
Un psihoterapeut explică dependența tinerilor de editarea pozelor postate pe internet / ”Sunt tendinţe impuse prin intermediul reţelelor sociale” / ”Deconectarea de la sine poate duce la depresie”
Fotografierea, respectiv postarea pozelor, s-a transformat dintr-o modalitate distractivă de a rămâne în contact cu prietenii şi familia, într-o tendinţă îngrijorătoare în rândul tinerilor. Filtrele la poze, adică prelucrarea acestora, au devenit obligatorii, în mod special la fete, relatează Ziarul de Iași.
Susține G4Media. Click AICI pentru a redirecționa 3.5% din impozit - online, gratuit și simplu.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Psihoterapeutul Raluca Gînju pune utilizarea filtrelor la poze atât pe seama normelor nerealiste, cât şi pe a nevoii de atenţie.
„Aplicaţiile de înfrumuseţare şi filtrele de frumuseţe sunt utilizate astăzi pe scară largă de către tineri, ele fiind tendinţe impuse prin intermediul reţelelor sociale. Din punctul meu de vedere, există mai multe motive pentru care aceştia utilizează astfel de filtre, cele mai relevante fiind încercarea de a se alinia normelor nerealiste impuse de media în materie de frumuseţe, nevoia de conformitate socială, nevoia de atenţie.
Deşi, aparent, aceste aplicaţii pot veni în ajutorul tinerilor, în realitate ele doar îi vor face să fie şi mai nemulţumiţi de propria persoană, îi vor deconecta de la propria persoană şi de la realitate. Iar deconectarea de la sine poate duce la depresie, pierderea sensului vieţii, dependenţe”, a declarat Raluca Gînju, psihoterapeut.
I.G, studentă în cadrul Facultăţii de Filosofie şi Stiinţe Social Politice, a declarat că în cazul ei, motivul pentru care utilizează filtre la poze, are legătură cu dorinţa de a prezenta o versiune „perfectă”.
„Folosesc filtre de la Instagram. Din ce am observat de-a lungul timpului la mine, dar şi în jurul meu, motivul principal pentru care femeile, tinerele folosesc filtre este pentru că sunt mereu tentate să construiască o imagine perfectă. De asemenea, poate că nu avem destulă încredere în noi. Deşi ştiu faptul că…cu filtre sau fără filtre, nimic nu poate schimba felul meu de a fi ca om, mereu consider că e loc de mai bine. Menţionez că nu utilizez niciodată Photoshop sau filtre foarte evidente, doar că prin filtrele de la Instagram, desigur, buzele par un pic mai mari, nasul mai mic…despre asta e vorba”, a declarat tânăra.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu