleme complexe si o incapacitate totala de a le confrunta …

    • Marș mă, bugetarule!

  5. Administrare substanță de nevertebrata angajată la Spitalul Militar din Calea Plevnei, et 1, secția 1 Chirugie, la data de 22 spre 23 aprilie 2009, str Vedea, nr. 3, in prezența doamnei Diana Paraschiv și Vj. Tino

    • Oano, iesi la soare, ia magneziu, lasa carnea si lactatele, si nu te mai strofoca ca-i in zadar. Priveste in fata. Restul e doar in capul tau.

  6. Sys_32, du-te in Poland!

    Oana Prisecaru

  7. Probabil, mai important e ce continut au consumat pe acele retele sociale respondentii/participantii la studiu. Presupun ca pus in imagine ar semana cu ident-urile/grafica afisata pe Digi24. Acei „virusi in copaci” pe fond insangerat, care-mi aduc aminte de toate filmele (post)apocaliptice vazute, incepand cu explozia nucleara din Terminator 2.

    • E un sistem ‘failed by design’. Sunt facute sa te imbolnaveasca iar ei(creatorii) stiu asta. Scopul e sa depinzi de ele, sa te stoarca, sa te suga, nu-i intereseaza de sanatatea ta. https://www.imdb.com/title/tt11464826/

      (As face un algoritm care sa depisteze daca RETEAUA e folosita de sofer cand conduce … Efectiv n-ar functiona. Nu-i greu pt. Grand Master Zuck desi necesita niste brainpower …

      App, MAI, cand ii mai ardeti pe toti cei 1/6 care conduc cu telefonul la ureche ? Nu de alta dar mai moare cineva …

  8. asa.. si ?!