G4Media.ro

EXCLUSIV Un specialist în asfaltare, un controlor de rovignete și un consilier…

EXCLUSIV Un specialist în asfaltare, un controlor de rovignete și un consilier la AEP, propuși de guvern în conducerea Romgaz, cea mai mare companie a statului român. Cum promovează guvernul competența și profesionalismul în giganții energetici

Ministerul Economiei, ca acționar majoritar al Romgaz – cea mai mare companie cu capital de stat – a propus trei noi membri în Consiliul de Administrație care nu au nici o legătură cu domeniul energetic și nici o competență profesională care să îi recomande într-o asemenea funcție.

Propunerile au fost făcute pe 15 octombrie de ministrul Virgil Popescu și urmează să fie votate în Adunarea Generală a Acționarilor din 23 octombrie, potrivit documentelor postate pe site-ul Romgaz.

Cei trei noi membri propuși sunt economistul Cristian Firu (controlor de trafic la CNAIR), juristul Andrei Dimitriu (angajat la Autoritatea Electorală Permanentă) și inginerul Virgil Popa (administrator al unei firme care vinde produse medicale, fost viceprimar în Sibiu specializat în asfaltări).

Numirile sunt în contradicție atât cu programul electoral al candidatului la prezidențiale Klaus Iohannis, cât și cu programul de guvernare al cabinetului Orban, așa cum a fost votat de Parlament.

Ce spunea candidatul Klaus Iohannis în programul electoral din 2019:

România se desprinde greu de interesele clientelare din domeniul energetic, unul sufocat de monopol, inginerii financiare, dominaţia unor reţele clientelare, atribute contrare unei economii sănătoase. Pe parcursul ultimei guvernări, instituţiile și companiile de stat cu responsabilităţi în domeniul energetic au fost profund politizate și deprofesionalizate, afectând performanţa întregului sector. Guvernanţa în energie trebuie să fie bazată pe competenţă și integritate.

Ce spune guvernul Orban în programul de guvernare:

O guvernanță în energie bazată pe competență și integritate. Ministerul Economiei va promova necesitatea restaurării competenței, eficienței și integrității în guvernanța sectorului energetic românesc. În ultimii ani, instituțiile și companiile de stat au fost profund politizate și deprofesionalizate, acest lucru ducând la o lipsă de eficiență în definirea viitorului sectorului energetic, care încă nu are o strategie naționala elaborată și adoptată, deși revizuirea acesteia a început încă din anul 2014.

Romgaz este cea mai mare companie cu capital de stat din România. Este cel mai mare producător de gaze naturale din România și a încheiat anul 2019 cu o cifră de afaceri consolidată de 5,1 miliarde lei.

Romgaz este în cărți pentru a prelua, într-un consorțiu cu OMV Petrom și compania poloneză de stat PGNiG pentru a prelua o parte din participaţia ExxonMobil la proiectul Neptun Deep. Grupul petrolier american Exxon Mobil a confirmat, la începutul anului, că analizează o posibilă ieşire din proiectul offshore Neptun din România, adăugând că a început să ofere informaţii potenţialilor cumpărători, relata, în ianuarie, Reuters. ExxonMobil şi OMV Petrom explorează zăcământul de mare adâncime Neptun din Marea Neagră, estimat la 42 – 84 de miliarde de metri cubi de gaze. Cele două companii au participaţii egale în proiect, iar decizia finală de investiţii pentru extracţia resurselor nu a fost încă luată.

Cine este Cristian Firu. E controlor de trafic la compania națională de autostrăzi CNAIR, unde verifică existența rovignetei, controlul autovehiculelor și aplicarea amenzilor. Lucrează în Drobeta Turnu Severin. Anterior a lucrat în diverse instituții și firme din Drobeta, orașul de baștină al ministrului Virgil Popescu. A absolvit Facultatea de Științe Economice din Craiova. Vorbește limba engleză la nivel mediu. Nu are nici o legătură cu domeniul energetic. Vezi aici CV-ul oficial

Cine este Andrei Dimitriu. E consilier al vicepreședintelui Autorității Electorale Permanente din 2016. Anterior a fost personal tehnic auxiliar la Biroul Electoral Central și manager al Asociației ”O șansă pentru viitor”. A absolvit Facultatea de Drept a Universității București și are și un master la aceeași facultate. Vorbește limbile engleză și franceză. Nu are nici o legătură cu domeniul energetic. Vezi aici CV-ul oficial

Cine este Virgil Popa. Este administrator al firmei de produse medicale Ophtaliance SRL. În perioada 2007 – 2016 a fost viceprimar al Muncipiului Sibiu, mandatele sale suprapunându-se până în 2014 peste cele de primar ale lui Klaus Iohannis. Este prim-vicepreședinte PNL Sibiu. A scris în CV-ul oficial că are ”o bună cunoaștere a proceselor de control al lucrărilor de asfaltare, reparații a (sic) străzilor”. A absolvit facultatea de inginerie Sibiu. Vorbește limba engleză bine. Nu are nici o legătură cu domeniul energetic. Vezi aici CV-ul oficial

Foto: Ludovic Orban și Virgil Popescu (InquamPhotos / Justinel Stavaru)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

39 comentarii

  1. Nu se găsesc oameni…..

  2. De-asta votez USR.

    • Baaaaaaaaaa, lasa-ne!!! Nu intelegi ca nu ne intereseaza cu cine votezi?!?!?!

