Un secol de la rebeliunea bolșevică de la Tatarbunar, din sudul Basarabiei: Exemplul clasic de export de revoluție comunistă de către Uniunea Sovietică
Rebeliunea de la Tatarbunar a constituit un exemplu clasic de export de revoluție comunistă de către Uniunea Sovietică, practicat pe scară largă în primii ani după puciul de la 7 noiembrie 1917 de la Petrograd (azi Sankt Petersburg) care i-a adus la putere pe Lenin și acoliții săi din Partidul Bolșevic, notează RFI.
Răscoala din septembrie 1924 nu a fost prima tentativă de infiltrare bolșevică în România. Rusia Sovietică și din 1922 Uniunea Sovietică nu a recunoscut incorporarea Basarabiei prin Tratatul de pace de la Versailles din 28 octombrie 1920 și a încercat să submineze integritatea teritorială a statului român încă înainte de acea dată.
Prima tentativă a avut la Hotin, în nordul Basarabiei, începută la 7 ianuarie 1919, iar a doua la Tighina/Bender începută la 27 mai 1919, ambele încheiate cu reprimarea lor de către armata română și aruncarea peste frontieră a rebelilor bolșevici infiltrați.
Rebeliunea de la Tatarbunar a fost a treia și ultima mare tentativă iredentistă de export de revoluție bolșevică și a avut loc cu precădere într-o comună cu populație predominant de etnie ucraineană. De altfel, întreg sudul Basarabiei avea o populație majoritar ne-românească/moldovenească, în bună parte ca urmare a colonizărilor efectuate aici de Rusia țaristă după anexarea Basarabiei în 1812.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank