G4Media.ro

Un muzeu londonez va restitui Nigeriei opere furate în secolul al XIX-lea…

Sursa Foto: Horniman Museum

Un muzeu londonez va restitui Nigeriei opere furate în secolul al XIX-lea / Grecia cere de zeci de ani Regatului Unit frizele celebrului templu antic al Partenonului din Atena

Şaptezeci şi două de artefacte furate în 1897 în timpul unei incursiuni militare britanice în Benin City vor fi returnate Nigeriei, a anunţat duminică Muzeul Horniman din Londra, scrie AFP, citată de News.ro

Printre aceste lucrări şi obiecte se numără 12 plăci de alamă, cunoscute sub numele de bronzuri ale Beninului, sau obiecte ceremoniale din fildeş şi alamă, obiecte ale vieţii cotidiene precum evantaie şi coşuri, o cheie „de la palatul regelui”.

Această restituire răspunde unei solicitări făcute în ianuarie de către Comisia Naţională a Muzeelor ​​şi Monumentelor din Nigeria, al cărei director general, profesorul Abba Tijani, a salutat decizia instituţiei londoneze. „Dovezile erau foarte clare că aceste obiecte au fost obţinute prin forţă, iar o consultare externă ne-a confirmat opinia că este atât moral, cât şi adecvat să le returnăm Nigeriei”, a declarat Eve Salomon, preşedintele administratorilor muzeului.

Nigeria a negociat returnarea Bronzurilor din Benin cu mai multe ţări europene şi intenţionează să construiască un muzeu în sudul statului Edo, pentru a le colecta acolo.

În noiembrie, Franţa a returnat Beninului, o ţară vecină cu Nigeria, 26 de lucrări din comorile regale de la Abomey, jefuite în 1892 de trupele coloniale franceze. Un cocoş de bronz şi un cap de monarh au fost returnaţi de Regatul Unit în Nigeria la începutul acestui an.

În plus, Grecia cere de zeci de ani Regatului Unit frizele celebrului templu antic al Partenonului din Atena, expuse la British Museum din Londra. British Museum a spus recent că este deschis către un acord cu Grecia pentru a le împărţi.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. Dacă Grecia accepta sa împartă cu British Museum se face partașă la furt

  2. Pe vremea razboiului civil din Grecia, ambele parti aveau dureri in basca cand trageau cu mortierele aiurea-n tramvai prin Atena. Daca n-ar fi luat englezii frizele, acum ar fi fost praf si pulbere..

  3. Mă întreb ce opere ar putea să trimită nigeriei? Ciocane din secolul 5 d.h, topoare? Dalte?

    • Și „for the record”, mai bine are rămăne la muzeul din UK, oricum în nigeria / benin nu merge nimeni la muzeu, și să le dea britanicii o parte din venitul muzeului, sau o conbinație…

  4. Nu mai folositi GRESIT – TOTAL GRESIT cuvantul furat ! Daca acele obiecte nu ar fi fost COLECTIONATE de indivizi care intuiau importanta lor AR FI DISPARUT – topite, aruncate sau distruse din NECUNOASTERE ! Un stralucit exemplu a fost COLECTIONAREA multor , multor obiecte vechi si pastrarea lor in bune conditii din muzeele europene sau americane ! Omenirea le-a mostenit si pot fi studiate ! Oare , daca Lord Elgin n-ar fi salvat fresca Panteonului grecesc – pe care a depus-o la British Muzeum – Londra – nu credeti ca s-ar fi transformat in VAR si ar fi fost folosita de turcaletii ocupanti sau de grecii analfabeti pentru varuirea sandramalelor ?