    • Toti trebuie sa votam USR-Plus, daca o sa aibe PNL doar 30% iar USR-Plus 25% nu pot crea majioritate / monopol si e in avantajul oamenilor

    • Mai zi-ne de astea.. Ești simpatic! :)))

    • USR PLUS sunt singura forta reformatoare. De la PSD, UDMR, PLUS sau ALDE nu am sperante dar PNL-ul se poate reforma doar daca exista presiune din partea unui partid care fixeaza un standard de etica si competenta si acel partid este USR PLUS.

    • Și eu DE ASTA VOTEZ PMP !

    • Si eu DE ASTA VOTEZ PMP !

  3. da, și controlorul de RATB Cluj, de asta nu votez nimic.

  4. fmm de incompetenti psd/pnl.

    doar prostii stau acasa si nu voteaza deoarece se complat in mocirla actuala!!!!

    IESITI LA VOT DACA VRETI SA SCHIMBATI CEVA!!!

  5. Eu mă întreb unde-i găsește…azi e a treia știre cu numirile lui Orban, celelalte 2 vizau candidații eligibili la parlamentare.
    In ritmul ăsta, USR+ va stoarce voturi de dreapta din belșug!

  6. PNL = PSD .promovarile se fac din rândul șoferilor celor care căra gențile politicienilor , cei care lipesc afișe electorale etc. Vreau sa vedem promovari in baza unor concursuti transparente, pe bune si nu numiri facute in functie de interesele politicienilor.Voi vota alt partid in afara celor două de mai sus.

    • Punctajul trolilor de la mafia PRO-USL-PSD cu dedicație pentru ”idioții utili” care pun botul: 1. PNL = PSD, cu variantele ”blat”, ”aceeași mizerie”, ”n-ai cu cine”, ”nu vrem răul cel mic”, ”mi-e silă de toți” etc
      2. USR – e cu neomarxiștii, lgbt, tot felul de idioțenii – ca pre vremuri cu drogurile la penețeu și cu legionarii

  7. au o listă lungă cu proşti manevrabili!

    • nici o diferenta intre „grinzile” PNL-ului si „dancilele” PSD-ului

    • și trolii ”o lista lunga cu” fantoșe ”manevrabile”. Aceeași placă obosită cu ”aceeași mizerie”. Oare cât de dobitoci sunt de cred că mai ține tâmpenia asta?

  8. Orban e un gargaragiu pentru care și minciuna-i vorbă. Nu mai cred un cuvânt din ce spune ”liberalul” ăsta. Aceeași mizerie de ”specialiști” ca și la psd.

  9. cu siguranta ROMANICA-NORMALA-EDUCATA nu a „giroscopat” acest lucru

  10. Importante in republicile bananiere nu sunt competentele ci tribul din care faci parte. Sa se verifice oare parintii baietilor astia ce erau? Poate aveau aceeasi profesie ca Orban senior sau Rafila senior…

  11. Bine că n-au pus de la Gazprom…

  12. Acest ministru Virgil Popescu este un alt mare gunoi politic marca PNL; tocmai vazusem ieri seara un reportaj pe digi24 despre un institut de turism fantoma, tinut pe bani buni de acest smecheras de Popescu. Dar nici despre firmele concurente distribuitoare de gaz si modalitatea mai transparenta de a opta pentru a fi clientul uneia dintre ele nu s-a inteles nimic in vara…
    Cit despre Orban…, ce sa mai, e jalnic, asa cum sint si toti prostanacii care cred sincer in forta schimbarii la PNL, banda asta cinica si multi-genetica (fsn/psd/usl/punr/alde/pnl).

  13. Numirea de politruci ,analfabeti functionali sunt generatori de coruptie si de mari pagube economice.pnlul procedeaza ca si psdul,dar cu oameni ceva mai educati.Depolitizati toate institutiile statului pentru ca de aceia am ajuns unde am ajuns.

  14. Este un joc al Mincinosului de Virgil Popescu! Un caracter foarte urat are acest domn. Nici in PNL nu e agreat. Il sprijina insa KWJ care il vede chiar si o optiune de Prim-Ministru dupa alegeri.

  15. Minciuni, rautati ieftine! Va pretati la mijloace josnice sa va atingeti scopul de a denigra persoane ce merita sa ne reprezinte. E un joc murdar!

  16. Si eu DE ASTA VOTEZ PMP !

  17. Spuma spumelor, crema cremelor, rahatii rahatilor…

  18. Momentul ăla când tu înjuri P$D-ul că promovează terminați și ajungi să îi depășești…

    Am ajuns să am alergie la cuvintele „proiect” „consilier” „specialist/-ă în comunicare” folosite în locul a ceea ce semnifică ele cu adevărat și anume:

    1. Proiect = tăiat frunza la câini.
    2. Consilier = băgător de seamă.
    3. Specialist/-ă în comunicare = un f…e vânt.

    Lăsați-ne, băi nene, cu toți consilierii ăștia! Că de 30 de ani avem numai consilieri și studii de fezabilitate și prefezabilitate. Și în rest nimic, doar jaf la drumul mare. Nici apă caldă nu mai avem. La iarnă o să mă spăl cu consilieri.

  19. Daca as spune ca sunt dezamagit de penele as minti. Ma asteptam sa fie exact ca pesedeaua si iata ca nu m.a dezamagit.